Μαργαρίτης Σχοινάς: Οργισμένη επιστολή για την υπόθεση Μπελέρη -Απειλεί με κυρώσεις την Αλβανία

Μαργαρίτης Σχοινάς: Οργισμένη επιστολή για την υπόθεση Μπελέρη -Απειλεί με κυρώσεις την Αλβανία

Επιστολή με την οποία κατακεραυνώνει την Αλβανία για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη απηύθυνε ο Μαργαρίτης Σχοινάς στον επίτροπο Όλιβερ Βάρχελι.

Στην επιστολή του προς τον επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης ο κ. Σχοινάς επισημαίνει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα υπάρξουν επιπτώσεις για την Αλβανία.

Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει στην επιστολή του την «έντονη ανησυχία του» για τη σύλληψη του νέου δημάρχου της Χειμάρρας, τονίζοντας ότι η σύλληψη έγινε παραμονές των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, θέτοντας σαφή κίνδυνο για εκφοβισμό ψηφοφόρων.

«Ακολούθησε η προφυλάκιση του κ. Μπελέρη», συνεχίζει ο κ. Σχοινάς, «μια άκρως ασυνήθιστη και αυστηρή απόφαση σχετικά με φερόμενα εκλογικά αδικήματα, σύμφωνα με πληροφορίες που παρασχέθηκαν από την αλβανική ειδική εισαγγελική υπηρεσία. Η κράτηση του κ. Μπελέρη συνεχίζεται μέχρι σήμερα, κάτι που συνιστά παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας και αποτροπή ενός δημοκρατικά εκλεγμένου εκπροσώπου -που είναι μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία- από την ανάληψη του αξιώματος του δημάρχου και την άσκηση των καθηκόντων του».

Και προσθέτει ο Μαργαρίτης Σχοινάς: «Είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι επιπτώσεις της οποίας είναι πολύ ευρύτερες από την ατομική περίπτωση του κ. Μπελέρη. Όπως υπογραμμίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πρόσφατα εγκριθέν ψήφισμά του σχετικά με την έκθεση του 2022 για την Αλβανία, "αυτό το θέμα συνδέεται με τον συνολικό σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την εκκρεμότητα με τις περιουσίες μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στον δημοτικό χώρο και τις κατηγορίες των καταπατήσεων εις βάρος του κράτους" (σ.σ.: της Αλβανίας). Δεν αρκεί λοιπόν να παρακολουθούμε απλώς τις εξελίξεις, είναι αδήριτη η ανάγκη διασφάλισης της δέουσας διαδικασίας».

«Σοβαρή οπισθοδρόμηση»

«Η Αλβανία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Ο πλήρης σεβασμός της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτος δικαίου αποτελεί προϋπόθεση και βασικό σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της προόδου της χώρας. Είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσουν ότι αυτές οι θεμελιώδεις αξίες υποστηρίζονται και προωθούνται συστηματικά στην πράξη. Μια τόσο σοβαρή οπισθοδρόμηση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προτεραιότητα και απαιτεί άμεση απάντηση. Βασίζομαι στη μεγάλη προσοχή σας προσωπικά και των υπηρεσιών σας, προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με τους Αλβανούς ομολόγους μας για το θέμα αυτό σε όλα τα κατάλληλα επίπεδα, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πολιτικά και θεσμικά προνόμια», γράφει επίσης στην επιστολή του ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Και καταλήγει: «Ως μακροχρόνιος υπερασπιστής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, ελπίζω ότι οι αλβανικές Αρχές θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την ταχεία επίλυση του ζητήματος. Αν δεν συμβεί αυτό, διακρίνω έναν σοβαρό κίνδυνο αυτό το θέμα να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική αξιολόγηση της προόδου και τη δέσμευση της Αλβανίας για προώθηση του κράτους δικαίου στην έκθεση (σ.σ.: της Κομισιόν) του 2023 για την Αλβανία, η οποία πρόκειται να εγκριθεί από την Επιτροπή το φθινόπωρο. Δεν πρέπει να χάνονται προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί η υπονόμευση της καλής προόδου που έχει επιτύχει η Αλβανία τα τελευταία χρόνια και έτσι να διατηρηθεί σταθερά η χώρα σε τροχιά ώστε να γίνει πλήρως μέλος της οικογένειας της ΕΕ».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ