Συνεδριάζει σήμερα στις 10 το υπουργικό συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση

Συνεδριάζει σήμερα στις 10 το υπουργικό συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση

Το στίγμα του restart της κυβέρνησης έστειλε κατ’ αρχάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με το υπουργικό συμβούλιο υπό τη νέα του σύνθεση να συνεδριάζει σήμερα στις 10.

Ο πρωθυπουργός με τον χθεσινό ανασχηματισμό διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως απαιτείται εντατικοποίηση του έργου στα ζητήματα που καίνε τους πολίτες. Και κυρίως στους τομείς εκείνους όπου κατεγράφη μεγάλη δυσαρέσκεια, δηλαδή σε όλα τα θέματα τα οποία άπτονται της καθημερινότητας, κάτι που θα επαναλάβει και σήμερα στους υπουργούς και υφυπουργούς, αλλά και στις επισκέψεις που θα ξεκινήσει στα υπουργεία που άλλαξαν επικεφαλής. Η πρώτη επίσκεψη θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για έναν «ανασχηματισμό καθημερινότητας», λεπτών ισορροπιών αλλά και έκφρασης των αποφασιστικών κινήσεων και της δουλειάς που πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής. Με αυτή την έννοια μένουν εκτός κυβερνητικού σχήματος τέσσερις υπουργοί (Κώστας Σκρέκας, Λευτέρης Αυγενάκης, Δόμνα Μιχαηλίδου, Δημήτρης Καιρίδης), ωστόσο, ο ανασχηματισμός συνολικά δεν μπορεί να θεωρηθεί δομικός. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, δεν είναι υπέρ των μεγάλων αλλαγών στη δομή της κυβέρνησης, εξού και επέλεξε να προχωρήσει σε άμεσο αλλά όχι «βιαστικό» ανασχηματισμό. Σε κάθε περίπτωση η γενική αίσθηση που υπάρχει είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου έλαβε το μήνυμα δυσαρέσκειας και προχωρά σε διορθωτικές αλλαγές σε επίπεδο πολιτικών και προσώπων, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση στο μέτωπο της ακρίβειας, στη λειτουργία του κράτους, στα αγροτικά και εργασιακά ζητήματα καθώς και τη διαχείριση του Μεταναστευτικού.

Σημαντική η προσθήκη του Γιώργου Μυλωνάκη

Σημαντική θεωρείται η προσθήκη του γενικού γραμματέα της Βουλής, Γιώργου Μυλωνάκη, στην ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, στην οποία ο διαχρονικός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αναλάβει ρόλο-κλειδί στη διασύνδεση Μαξίμου με τους βουλευτές της ΝΔ, καλύπτοντας το κενό που άφησε ο Γιάννης Μπρατάκος. Εκτός κυβέρνησης μένει ο Κώστας Σκρέκας, ο οποίος απομακρύνθηκε για λόγους συμβολικούς εξαιτίας της ταύτισής του με την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει δραστικά το θέμα της ακρίβειας, που στοίχισε πολιτικά στη ΝΔ, και στη θέση του επανέρχεται στο κυβερνητικό σχήμα ο δοκιμασμένος Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ριζικές αλλαγές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: τον Λευτέρη Αυγενάκη αντικαθιστά ο βουλευτής Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας, κάνοντας επίσης comeback, ενώ τον υφυπουργό Σταύρο Κελέτση διαδέχεται ο Λαρισαίος Χρήστος Κέλλας. Η θεσσαλική προέλευση των δύο κυβερνητικών στελεχών μαρτυρά το βάρος που προσδίδει το Μέγαρο Μαξίμου στην πληγείσα Θεσσαλία, κυρίως, ως προς τη στήριξη του αγροτικού κόσμου της περιοχής που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Αμετακίνητος στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης, από την Πέλλα, που θα συνεχίσει με τους Κώστα Τσιάρα και Χρήστο Κέλλα το δύσκολο έργο της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, μπροστά και στην πανευρωπαϊκή πρόκληση της νέας ΚΑΠ.

Τις συνέπειες της φορολογικής μεταρρύθμισης, που κόστισαν τις χαμηλές πτήσεις της ΝΔ στον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών, «χρεώθηκε» ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Χρίστο Δήμα, ενώ σημαντική είναι η αναβάθμιση του Θοδωρή Λιβάνιου ως νέου υπουργού Εσωτερικών και με δεδομένο ότι το ΥΠΕΣ αναμένεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές και να «τρέξει» τις διορθώσεις στο ΑΣΕΠ. Ο Στάθης Κωνσταντινίδης αποχωρεί επίσης από το υπουργείο Εσωτερικών και τη θέση του αναλαμβάνει ο πολύπειρος Κώστας Γκιουλέκας ως υφυπουργός αρμόδιος για τα θέματα Μακεδονίας-Θράκης, σε μια άκρως συμβολική κίνηση, με στόχο την ενίσχυση του Βορρά και συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης, που πλέον μετρά τρεις υφυπουργούς (Ράπτη, Γκιουλέκας, Βαρτζόπουλος).

Σε αυτό το πλαίσιο, στην κυβέρνηση επανέρχεται ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος ως υπουργός Μετανάστευσης, ενώ άνευ υπουργικού χαρτοφυλακίου μένει ο Δημήτρης Καιρίδης. Από τη Θεσσαλία προέρχεται επίσης η νέα υφυπουργός Οικογένειας Κατερίνα Παπακώστα, που διαδέχεται τη Μαρία Κεφάλα, με την υπουργική ομάδα του Κάμπου να αποτελείται από τους Δημήτρη Παπαστεργίου, Ζέττα Μακρή, Χρήστο Τριαντόπουλο, Κώστα Τσιάρα και Χρήστο Κέλλα.

Αναβάθμιση για τη Νίκη Κεραμέως

Σημαντική αναβάθμιση για τη Νίκη Κεραμέως, καθώς μετακινείται στο πολύ κρίσιμο για την οικονομία υπουργείο Εργασίας. Η κυρία Κεραμέως έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε θεσμικά υπουργεία (Εσωτερικών, Παιδείας) και έχει έρθει η ώρα να συμβάλει και σε παραγωγικά. Είναι και πολιτικά κρίσιμη μετακίνηση, αφού στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα η ΝΔ πήρε το χαμηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη επαγγελματική ομάδα στις ευρωεκλογές (23% σύμφωνα με το exit poll). Υφυπουργός Εργασίας αναλαμβάνει ο Κώστας Καραγκούνης από την Αιτωλοακαρνανία, ο οποίος επανέρχεται στο υπουργικό συμβούλιο (είχε διατελέσει υφυπουργός Δικαιοσύνης επί Αντώνη Σαμαρά). New entries στην κυβέρνηση ο νέος υφυπουργός Υποδομών Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος αντικατέστησε τη Χριστίνα Αλεξοπούλου, ενώ τη θέση του Χρίστου Δήμα, ο οποίος ορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών, ανέλαβε ο Αχαιός Ιάσων Φωτήλας ως νέος υφυπουργός Πολιτισμού. Την παρθενική του είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα κάνει ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας ως υφυπουργός Ναυτιλίας, στη θέση του Γιάννη Παππά.

Επιστροφή στο υπουργικό σχήμα, ως υφυπουργός Ανάπτυξης, για τη Ζωή Ράπτη, η οποία ορίστηκε στη θέση του βουλευτή Ηρακλείου Μάξιμου Σενετάκη. Υπήρξαν πάντως και οι πρώτες γκρίνιες από τους αποχωρήσαντες... Στη μη υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών απέδωσε την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ο απερχόμενος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης. «Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να ικανοποιήσω την επιθυμία του Πρωθυπουργού να ψηφίσω το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όπως μου ζήτησε όταν με κάλεσε στο Πρωθυπουργικό γραφείο στις 16/1/24, γιατί όπως του εξήγησα αντιτίθεται στις αρχές και τις αξίες που πάγια υπηρετώ», σημείωσε σε ανάρτησή του ο κ. Κελέτσης.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ