Πλακιωτάκης: Η χώρα αποκτά ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική

Πλακιωτάκης: Η χώρα αποκτά ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική

Μεταρρύθμιση που διαμορφώνει, για πρώτη φορά, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χάραξης εθνικής νησιωτικής πολιτικής χαρακτήρισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης στη Βουλή, το συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας.Οπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ενιαία νησιωτική πολιτική με σαφείς και μετρήσιμους στόχους σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

«Το μεγαλύτερο έλλειμμα αποτελεσματικής άσκησης νησιωτικής πολιτικής ήταν η έλλειψη εξειδικευμένων προγραμμάτων. Πλέον υπάρχουν 3 χρηματοδοτικά εργαλεία για χρηματοδότηση 56 έργων δημοσίου χαρακτήρα», σημείωσε.


Αναφερόμενος στις διατάξεις που αφορούν τους πλοηγούς και προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός εξήγησε πως παραμένει δημόσιος ο χαρακτήρας της υπηρεσίας και πως θα αυξηθεί ο αριθμός των οργανικών θέσεων. « Κανένας πλοηγός δεν θα χάσει τη δουλειά του. Η προσφορά τους είναι διαχρονική και μη αμφισβητήσιμη. Η ρύθμιση αναφέρεται στην παροχή πιστοποιητικού που αποτελεί διεθνή πρακτική. Αυτό όμως θα χορηγείται με αυστηρές προϋποθέσεις», είπε.

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε ακόμα στο άρθρο 25 του νομοσχεδίου που δίνει παράταση μέχρι τέλος του έτους στις συμβάσεις των φορέων διαχείρισης λιμενικών υπηρεσιών παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων λέγοντας: « έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί φορείς δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την επιλογή των αναδόχων, δίνουμε μια παράταση έτσι ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία».

 

Πλακιωτάκης: Τιμούμε τα δικαιώματα των ναυτικών


Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε διάταξη του νομοσχεδίου που μειώνει τα πρόστιμα της υπέρβασης του ωραρίου των ναυτικών. «Τιμούμε τα δικαιώματα ναυτικών. Δεν μπορούμε όμως να διατηρήσουμε τέτοιο καθεστώς κυρώσεων. Για ένα πλοίο 50 ατόμων, η υπέρβαση έστω και για λίγα λεπτά της ώρας συνεπάγεται πρόστιμο 15-25.000 ευρώ. Αν το συνδυάσετε με τη πραγματική εικόνα στο νησιωτικό χώρο, εύκολα κατανοεί κανείς το ορθολογικό και δίκαιο περιεχόμενο της διάταξης», σημείωσε.

Αναφορικά με την τροπολογία που αφορά στην Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θίγεται η αξιοπιστία και η υπόσταση της Αρχής αλλά επιλύονται προβλήματα αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων με την επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σημειώνεται, πως επί των ανωτέρω ρυθμίσεων του νομοσχεδίου έχει ζητηθεί από την αντιπολίτευση ονομαστική ψηφοφορία η οποία αναμένεται να διεξαχθεί το βράδυ της Τετάρτης.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ