Υπουργικό Συμβούλιο - Ιωάννης Σαρμάς: Εντοπίστε τους κινδύνους, στόχος η ομαλή λειτουργία του κράτους

Υπουργικό Συμβούλιο - Ιωάννης Σαρμάς: Εντοπίστε τους κινδύνους, στόχος η ομαλή λειτουργία του κράτους

Αποκλειστικό αντικείμενο της συνεδρίασης του νέου υπουργικού συμβουλίου θα είναι η χάραξη της πορείας προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου που θα έχουν διαφορές από την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Σαρμάς κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης να είναι ουδέτερα, αμερόληπτα και αντικειμενικά, ώστε οι πράξεις τους να μην ερμηνεύονται ως πολιτική παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης.

Σαρμάς: Απαραίτητη η κυβερνητική πολιτική και για μια υπηρεσιακή κυβέρνηση

Το υπουργικό συμβούλιο ξεκίνησε, ως είθισται, με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

«Σήμερα θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική μέχρι τις 25 Ιουνίου. Αυτή είναι υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα, που προβλέπει ότι η κυβέρνηση καθορίζει την πολιτική της χώρας και ο πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης, κατευθύνει τις ενέργειές της» ανέφερε ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.

Ο κ. Σαρμάς σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο να υπάρχει κυβερνητική πολιτική έστω για μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα εδώ είναι να δούμε τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου, συνεπώς θα πρέπει οι υπουργοί να ενημερώσετε το υπουργικό συμβούλιο για τον προγραμματισμό των υπουργείων σας».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «υπάρχει προγραμματισμός από την απελθούσα κυβέρνηση, αλλά εμείς στο πλαίσιο της πολιτικής ουδετερότητας, θα πρέπει να δούμε τι από τον προγραμματισμό αυτό απαιτείται να εφαρμοστεί, για να εξασφαλίσουμε την λειτουργικότητα του κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών».

Μια άλλη πολύ βασική υποχρέωση, προσέθεσε, «είναι η διαχείριση των κινδύνων στα υπουργεία σας. Πιθανόν να είναι και σημαντικότερο απαιτούμενο από τον προγραμματισμό. Διαχείριση κινδύνων σημαίνει ότι έχετε εντοπίσει τους κινδύνους που απειλούν τις δραστηριότητες, την οικονομική ζωή, οτιδήποτε αφορά τις αρμοδιότητές σας. Και σε αυτό θα βοηθήσουν οι εσωτερικοί ελεγκτές που έχετε στα υπουργεία σας που θα έπρεπε να έχουν ήδη ή πρέπει να εντοπίσουν τους κινδύνους».

Καταλήγοντας, ο Ιωάννης Σαρμάς τόνισε ότι «χρειάζεται και ένα σύστημα μετριασμού και αποτροπής των κινδύνων και η παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής του συστήματος αποτροπής των κινδύνων. Έχω στο μυαλό μου το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα διαχείρισης κινδύνου ή μη διαχείρισης κινδύνου».

Ο δρόμος προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Αύριο, Κυριακή, θα συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή, ενώ τη Δευτέρα οι βουλευτές θα εκλέξουν το προεδρείο της Βουλής. Το απόγευμα της Δευτέρας, ωστόσο, θα θυροκολληθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει η ΕΡΤ στο ρεπορτάζ της, προτείνει εκ νέου, για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει για τέταρτη αντιπρόεδρο, τη βουλευτή Ιωαννίνων, Μερόπη Τζούφη.

Εκλογές: Ποιες έδρες επέλεξαν να κρατήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα κρατήσει την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης. Με αυτή την απόφαση, εκτός Βουλής για τη ΝΔ από τη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια μένει ο Παναγιώτης Κοκκόρης.

Την έδρα της Α' Πειραιώς επέλεξε να κρατήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απόφαση που αφήνει εκτός της νέας Βουλής τον Θοδωρή Δρίτσα.

Υπενθυμίζεται πως οι άλλες δύο περιφέρειες στις οποίες είχε θέσει υποψηφιότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα Δωδεκάνησα και οι Σέρρες.

Την ίδια στιγμή, την Α' Θεσσαλονίκης -όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης- διάλεξε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατά την Α' Θεσσαλονίκης, γεγονός που αφήνει εκτός (της παρούσης Βουλής, η οποία ορκίζεται την Κυριακή και διαλύεται τη Δευτέρα) τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος είχε έρθει πρώτος σε σταυρούς.

Την έδρα της Φθιώτιδας κρατά ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας ήταν υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, την Α' Θεσσαλονίκης και τη Φθιώτιδα, που αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος θα κρατήσει την έδρα στη Λάρισα. Με αυτή την απόφαση, ο κ. Βελόπουλος αφήνει εκτός Βουλής την υποψήφια με την Ελληνική Λύση στη Λάρισα, Χριστίνα Κοντογιάννη.

«Πυρετώδεις» ετοιμασίες σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου τα κόμματα μπαίνουν σε θέσεις μάχης.Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ξεκινά η προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης , που επισκέφθηκε χθες το Μοσχάτο, έστειλε εκ νέου μήνυμα ισχυρής αυτοδυναμίας.

Σε τροχιά εκλογών βρίσκεται και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συγκροτήσει νέα εκλογική επιτροπή επικύρωσε το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος που συνεδρίασε χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα εκλογική επιτροπή θα αναλάβει τον συντονισμό του εκλογικού αγώνα ενόψει της νέας αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου. Η σύνθεση της νέας εκλογικής επιτροπής θα ανακοινωθεί σήμερα και θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS