Μ. Σχοινάς: Τώρα είναι η ώρα για μια ολιστική μεταναστευτική συμφωνία στην ΕΕ

Μ. Σχοινάς: Τώρα είναι η ώρα για μια ολιστική μεταναστευτική συμφωνία στην ΕΕ

Ο Φλόριαν Έντερ, Γενικός Διευθυντής του Politico στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ξεκίνησε την συζήτηση από το θέμα της μετανάστευσης και ρώτησε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής κ. Μαργαρίτη Σχοινά τι τον κάνει τόσο αισιόδοξο ότι η Ευρώπη μετά την αποτυχία διαχείρισης της κρίσης το 2016 είναι τώρα έτοιμη να προσφέρει μία καλή λύση στο πρόβλημα.

Ο κ. Σχοινάς είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται μία ολιστική πολιτική στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου. «Η εμπειρία μας το 2016 είναι παιδαγωγική, μάθαμε από τα λάθη μας. Ας την χρησιμοποιήσουμε σαν ένα συστατικό για μία νέα αρχή. Τώρα έχουμε καλύτερη αστυνόμευση των συνόρων μας, η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτύχει ξανά», είπε χαρακτηριστικά.

Η Frontex του 2016 δεν συγκρίνεται με την Frontex του σήμερα, συμπλήρωσε. Έχει ενισχυθεί με αρκετούς φρουρούς ήδη και θα ενισχυθεί με 10 χιλιάδες συνολικά. «Η εμπειρία μας στον Έβρο έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αντανακλαστικά να βοηθήσει την Ελλάδα και σε πολιτικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο».

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι χρειαζόμαστε ένα μόνιμο και αποτελεσματικό σύστημα αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, το οποίο θα είναι έτοιμο στο τέλος Ιουνίου, οπότε και ξεκινάει η Γερμανική προεδρία της ΕΕ.

«Είμαστε η μεγαλύτερη και καλύτερα οργανωμένη αγορά του κόσμου, να μην έχουμε μία κοινή πολιτική μετανάστευσης φαντάζει αδιανόητο και η ώρα για δράση ήρθε, η στιγμή είναι τώρα».

Για την διαχείριση του κοροναϊού σε ευρωπαϊκό επίπεδο είπε ότι αρκετοί βιάστηκαν να υποτιμήσουν την αντίδραση της Ευρώπης. «Αποδείξαμε ότι είχαν λάθος. Μετά από 3 μήνες ηρεμίας, στους οποίους η σημερινή σύνθεση της Επιτροπής ανέδειξε σοβαρά ζητήματα όπως η Πράσινη Συμφωνία, η πρόταση για την Τεχνητή Νοημοσύνη κ.α., ακολούθησαν 3 μήνες με προβλήματα, αλλά καταφέραμε το ακατόρθωτο και αντιμετωπίσαμε την μεγαλύτερη κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην αρχή η κάθε χώρα είχε τις δικές της θέσεις, μετά οριοθετήσαμε τις διαφωνίες και καταφέραμε να εργαστούμε όλοι μαζί στην εξεύρεση μιας κοινής λύσης και αυτό το πετύχαμε. Καταφέραμε να συμπεριλάβουμε στην πρόταση του Ταμείο Ανάκαμψης τα καλύτερα στοιχεία από όλες τις προτάσεις, όχι μόνο τις γερμανικές ή γαλλικές ιδέες», τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Έντερ αν πιστεύει ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υγεία, ο Επίτροπος είπε ξεκάθαρα ότι είναι υπέρ της δημιουργίας μιας τέτοιας ιδέας, μιας «Ευρώπης για την Υγεία» όπως την ονόμασε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS