Πακέτο δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας και F-35 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πακέτο δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας και F-35 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Εντός της ημέρας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή από το Στέιτ Ντιπαρτμεντ στον Κυριάκο Μητσοτάκη της επίσημης επιστολής για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

H εξέλιξη αυτή αποτελεί ουσιαστικά την απάντηση της Ουάσιγκτον στο ελληνικό αίτημα που είχε στείλει η Πολεμική Αεροπορία τον Ιούνιο του 2022 για την προμήθεια μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35.

Υπενθυμίζεται ότι το επίσημο ελληνικό αίτημα είχε υπογραφεί και σταλεί στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο του 2022 και η ελληνική πλευρά ζητούσε τότε να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη και άλλα 20 υπό αίρεση. Παρότι οι αρμόδιες επιτροπές της Γερουσίας είχαν σταδιακά μέσα στον προηγούμενο χρόνο υπογράψει τα σχετικά έγγραφα απέμεναν δύο πολύ σημαντικά βήματα για να ξεκλειδώσει η διαδικασία. Αυτά φαίνεται να ολοκληρώνονται.

Παρότι η αμερικανική ηγεσία ήταν από την αρχή θετική για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα η διαδικασία είχε καθυστερήσει σημαντικά από την προσπάθεια τήρησης ισορροπιών με την Τουρκία και το παζάρι που βρισκόταν σε εξέλιξη για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την αγορά F-16 από την Άγκυρα, για τα οποία το Κογκρέσο φαίνεται να ανάβει πλέον το πράσινο φως.

Το τετ α τετ Μητσοτάκη - Μπλίνκεν στην Κρήτη

Η Αθήνα από την πλευρά της, λίγες ώρες πριν την πρόσφατη άφιξη του Άντονι Μπλίνκεν στη Σούδα διεμήνυε ότι «δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ με προγράμματα άλλων χωρών», ζητώντας να ξεκλειδώσουν άμεσα οι διαδικασίες για τα F-35. Τα όσα ειπώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόσφατο τετ α τετ στην Κρήτη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών επιβεβαίωσαν το δίκαιο του ελληνικού αιτήματος και εκφράστηκε η αμερικανική βούληση για να μπει τέλος στις καθυστερήσεις και όλα να τρέξουν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς. «Η Ελλάδα ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά τη συνάντηση, επιβεβαιώνοντας την ανταπόκριση που υπήρχε από την πλευρά του κ. Μπλίνκεν.

Πότε η Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει το πρώτο F-35

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, το πρώτο F-35 αναμένεται να το παραλάβει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία στην Αμερική το 2028 και μέχρι το 2033 - σύμφωνα πάντα με τον προγραμματισμό - η Ελλάδα θα διαθέτει τα πρώτα 20 «αόρατα» και υπερσύγχρονα μαχητικά 5ης γενιάς, τα οποία, έρχονται να προστεθούν στα Rafale που έχει ήδη προμηθευτεί η χώρα μας και μεταβάλλουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της περιοχής μετά το Ισραήλ που θα αποκτήσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά πέμπτης γενιάς, που σε συνδυασμό με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16 θα δημιουργήσουν μια από τις πιο ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ