ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελώνη: Η αστυνομία έχει επιχειρησιακό σχέδιο για να αποτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού

Η Αστυνομία έχει συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αποτροπή των μετακινήσεων εκτός νομού την περίοδο του Πάσχα είπε η Αριστοτελία Πελώνη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε, επίσης, ότι τα μέτρα για το Πάσχα θα εξειδικευτούν και θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες και κάλεσε τους πολίτες να συμβάλουν στην προσπάθεια λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός πάνω από κάθε πολίτη.

Παράλληλα, η κ. Πελώνη ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια των σελφ τεστ ακυρώθηκε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρχει επάρκεια καθώς αποτελούν σημαντικό όπλο στην έξοδο από την πανδημία.

Δείτε την ενημέρωση

Η τοποθέτηση της Α. Πελώνη
Οδικός χάρτης επανεκκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων

Η χώρα μας διανύει την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορονοϊό. Η  πανδημία δείχνει να σταθεροποιείται και  ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί, αλλά το ιικό φορτίο παραμένει ακόμη σε πολλές περιοχές -όπως  στην Αττική και στις μεγάλες πόλεις- ιδιαίτερα υψηλό.  Γι’ αυτό ακριβώς η Κυβέρνηση αποφάσισε  να μην επιτραπούν κατά το Πάσχα οι υπερτοπικές μετακινήσεις.Διότι η μαζική μετακίνηση ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού  παντού και οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι πιο δύσκολες από ό,τι στα αστικά κέντρα.Στόχος μας -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο Καλοκαίρι.

Με αυτό το γνώμονα μπροστά στην ανάγκη για ορατότητα και προοπτική η Κυβέρνηση έχει χαράξει -με την προϋπόθεση, βέβαια ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση- έναν «οδικό χάρτη» για το επόμενο διάστημα. με τρεις βασικούς σταθμούς. 

Πρώτος σταθμός: Την Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση -εστιατόρια και καφετέριες- σε εξωτερικούς χώρους με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής, αλλά και διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας έως τις 11 το βράδυ. 

Δεύτερος σταθμός: Τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για τα Λύκεια. Δηλαδή, με αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό, αλλά  και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Τρίτος σταθμός: Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει  ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές τόσο  για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα ταξιδεύουν με αρνητικό PCR test. Την ίδια ημέρα  απελευθερώνονται και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών μας

Την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία είναι ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. 

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ενώ  για τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους  ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test.  

Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ  το προσκύνημα θα γίνει εκτός του ναού.  

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη  Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα αρχίζει από τις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 11 το βράδυ.  

Την Κυριακή του Πάσχα, θα υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως  9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα. 

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς

Συνεχίζουμε την πορεία για την έξοδο από το τούνελ της πανδημίας, έχοντας ως συμμάχους, τη βελτίωση του καιρού, την αξιοποίηση των αυτοδιαγνωστικών τεστ και την αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη.  

Είναι σημαντικό -όπως τόνισε για άλλη μια φορά  χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και χτίζουν τείχος ανοσίας. Οι περισσότεροι διασωληνωμένοι είναι συμπολίτες μας που δεν εμβολιάστηκαν. Γι’ αυτό όσοι βρίσκονται στις ομάδες προτεραιοποίησης -και ειδικότερα οι ευπαθείς και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία- ας σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί. 

Όπως ήδη διαπιστώνεται  από τους συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί, η επιχείρηση «Ελευθερία εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πάνω από 2.650.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 1.875.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό 17,8%.

  • Χθες άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την  ηλικιακή ομάδα 55-59 και τους εκπαιδευτικούς.
  • Από το Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας ηλικίας 50-54 ετών. 
  • Από την Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν τα ραντεβού και για άλλες ηλικιακές ομάδες. Κατόπιν συνεννόησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, εμβολιασμοί θα γίνουν και τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα δεν θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί για να κάνουν Πάσχα και οι υγειονομικοί μας. Καταλαβαίνουμε την κούραση και την τιτάνια προσπάθεια τους, όμως καμία μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Για την ακόμα μεγαλύτερη επίσπευση των εμβολιασμών  το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί το ωράριο εμβολιασμού μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ ανάλογα με τις παραλαβές εμβολίων θα ξεκινήσει και η επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων.

Επιπλέον, με νομοθετική διάταξη που θα έρθει στη Βουλή  τις επόμενες μέρες θα δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και από ιδιωτικά πολυιατρεία,  διαγνωστικά εργαστήρια,  κλινικές και θεραπευτήρια.

Εκτιμάται ότι η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τον Μάιο τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και τον Ιούνιο τα 4 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για την επιπλέον προμήθεια self test ματαιώθηκε χθες λόγω ζητημάτων που προέκυψαν αναφορικά με την έγκαιρη και προσήκουσα παράδοση, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν από τη χθεσινή εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. 

Η Κυβέρνηση προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση επαρκούς ποσότητας το αμέσως επόμενο διάστημα με σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.

Φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Καθώς η χώρα προχωρά στη μετά-κορονοϊό εποχή, η Κυβέρνηση -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- θεσπίζει 5 νέα μέτρα με τα οποία παρέχεται πρόσθετη, σημαντική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόκειται για μέτρα που ανταποκρίνονται στη σταθερή βούληση της Κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας,  θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία και θα αυξήσουν σημαντικά τις προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης, αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων.

Συγκεκριμένα:

1ο. Μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Έτσι, ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

2ο. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος, η μείωση θα είναι στο 70%.

3ο.Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%, έναντι  28% που παρέλαβε η Κυβέρνηση από την προηγούμενη.

4ο.Επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.

5ο. Επεκτείνεται η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.

Σημειώνεται ακόμη ότι χθες ψηφίστηκε από τη Βουλή -και είναι πλέον νόμος του Κράτους- ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κρατικής αρωγής, στις περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. 

Στον ίδιο νόμο εντάχθηκαν ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που ανάμεσα στ’ άλλα αφορούν: 

  • Τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • Την παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 28 Ιουλίου και ο οφειλόμενος φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου.
  • Τη  δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.
  • Την άρση της φορολόγησης βάσει αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.
  • Την μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας,  με τη συνήθη  ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.

Οι απαντήσεις της Α. Πελώνη στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων


-Όλα τα μέτρα που αφορούν το Πάσχα θα εξειδικευτούν τις επόμενες μέρες. Θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι.
-Η κυβέρνηση στηρίζει επιχειρηματίες της εστίασης. Εντός Μάη θα γίνουν και οι πληρωμές που έχουν ανακοινωθεί από τον κ. Γεωργιάδη.
-Η προσπάθεια που γίνεται είναι να υπάρχει επάρκεια για σελφ τεστ. Η κυβέρνηση έχει τηρήσει τη διαφάνεια και τη νομιμότητα. Θα γίνουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται.
-Θέλουμε να φέρουμε τους νεότερους πιο κοντά στο εμβόλιο. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις άλλες ηλικίες τις επόμενες μέρες.
-Εχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο από την αστυνομία για τις ημέρες του Πάσχα και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Και αυστηροί έλεγχοι στα σημεία εξόδων
-Είναι πρόωρο ακόμα να μιλάμε για κατάργηση των SMS. Μετά το Πάσχα θα το δούμε.
-Ζητάμε τη συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια, Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός πάνω από κάθε πολίτη. Αυτό ισχύει και για τις εκκλησίες.
-Για τις εκδηλώσεις πολιτισμού θα δούμε μετά το Πάσχα ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας.
-Ολα είναι υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων. Δεν είμαστε όπως πέρσι. Έχουμε τα εμβόλια και τα σελφ τεστ και μπορούμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους.
-Για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο.
-Προσλήψεις στο ΕΣΥ έχουν γίνει πολλές. Για τις ημέρες του Πάσχα οι υγειονομικοί θα ανταμειφθούν για την προσπάθειά τους.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS