Πώς διασώθηκε ο πιλότος του F-16 που κατέπεσε ανοιχτά της Αλοννήσου

Πώς διασώθηκε ο πιλότος του F-16 που κατέπεσε ανοιχτά της Αλοννήσου

Μονοθέσιο µαχητικό αεροσκάφος F-16 Block-52 της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης κατέπεσε χθες στη νήσο Ψαθούρα, ανοιχτά της Χαλκιδικής και της Αλοννήσου. Ο πιλότος, ο οποίος πρόλαβε και εγκατέλειψε το αεροσκάφος χρησιµοποιώντας αλεξίπτωτο, εντοπίστηκε ευτυχώς σώος και διακοµίστηκε στο 251 Γενικό Νοσοκοµείο στην Αθήνα.

Το χρονικό της πτώσης του F-16

Το συµβάν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, σηµειώθηκε στη 1.29 χθες το µεσηµέρι, µε το F-16 να πέφτει κάτω από αδιευκρίνιστες µέχρι στιγµής συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Ο χειριστής του µαχητικού, που είχε απογειωθεί από τη Λάρισα και βρισκόταν σε σχηµατισµό µαζί µε άλλα τρία αεροσκάφη, κατάφερε να ενεργοποιήσει εγκαίρως το εκτινασσόµενο κάθισµά του και να πέσει στη θάλασσα, όπου πάλευε για περίπου µιάµιση ώρα µε τα κύµατα. Μάλιστα αυτόπτες µάρτυρες υποστήριξαν πως είδαν αλεξίπτωτο κοντά στο σηµείο της πτώσης.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΑ, στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του πιλότου µετείχαν ένα ελικόπτερο τύπου Super Puma από την 130 Σµηναρχία Μάχης, ένα ελικόπτερο τύπου S-70 του Πολεµικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος τύπου CL415 από την 113 Πτέρυγα Μάχης, ενώ προς την περιοχή της πτώσης έπλευσε η φρεγάτα «Αιγαίο» και σε µέγιστη ετοιµότητα είχε τεθεί και ένα αεροσκάφος τύπου C-130.

Πώς διασώθηκε ο πιλότος του F-16 που κατέπεσε ανοιχτά της Αλοννήσου

Επί μιάμιση ώρα βρισκόταν στη θάλασσα ο πιλότος του F-16 Block 52. Ο χειριστής του μαχητικού αεροσκάφους κατάφερε να ενεργοποιήσει εγκαίρως το εκτινασσόμενο κάθισμά του και να πέσει στη θάλασσα. Σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, αφού οι συνάδελφοί του, που έπαιρναν μέρος στην ίδια άσκηση, ήταν αυτόπτες μάρτυρες της πτώσης του μαχητικού. Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής κατέπλευσαν επτά σκάφη του Λιμενικού, ένα παραπλέον εμπορικό πλοίο και τρία εναέρια μέσα. Ο πιλότος εντοπίστηκε γρήγορα και ξεκίνησε η επιχείρηση για την περισυλλογή του, που κατέστη δυνατή μιάμιση ώρα από τη στιγμή της πτώσης του F-16.

Ο χειριστής του F-16 διακοµίστηκε αρχικά στο Στρατιωτικό Νοσοκοµείο Λάρισας, στη συνέχεια όµως αποφασίστηκε η µεταφορά του στο 251 Γενικό Νοσοκοµείο. Λίγο αργότερα ο πατέρας του πιλότου δήλωσε ότι έχει επικοινωνήσει µαζί του και πως είναι καλά. Την ικανοποίησή του για τη διάσωση του πιλότου εξεφρασε στον Νίκο ∆ένδια ο Τούρκος υπουργός Άµυνας σε τηλεφωνική επικοινωνία. Σηµειώνεται ότι για την πτώση του µαχητικού αεροσκάφους F-16 ενηµερώθηκε και η Βουλή, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση επί του πορίσµατος για τα Τέµπη, από τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ύστερα από αίτηµα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ∆ηµήτρη Μάντζου.

Να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του F-16 ζήτησε ο Ευάγγελος Αποστολάκης. «Είναι ζήτηµα µεγάλης σηµασίας να δοθούν το συντοµότερο δυνατό σαφείς απαντήσεις για το συµβάν, καθώς αυτό θα έχει όφελος τόσο για τις Ένοπλες ∆υνάµεις συνολικά όσο και για το ανθρώπινο δυναµικό που τις υπηρετεί και τις τιµά», σηµείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ