"Πνίγηκε" ο Βόλος από την κακοκαιρία: Πάνω από 330 απεγκλωβισμοί, "βροχή" το 112 σε Λάρισα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Εύβοια

"Πνίγηκε" ο Βόλος από την κακοκαιρία: Πάνω από 330 απεγκλωβισμοί, "βροχή" το 112 σε Λάρισα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Εύβοια

Δραματική η κατάσταση σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας και της Εύβοιας που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία Elias. Στη Μαγνησία και τη Λάρισα κάτοικοι έζησαν τον ίδιο εφιάλτη που είχαν ζήσει λίγες ημέρες πριν με τον Daniel. Εκκενώσεις δεκάδων περιοχών, πλημμυρισμένοι δρόμοι και σπίτια, απεγκλωβισμοί κατοίκων, μεγάλες καταστροφές είναι το σκηνικό που προκάλεσε χθες η κακοκαιρία Elias σε Μαγνησία, Θεσσαλία, Φθιώτιδα και Εύβοια.

Στις 6:40 «χτύπησε» μήνυμα από το 112 για την Εύβοια και συγκεκριμένα για περιοχές Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες οπου απαγορεύεται η κυκλοφορία με εντολή του δημάρχου λόγω της εξέλιξης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η κακοκαιρία που θα συνεχίστει και σήμερα με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και τη Βοιωτία (κυρίως τη δυτική και βόρεια), αναμένεται σταδιακά να εξασθενήσει, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ.

Συγκεκριμένα σήμερα Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και τη Βοιωτία (κυρίως τη δυτική και βόρεια). Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Για την αντιμετώπιση των έντονων πλημμυρικών φαινομένων αργά τη νύχτα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν στη Θεσσαλία, ενώ στον Βόλο μετέβη και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική, το Κέντρο Επιχειρήσεων μέχρι τα μεσάνυχτα είχε δεχθεί 800 κλήσεις και πραγματοποίησε πέρισσότερες από 330 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή σημεία. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπιζόντουσαν κυρίως στην πόλη του Βόλου καθώς επίσης και στις Αλυκές και στην Αγριά.

Ειδικότερα, στη Μαγνησία επιχειρούν 280 πυροσβέστες με 99 οχήματα καθώς και η 2η, 4η και 8η ΕΜΑΚ, με λέμβους και 2 άρματα καθώς και η 1η και 2η ΕΜΟΔΕ, ενώ συνδράμει και ο στρατός με βάρκες, ερπυστριοφόρα και Hummer. Στη Λάρισα επιχειρούν 170 πυροσβέστες με 50 οχήματα, στην Καρδίτσα 100 πυροσβέστες με 32 οχήματα καθώς και η 5η ΕΜΑΚ και 1 άρμα. Στα Τρίκαλα, επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα και στη Φθιώτιδα 130 πυροσβέστες με 28 οχήματα. Στην Εύβοια επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 25 οχήματα καθώς και η 7η ΕΜΑΚ με λέμβους και 1 άρμα αλλά και η 7η ΕΜΟΔΕ.

Ενδεικτικό του πόσο δύσκολη ήταν η νύχτα το γεγονός ότι μετά τα μεσάνυχτα εστάλησαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για εκκένωση 14 χωριών και οικισμών σε Μαγνησία, Λάρισα και Φθιώτιδα.

Κακοκαιρία: Δύσκολο βράδυ στον Βόλο, «έσπασε» ο Κραυσίδωνας

Το βράδυ στον Βόλο ήταν δύσκολο, καθώς η νεροποντή που «σφυροκοπάει» την πόλη έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας «έσπασε» στο ύψος της γέφυρας του ΟΣΕ και προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα. Δρόμοι της πόλης πλημμύρισαν και η στάθμη το βράδυ είχε φτάσει σε κάποια σημεία τους 70 πόντους, ενώ στην Αγριά και στις Αλυκές είχε φτάσει το ένα μέτρο.

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος δήλωσε ότι το 80 τοις εκατό της πόλης έχει βυθιστεί στο σκοτάδι, καθώς δεν έχει ρεύμα. Τα μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στην οδό Βουλγαροκτόνου με το νερό να έχει ανέβει επικίνδυνα και δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν προκειμένου να προσέγγισουν σπίτια και εγκλωβισμένους οδηγούς. Πολλά αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν και μέσα στην πόλη του Βόλου, καθώς η ποσότητα νερού στους δρόμους είναι μεγάλη με τους οδηγούς να αδυνατούν να μετακινηθούν.

Ανησυχητική ήταν μέσα στο βράδυ και η εικόνα στο Νοσοκομείο του Βόλου όπου η στάθμη του νερού ξεπερνά το ύψος του υπογείου.

Στην Αγριά, δεν υπάρχουν δρόμοι, η βροχόπτωση έχει καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά της ενώ οι τόνοι λάσπης έχουν σκεπάσει εκατοντάδες αυτοκίνητα. Και οι τρεις δρόμοι της περιοχής είναι θαμμένοι κάτω από τόνους φερτών υλικών και λάσπης και η περιοχή είναι αγνώριστη. Οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να φύγουν από το σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο μετά τις 06:00 άρχισε πάλι να βρέχει, γεγονός που δυσχέραινε την κατάσταση αφού υπήρχε η ελπίδα πως θα ξεκινήσει η άντληση των υδάτων με το πρώτο φως της ημέρας.

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος μίλησε για δύσκολο βράδυ ενώ τα σχολεία Πέμπτη και Παρασκευή θα μείνουν κλειστά. «Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην πόλη, μείνετε σπίτια σας» δήλωσε.

Η κατάσταση στον Βόλο ήταν δραματική από νωρίς το βράδυ
Οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ποτάμια και η κυκλοφορία απαγορεύτηκε για λόγους ασφαλείας. Οι δρόμοι στο κέντρο, η οδός Αναλήψεως, ο περιφερειακός, μετατράπηκαν σε χειμάρρους. Νερό και ρεύμα κόπηκαν τον βράδυ στις περισσότερες περιοχές.

«Η κατάσταση είναι τραγική, έχουν πλημμυρίσει τα πάντα. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι. Η γειτόνισσά μου, πλημμύρισε στο ισόγειο και όλοι βρίσκονται στον πάνω όροφο του σπιτιού τους χωρίς ρεύμα», ανέφερε κάτοικος στην οδό Ζάχου μιλώντας στον taxydromos.

Την ίδια ώρα η πυροσβεστική δεχόταν κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών.

Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική, το Κέντρο Επιχειρήσεων έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 800 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 330 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή σημεία.

Το 199 δέχθηκε κλήση προς βοήθεια και από τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ, τα 2 μέλη του οποίου (η δημοσιογράφος Φρόσω Παύλου και ο τεχνικός της δημόσιας τηλεόρασης) μετέδιδαν ρεπορτάζ για το σπάσιμο του ποταμού Κραυσίδωνα και εγκλωβίστηκαν.

Νύχτα αγωνίας και στη Φθιώτιδα

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα χτυπά η Κακοκαιρία Elias και τη Στερεά Ελλάδα με τις αρχές να προχωρούν σε προληπτικές εκκενώσεις περιοχών. Η αγωνία είναι έκδηλη για τον ποταμό Σπερχειό καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι τα αναχώματα του δεν θα αντέξουν λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης που συνεχίστηκε και τις βραδινές ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα και οι κάτοικοι στη Λαμία έλαβαν μήνυμα 112 να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες οι κάτοικοι από τα χωριά Σοφιάδα και Πετρίλια στο Δομοκό με μήνυμα που έχει αποσταλεί ήδη από το 112 καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προ το Νέο Μοναστήρι.

Η έντονη βροχόπτωση κυρίως στα ορεινά έχει μεταφέρει πολλά νερά σε τραυματισμένους χείμαρρους, με συνέπεια τα νερά να πολιορκήσουν τα χωριά και οι κάτοικοι καλούνται είτε να τα εγκαταλείψουν είτε να μετακομίσουν σε υψηλότερους ορόφους και να μην διατρέχουν κίνδυνο.

Παράλληλα, οι Αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση 4 χωριών των Φαρσάλων, το Μεγάλο και Μικρό Ευύδριο, την Υπέρια και τον οικισμό Πυργάκια.

Στο κόκκινο ο Σπερχειός

Στο «κόκκινο» έχει φτάσει η αγωνία καθώς συνεχίζεται η βροχόπτωση με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Τα αναχώματα στον ποταμό Σπερχειό βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο. Οι προσπάθειες από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς συνεχίζονται για σημειακή ενίσχυση των αναχωμάτων. Η ένταση των βροχοπτώσεων, είναι ιδιαίτερα μεγάλη και εξίσου μεγάλες είναι και οι αμφιβολίες για την αντοχή στα αναχώματα του ποταμού.

Ήδη το ποτάμι, έχει ξεφύγει από τα αναχώματα, λίγο μετά το χωριό Κόμμα, σε σημείο όμως που δεν προκαλεί πλημμύρα στο χωριό. Όλοι οι αρμόδιοι ελπίζουν ότι αυτό θα λειτουργήσει ως ανακούφιση.

Συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας προσπάθησαν να απομακρύνουν από το χωριό 4 ηλικιωμένα άτομα και να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο χωρίς να το πετύχουν, αφού δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρά μόνο όταν δουν να τους κυκλώνουν τα νερά.

Προληπτικές εκκενώσεις στη Στερεά Ελλάδα

Μεγάλο και Μικρό Ευύδριο, Υπέρεια, οικισμός Πυργάκια στην περιοχή Φάρσαλα εκκενώθηκαν προληπτικά κοντά στις 21:00 της Τετάρτης λόγω της κακοκαιρίας Elias.

Λόγω της εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων…Κλειστά τα σχολεία σήμερα στις περιοχές Υπάτης, Γοργοποτάμου και Φραντζή

Δε θα ανοίξουν τελικά όλα τα σχολεία στο Δήμο Λαμιέων την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου.

Αξιολογώντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την υπερχείλιση του Σπερχειού και των λοιπών πλημμυρικών φαινομένων, δε θα γίνουν διά ζώσης τα μαθήματα στα σχολεία των Δημοτικών Ενοτήτων Υπάτης και Γορογοποτάμου. Επίσης σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λαμιέων αναφέρει ότι δεν θα λειτουργήσει και το Δημοτικό Σχολείο της Δημοτικής Κοινότητας Φραντζή.

Τα υπόλοιπα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Δήμου Λαμιέων, θα λειτουργήσουν κανονικά όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Δήμαρχος Ευθύμιος Καραΐσκος.

Υπενθυμίζουμε ότι στα σχολεία που δε λειτουργήσουν διά ζώσης τα μαθήματα υποχρεούνται να γίνουν με τηλεκπαίδευση.

Προβλήματα και εκκενώσεις και στην Καρδίτσα

Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα συνεχίστηκαν και στην Καρδίτσα.

Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα εστάλη νέο μήνυμα του 112 για να εκκενωθούν τέσσερα χωριά της Καρδίτσας. Συγκεριμένα η Πολιτική Προστασία κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο και Αστρίτσα Καρδίτσας να απομακρυνθούν προς Ιτέα.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο, Αστρίτσα απομακρυνθείτε προς Ιτέα λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα του 112.

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα μέσω του 112 και προς τους κατοίκους του οικισμού Κάμπος Λάρισας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λάρισα. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον οικισμό Κάμπος απομακρυνθείτε προς Λάρισα λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ειχε προηγηθεί μήνυμα από το 112 στον Παλαμά Καρδίτσας ώστε όσοι είναι στην περιοχή να είναι σε ετοιμότητα.

Το μήνυμα έγραφε: «Ενεργοποίηση 112. Αν βρίσκεστε στην περιοχή του Παλαμά παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Νωρίτερα, μήνυμα από το 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στον Αμπελώνα Παλαμά στην Καρδίτσα λόγω της κακοκαιρίας Elias.

«Ενεργοποίηση 112. Αν βρίσκεστε στον οικισμό Αμπελώνα δήμου Παλαμά απομακρυνθείτε προς Ιτέα λόγω πλημμυρικών φαινομένων‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει το μήνυμα.

Θυμίζουμε πως ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου αποφάσισε την αναστολή της έναρξης των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έως και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου για την ασφάλεια των μαθητών και πολιτών.

Μεγάλες καταστροφές και στην Εύβοια

Με μανία σφυροκόπησε και την Εύβοια η κακοκαιρία Elias από τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/9).

Η Βόρεια Εύβοια μπήκε στο «μάτι» των έντονων καιρικών φαινόμενων, με υψηλά ποσοστά νερού να πέφτουν σε διάφορες περιοχές.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στη Βατερή (260 χιλιοστά), στην Ιστιαία (226 χιλιοστά) και στη Μακρυκάπα (203 χιλιοστά).

Επίσης, σύμφωνα με το evima.gr, μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί σε Αιδηψό, Μαντούδι, Ροβιές και άλλες περιοχές.

Ειδικότερα στα Λουτρά Αιδηψού, η μανία των ορμητικών νερών σε συνδυασμό με φερτά υλικά, κατέστρεψε περιουσίες και σπίτια. Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση μετά την καταστροφή που τους βρήκε για ακόμα μια φορά.

Επίσης, η κατάσταση είναι δραματική στο χωριό Κυμάσι στη Βόρεια Εύβοια, το οποίο πλημμύρισε μετά από υπερχείλιση του ποταμού Κυμασιώτης.

Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο evima.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική, έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου, δεν πρόλαβε να φύγει. Πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε σε όροφο».

Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ισχυρές βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις μικρής όμως, κλίμακας και έχουν πέσει δέντρα.

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Σήμερα Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και τη Βοιωτία (κυρίως τη δυτική και βόρεια). Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ