Κακοκαιρία Elias: ''Μέσα σε 20 ημέρες στον Βόλο καταστραφήκαμε δύο φορές'', απόγνωση στην Εύβοια

Κακοκαιρία Elias: ''Μέσα σε 20 ημέρες στον Βόλο καταστραφήκαμε δύο φορές'', απόγνωση στην Εύβοια

Με τις καταστροφές που άφησε πίσω της η επέλαση της κακοκαιρίας Elias βρίσκονται αντιμέτωπες Θεσσαλία και Εύβοια, που δέχτηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Η νύχτα πέρασε χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα και τα νερά έχουν υποχωρήσει, αλλά πίσω έχουν μείνει τόνοι λάσπης.

Οι πολίτες μετρούν τις πληγές τους, ενώ η αγωνία για το αύριο είναι μεγάλη.

Ο Βόλος έχει μετατραπεί ξανά σε λασπότοπο, ενώ προβλήματα υπάρχουν τόσο στην ηλεκτροδότηση όσο και στην υδροδότηση της πόλης. Σε επιφυλακή οι κάτοικοι σε κοινότητες του Παλαμά Καρδίτσας λόγω υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη.

Στη Θεσσαλία ο όγκος νερού που έπεσε, σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, προσέγγισε κατά πολύ εκείνον της πρόσφατης κακοκαιρίας Daniel, ενώ στην Εύβοια τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας Elias που καταγράφηκαν από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία ήταν μεγαλύτερα.

Βομβαρδισμένη πόλη ο Βόλος: Σημαντικές ζημιές στο οδικό δίκτυο

Ο Βόλος θυμίζει βομβαρδισμένη πόλη. Παρότι το νερό που δέχτηκε αθροιστικά η γη από την κακοκαιρία Daniel ήταν περισσότερο, εντούτοις η κακοκαιρία Elias εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες και καταστροφικές βροχοπτώσεις. Ενδεικτικό είναι ότι συνολικά τον φετινό Σεπτέμβριο στον Βόλο έβρεξε 100 φορές πάνω από το κανονικό: όσο βρέχει στην Αθήνα σε δυόμισι χρόνια!

Ο Κραυσίδωνας υπερχείλισε και η πόλη βούλιαξε στα λασπόνερα. Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο. Πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι και αρκετές συνοικίες είναι ακόμη μέσα στο νερό. Αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι ο Άνω Βόλος, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο. Σε αρκετά σημεία η άσφαλτος άνοιξε στα δύο, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ. Μόνο στην πόλη του Βόλου έγιναν μέσα στο περασμένο 24ωρο πάνω από 300 διασώσεις.

Όλα τα προάστια του Βόλου με κατεύθυνση προς το παραλιακό Πήλιο δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από το «κατέβασμα» μέσα από τα ρέματα στη θάλασσα χιλιάδων τόνων νερού που κατέστρεψαν δρόμους και κάθε είδους υποδομές. Στην Αγριά και τις Αλυκές κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν ανέβηκαν στις ταράτσες για να σωθούν. Οι καταστροφές στην περιοχή είναι και πάλι ανυπολόγιστες. Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου. Αυτοκίνητα βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.

Στον περιφερειακό της πόλης που οδηγεί στα χωριά του Πηλίου (Μακρυνίτσα, Πορταριά) ο ποταμός Άναυρος υπερχείλισε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Τμήματα δρόμων «εξαφανίστηκαν», αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων. Κάτοικοι είπαν στην κάμερα της ΕΡΤ πως είχαν να δουν τέτοιο πλημμυρικό φαινόμενο από το 1954.

Μοναδικό θετικό σημάδι είναι πως αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε αρκετά μέρη.

Κακοκαιρία Elias: Χωρίς νερό ο Βόλος

Την έλλειψη νερού βιώνουν και πάλι οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, αφού νερό δεν υπάρχει πουθενά παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν τα συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου και της ΕΥΔΑΠ που συνδράμει, ώστε να αποκαταστήσουν έστω και μερικώς την υδροδότηση της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας μικρές ποσότητες νερού έγινε εφικτό να φτάσουν σε κάποιες περιοχές, αλλά χωρίς πίεση, ωστόσο με το πρώτο φως της ημέρας έγινε και πάλι διακοπή στην παροχή νερού.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι: «Εφόσον ηλεκτροδοτηθεί η πόλη θα καταφέρουμε να θέσουμε σε λειτουργία υδραγωγεία που θα δώσουν νερό σε τμήματα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Θα χρειαστούμε όμως για την ολική επαναφορά περίπου 10 ημέρες. Δυστυχώς ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε μετά τον Daniel το κατέστρεψε η κακοκαιρία Elias και ξεκινάμε πάλι από την αρχή».

Στο μεγαλύτερο μέρος της η πόλη του Βόλου έχει ηλεκτροδοτηθεί, αφού εργάζονται νυχθημερόν δεκάδες συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά ακόμη παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα προάστια του Βόλου και χωριά στο Πήλιο, όπου καταστράφηκε ολοσχερώς το δίκτυο από πτώσεις στύλων της ΔΕΗ.

Στην πόλη του Βόλου και στα προάστια Αγριά και Αλυκές, οι κάτοικοι προσπαθούν να συνέλθουν από την σαρωτική πλημμύρα που κατέστρεψε σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και ό,τι άλλο βρέθηκε στην περιοχή, ενώ ολόκληρες συνοικίες βούλιαξαν και πάλι στη λάσπη από τη θεομηνία που έπληξε το νομό για δεύτερη φορά.

Κακοκαιρία Elias: «Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιος στον Βόλο»

«Μέσα σε 20 ημέρες καταστράφηκα δύο φορές. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Μπήκαν τα νερά στο σπίτι, γεμίσαμε λάσπες και ό,τι έσωσα την προηγούμενη φορά, τώρα διαλύθηκε. Άλλαξε η ζωή μας. Δεν έχουμε που να κοιμηθούμε» δηλώνει με δάκρυα στα μάτια κάτοικος Βόλου στο thenewspaper.gr.

Το σπίτι της πλημμύρισε από την καταστροφική κακοκαιρία της Τετάρτης. Η ίδια εξομολογείται ότι δεν έχει φοβηθεί περισσότερο στη ζωή της από εκείνο το βράδυ. «Νομίζαμε ότι θα πνιγούμε. Δεν έχεις δει ξανά τέτοιο πράγμα. Έμπαιναν τα νερά με ορμή και διέλυαν τα πάντα. Τι θεομηνία ήταν αυτή» συμπληρώνει.

To σκηνικό μοιάζει ίδιο στα περισσότερα σπίτια. Τοίχοι λερωμένοι να θυμίζουν το ύψος των ορμητικών νερών. Μυρωδιά μούχλας παντού. «Δεν έχουμε κουράγιο να σώσουμε τίποτα πια. Είκοσι μέρες φτιάχναμε το σπίτι και ξαφνικά τώρα πρέπει να τα κάνουμε όλα από την αρχή. Με τι χρήματα; Πρέπει να μας δώσουν αποζημιώσεις άμεσα. Αύριο το πρωί. Πρέπει να αγοράσουμε νέες συσκευές, φαγητά να φάμε, κρεβάτι να κοιμηθούμε» επισημαίνει άλλη ιδιοκτήτρια σπιτιού που παραδόθηκε στα ορμητικά νερά.

Σύμφωνα με το thesstoday, από το Χόρτο μέχρι τη Μηλίνα και τον Πλατανιά, η εικόνα είναι δραματική: Ξηλωμένοι δρόμοι, τόνοι λάσπης, κραυγή απόγνωσης.

Κακοκαιρία Elias: Κάτω από τη λάσπη και τα νερά κοινότητες σε Καρδίτσα και Λάρισα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ξανά κοινότητες στον Παλαμά Καρδίτσας, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Σοφαδίτης. Τα χωριά Φύλλο και Ορφανά βυθισμένα στα λασπόνερα.

Στη Λάρισα, οι Δήμοι Κιλελέρ και Φαρσάλων έχουν πλημμυρίσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Σωτήριο του Δήμου Κιλελέρ, που πνίγηκε στα νερά για δεύτερη φορά και έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους. Η κυκλοφορία στο χωριό γίνεται μόνο με τρακτέρ. Η παλαιά εθνική οδός παραμένει κλειστή.

Και στη Λάρισα οι κάτοικοι συνεχίζουν τον Γολγοθά τους. Η στάθμη του νερού του Πηνειού έχει ανέβει, περίπου στα 4 μέτρα, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι το νερό στον κάμπο της Λάρισας έχει ξεπέρασει τα 6 μέτρα και δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποστραγγιστεί άμεσα.

Κακοκαιρία Elias: Αποκαρδιωτική εικόνα στη Βόρεια Εύβοια

Εικόνες οδυνηρής καταστροφής καταγράφονται στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια μετά το σαρωτικό πέρασμα του Elias. Πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό μετά τις ζημιές που προκάλεσε στο δίκτυο η υπερχείλιση χειμάρρων. Το χρώμα της θάλασσας άλλαξε από τις λάσπες που κατέβηκαν από το βουνό, δρόμοι εξαφανίστηκαν, σπίτια και επιχειρήσεις πνίγηκαν στα λασπόνερα, ενώ φερτά υλικά από τα καμένα δάση δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα χωριά, αρκετά από τα οποία έχουν αποκλειστεί, όπως οι Γούβες.

Και μπορεί αυτή η κακοκαιρία να τελείωσε, αλλά από σήμερα, Παρασκευή, ο άστατος καιρός θα επιστρέψει με βροχές. Προσοχή και πάλι θα πρέπει να επιδείξει η ανατολική Θεσσαλία και η ανατολική Στερεά, ενώ αναμένονται λίγες βροχές σε Εύβοια και Μαγνησία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ