Ο ΕΜΑ δίνει «πράσινο φως» για τα χάπια Pfizer και Merck - Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου

Πρόκειται για το paxlovid της εταιρείας Pfizer και το molnupiravir της εταιρείας Merck.

Τα φάρμακα έχουν εγκριθεί για έκτακτη χορήγησή τους από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και εντός 15 ημερών αναμένεται η έγκρισή τους και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), οπότε θα είναι διαθέσιμα και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το paxlovid της εταιρείας Pfizer και το molnupiravir της εταιρείας Merck, τα οποία είναι σε μορφή χαπιού, γεγονός που καθιστά πιο εύκολη τη λήψη τους. Τα συγκεκριμένα φάρμακα ενδείκνυνται για ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης, με θέμα «Μετάλλαξη Όμικρον και εμβόλια: Νεότερα δεδομένα», που διοργάνωσε την Τετάρτη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

«Το paxlovid ενδείκνυται για ασθενείς ηλικίας άνω των 12 ετών, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19, οι οποίοι εντοπίζονται τις πρώτες πέντε ημέρες της λοίμωξης με PCR test. Αποτελεί συνδυασμό δύο φαρμάκων, εκ των οποίων το ένα (nirmatrelvir) αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού και το άλλο (ritonavir) παρατείνει τη διάρκεια της δράσης του φαρμάκου στον οργανισμό, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό», εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής ΑΠΘ, Γεώργιος Παπαζήσης.

Παράλληλα, ο καθηγητής ανέφερε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης που διεξήχθη για να λάβει έγκριση το φάρμακο και στην οποία συμμετείχαν 1.219 άτομα, το paxlovid μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 88% στις πρώτες πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της Covid-19.

«Συνιστάται η χορήγηση έξι χαπιών ημερησίως -τριών το πρωί και τριών το βράδυ- για συνολικά 5 ημέρες. Το φάρμακο δεν χορηγείται προληπτικά, ενώ η διάρκεια λήψης του δεν πρέπει να ξεπερνά τις πέντε ημέρες. Αντενδείκνυται για ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία ή λαμβάνουν στατίνες, ενώ οι συχνότερες παρενέργειες που έχει είναι δυσγευσία, διάρροια, μυαλγίες και υπέρταση. Επιπλέον, δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι δεν υπάρχουν σχετικά δεδομένα ασφάλειάς του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζήσης.

Αναφορικά με το φάρμακο molnupiravir, διευκρίνισε ότι ενδείκνυται για ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών και η δράση του έγκειται στο ότι δημιουργεί μια καινούργια ανενεργή μετάλλαξη στον οργανισμό, η οποία καθιστά αδύνατο τον πολλαπλασιασμό του κοροναϊού.

«Συνιστάται η χορήγηση οκτώ χαπιών ημερησίως -τεσσάρων το πρωί και τεσσάρων το βράδυ- για συνολικά πέντε ημέρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης που διεξήχθη για να λάβει έγκριση το φάρμακο και στην οποία συμμετείχαν 1.433 άτομα, το ποσοστό μείωσης του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου στις πρώτες πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της Covid-19 αγγίζει το 30%-40%», εξήγησε ο κ. Παπαζήσης.

Παράλληλα ο καθηγητής επισήμανε ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι μπορεί να προκαλέσει πιθανή εμβρυική τοξικότητα. Οι βασικές ανεπιθύμητες ενέργειές του είναι η διάρροια, η ναυτία και η ζάλη.

 

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS