ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο: Για ποιους εξετάζεται τρίτη δόση – Πόσο διαρκεί η ανοσία

Υπό εξέταση βρίσκεται ακόμη το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου, με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να μελετούν όλα τα νεότερα δεδομένα.

Ποιοι χρειάζονται μια τρίτη δόση
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα η έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «The New England Journal of Medicine», έχει παρατηρηθεί μειωμένη ανοσολογική απάντηση μετά από δύο δόσεις ενός mRNA εμβολίου σε ασθενείς μετά από μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων.

Έχουν επίσης περιγραφεί πολλές περιστάσεις σοβαρής λοίμωξης Covid-19 σε τέτοιους ασθενείς μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, γεγονός που οδήγησε ήδη τη γαλλικές αρχές να προτείνουν μία τρίτη δόση.

Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν πιθανό ανάλογη στρατηγική τριών δόσεων να εφαρμοστεί στο μέλλον και σε άλλες κατηγορίες ασθενών που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικές θεραπείες, εφόσον κλινικές μελέτες που είναι σε εξέλιξη δώσουν θετικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, όμως, και ενώ ο επιστημονικός διάλογος είναι σε εξέλιξη, ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και ο ηλικιωμένος πληθυσμός, καθώς κατά το παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι η ανοσοαπόκρισή τους σε εμβολιασμούς δεν είναι τόσο ισχυρή, συγκριτικά με αυτή που παρατηρείται στους νεότερους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά τους ερευνητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Βερολίνου Charité η εξήγηση για την ύπαρξη κρουσμάτων κοροναϊού σε οίκους ευγηρίας, παρότι οι φιλοξενούμενοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, είναι η ηλικία. Και προσθέτουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων αντιδρά λιγότερο αποτελεσματικά στον εμβολιασμό από ό,τι στους νεότερους».

Εν αναμονή η επιστημονική κοινότητα
Έτσι, παρότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αλλά και ο αντίστοιχος των ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις 9 Ιουλίου ότι είναι πολύ νωρίς για να ορισθεί εάν θα χρειασθεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων που σήμερα απαιτούνται για τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19 και κρίνοντας συνεπώς το ισχύον πρωτόκολλο ως επαρκές, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό.

Όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται εν αναμονή περισσότερων δεδομένων. «Υποθέτω ότι κάποτε θα χρειαστεί μία επαναληπτική δόση. Ο χρόνος μπορεί να είναι και πέραν του έτους. Και ο τρόπος που θα γίνει θα είναι μία προτεραιοποίηση ανάλογα με τα άτομα που θεωρούνται λιγότερο προστατευμένα από τους προηγηθέντες εμβολιασμούς», δήλωσε.

Πόσο διαρκεί η ανοσία
Ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τους ειδικούς είναι η διάρκεια της ανοσίας.

Μελέτη που εξέτασε σχεδόν μια ολόκληρη πόλη στην Ιταλία διαπίστωσε ότι, είτε εκδήλωσαν συμπτώματα είχε όχι, οι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από Covid-19 διατηρούν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων για τουλάχιστον εννέα μήνες.

Τον χειμώνα του 2020, ερευνητές του Imperial College στο Λονδίνο και του Πανεπιστημίου της Πάδοβας υπέβαλαν σε μοριακό τεστ πάνω από το 85% των 3.000 κατοίκων της πόλης Βο, περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Βενετία. Επέστρεψαν τον Μάιο και τον Νοέμβριο για να υποβάλουν τους κατοίκους σε εξέταση αντισωμάτων.
Το 98.8% των κατοίκων που είχαν βρεθεί θετικοί τον χειμώνα διέθετε αντισώματα, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Nature Communications.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων δεν παρουσίαζαν διαφορές μεταξύ των κατοίκων που είχαν εκδηλώσει συμπτώματα και αυτών που έμειναν ασυμπτωματικοί.

Πτωτικές τάσεις μετά από 9 μήνες
Ορισμένα από τα αντισώματα παρουσίαζαν πάντως πτωτικές τάσεις εννέα μήνες μετά την αρχική μόλυνση. «Διαπιστώσαμε μειωμένη αφθονία αντισωμάτων, οπότε θα πρέπει να συνεχίσουμε τις μετρήσεις για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, λέει ο Ενρίκο Λαβέτζο του Πανεπιστημίου της Πάδοβας σε ανακοίνωση του Imperial College.

Οι εξετάσεις αντισωμάτων που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο «έδειξαν ότι το 3,5% του πληθυσμού του Βο είχε εκτεθεί στον ιό, αν και ορισμένοι κάτοικοι δεν γνώριζαν ότι είχαν εκτεθεί, αν ληφθεί υπόψη η υψηλή αναλογία των ασυμπτωματικών λοιμώξεων», αναφέρει ο δρ Βαβέτσο.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η 28η Οκτωβρίου 1940 και η Αγία Σκέπη

 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS