Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς - Θα μεταβεί στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς - Θα μεταβεί στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου, όπως ορίζει το Σύνταγμα, να επιχειρηθεί μία έσχατη προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης.

Η συνάντηση διήρκεσε μόλις 20 λεπτά και στη διάρκεια της οι 5 αρχηγοί φαίνεται οτι κατέληξαν στη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, για να του αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Μαζί από το προεδρικο Μέγαρο βγήκαν οι Κ. Μητσοτάκης, Α. Τσίπρας, Κ. Βελόπουλος ενώ ακολουθησαν οι Ν. Ανδρουλάκης και Δ. Κουτσούμπας οι οποίοι επίσης περπάτησαν από κοινού έως την έξοδο.

«Οι διερευνητικές εντολές έδειξαν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωράει στον σχηματισμό υπηρεσιακής. Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση», ανέφερε εντός της συσκέψεως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Oι αφίξεις των πολιτικών αρχηγών

Στις 11 έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τους στενούς συνεργάτες του, τον Δημήτρη Τσιόδρα και την Κύρα Κάπη, ο οποίος είχε χειραψίες με τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη και Κυριάκο Βελόπουλο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να του λέει «εγώ έφτασα πρώτος».

Είχε προηγηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, 10 λεπτά πριν τις 11, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του όταν είδε άδειο το τραπέζι αφού οδηγήθηκε στον χώρο στον οποίο διεξάγεται η σύσκεψη ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ είχε μια σύντομη συζήτηση με τους πρακτικογράφους

Ο δεύτερος πολιτικός αρχηγός που έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν λίγα λεπτά αργότερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος αντάλλαξε χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα πριν να πάρει τη θέση του στο τραπέζι.

Περίπου πέντε λεπτά πριν τις 11 την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τον οποίο συνόδευαν ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής επικρατείας, Δημήτρης Μάντζος, και η διευθύντρια του γραφείου τύπου του, Στεφανία Μουρελάτου. Ο κ. Ανδρουλάκης πριν να πάρει τη θέση του είχε χειραψία τόσο με τον κ. Βελόπουλο όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Τελευταίος έφτασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και μπαίνοντας στην αίθουσα της σύσκεψης ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση, λέγοντας «ήταν ένα τουριστικό εδώ», εννοώντας προφανώς τουριστικό λεωφορείο, από αυτά που επιβιβάζουν τουρίστες και περνούν από το κέντρο της Αθήνας για να δουν τα αξιοθέατα. Προφανώς λοιπόν βρέθηκε μπροστά του και δεν κατόρθωσε να φτάσει νωρίτερα.

Οι επικρατέστεροι για τα υπουργεία

Ταυτόχρονα, υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ Βασίλης Κασκαρέλης. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ, Παύλος Αποστολίδης και ο πρεσβης ε.τ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοττανίδου. Στο ΥΠ.ΕΣ. θα παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα αναλάβει ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Παραπολιτικά 90,1, υπηρεσιακός υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας θα είναι ο Ευάγγελος Τουρνάς, ενώ στο υπουργείο Παιδείας ακούγεται το όνομα της Μάρας Νικολαϊδου, πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Το χρονοδιάγραμμα έως τις νέες εκλογές

Την Πέμπτη 25 Μαΐου θα οριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Παρασκευή 26 Μαΐου αναμένεται να ορκιστεί. Την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή αναμένεται επίσης θα ορκιστεί και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαΐου στις 18:00 θα ορκιστούν οι βουλευτές της νέας Βουλής.

Την Δευτέρα 29 Μαΐου αναμένεται και η ορκωμοσία του προεδρείου της Βουλής και στη συνέχεια μέσα στην ημέρα η Βουλή θα διαλυθεί για να διεξαχθούν οι νέες εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ