Αρπάχτηκαν Τζάκρη-Παφίλης για την Εξεταστική για τα Τέμπη: «Δεκανίκι της ΝΔ το ΚΚΕ» -«Δεκανίκι είστε εσείς»

Αρπάχτηκαν Τζάκρη-Παφίλης για την Εξεταστική για τα Τέμπη: «Δεκανίκι της ΝΔ το ΚΚΕ» -«Δεκανίκι είστε εσείς»

Την προσεχή Τετάρτη θα συζητηθεί τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση των σιδηροδρόμων, που οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη.

Η πρόταση του ΚΚΕ κάνει χρήση του δικαιώματος της μειοψηφίας να συστήνει εξεταστικές επιτροπές και για να γίνει αποδεκτή από το σώμα θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους. Πρόκειται ωστόσο για μια πλειοψηφία που θεωρείται δεδομένο ότι θα επιτευχθεί, καθώς την πρόταση στηρίζει και η ΝΔ, που διαθέτει 158 βουλευτές.

Στα «χαρακώματα» ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αίθουσα της διάσκεψης κατά τη συζήτηση για τη δρομολόγηση της εξεταστικής επιτροπής υπήρξε ένταση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Και αυτό γιατί η γραμματέας της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θοδώρα Τζάκρη, επιτέθηκε στο ΚΚΕ, λέγοντας πως ο Περισσός γίνεται δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεκανίκι της ΝΔ είστε εσείς, που ψηφίσατε τόσα νομοσχέδια της ΝΔ την προηγούμενη περίοδο. Φοβάστε μη βγουν και οι δικές σας ευθύνες», φέρεται να απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, με την Ντόρα Μπακογιάννη να σχολιάζει δηκτικά: «Καλά, μην κάνετε έτσι, δεν σας είπε και 5η φάλαγγα».

Ας σημειωθεί ότι το ΚΚΕ, στη δική του πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, αναφέρεται με έντονα επικριτικό τρόπο στις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά, όχι μόνο της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, κάτι το οποίο δύσκολα αποδέχονται Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, καθώς θα ήθελαν η έρευνα να εστιαστεί στην περίοδο της «γαλάζιας» διακυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ήδη ότι «η ΝΔ βρήκε αποκούμπι στην πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή» και αρνείται να γίνει διερεύνηση ευθυνών και κατά τη δική του περίοδο διακυβέρνησης. «Προσπαθούν να διαχύσουν τις ευθύνες, να φτάσουμε στο 1997, ενώ σήμερα υπάρχει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Έχουμε μια σύμβαση η οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016 και έκτοτε πήρε συνεχείς παρατάσεις. Τη διαχειρίστηκαν συγκεκριμένες κυβερνήσεις και συγκεκριμένοι υπουργοί», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε σήμερα πρόταση για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα Τέμπη και προτείνεται η διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Κώστα Καραμανλή της ΝΔ και Χρήστου Σπίρτζη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον κ. Καραμανλή προτείνεται να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος. Για τον κ. Σπίρτζη το αδίκημα αφορά μόνο την παράβαση καθήκοντος.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εστιάζουν στην ανάγκη να διεξαχθεί προκαταρκτική εξέταση, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο τι θα πράξουν στην ψηφοφορία της Τετάρτης.

Υπέρ της πρότασης του ΚΚΕ, πάντως, αναμένεται να τοποθετηθούν η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας.

Σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφία έχει τις δικές της παρατηρήσεις στην πρόταση του ΚΚΕ, τις οποίες αναμένεται να εκθέσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε η σκέψη της κατάθεσης ξεχωριστής πρότασης, που τελικά όμως δεν προχώρησε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ