Χατζηδάκης: Η παρουσίαση του οικονομικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης - Παρατείνεται μέχρι τον Οκτώβριο το Market Pass - 70 ευρώ αύξηση σε όλους του δημοσίους υπαλλήλους

Χατζηδάκης: Η παρουσίαση του οικονομικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης - Παρατείνεται μέχρι τον Οκτώβριο το Market Pass - 70 ευρώ αύξηση σε όλους του δημοσίους υπαλλήλους

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζει το οικονομικό νομοσχέδιο που θα δοθεί σε διαβούλευση και περιλαμβάνει μέτρα για το Market Pass, το Youth Pass, τους μισθούς του Δημοσίου και τον ΕΝΦΙΑ.

«Παρουσιάζουμε μέτρα σοβαρά κοστολογημένα που αντέχει ο προϋπολογισμός και η οικονομία, πάντοτε στο πλαίσιο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων», σημείωσε αρχικά ο υπουργός.

Στη συνέχεια, προανήγγειλε την παράταση του market pass για τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

Στη συνέχεια, ο υπουργός ανακοίνωσε πως αυξάνεται το αφορολόγητο για φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα, θεσπίζεται το youth pass, απαλάσσονται μόνιμα από φάρμακα οι πρώην δικαιούχοι ΕΚΑΣ, μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται, τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλει το δημόσιο για την στέγαση των υπηρεσιών του, θεσμοθετείται η ποσοστικοποίηση των προγραμμάτωβντων πολιτικών κομμάτων από το ελληνικό δημοσιονομικό συμβούλιο.

«Ειδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι με τις νέες ρυθμίσεις θα έχουν όφελος που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και τον ένα μισθό».

Αυξήσεις στο Δημόσιο

 • Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ το μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ενιαίου, αλλά και των ειδικών μισθολογίων
 • Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών
 • Αύξηση 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης
 • Αύξηση επιδομάτων παραμεθορίου ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για ενστόλους, από 100, στα 130 ευρώ
 • Εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής απόστασης για όλουςΑυξήσεις στους πανεπιστημιακούς

Θεοχάρης: Με τα ίδια κριτήρια το market pass

O υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι αίτηση θα πρέπει να υποβάλλουν, όσοι δεν είχαν κάνει αλλά έχουν μείωση εισοδήματος και μπαίνουν στα κριτήρια όποιοι είναι δικαιούχοι τώρα, ενώ δεν ήταν με τα εισοδήματα του 2021. «Το σύστημα θα ανοίξει μόνο για επιπλέον αιτήσεις ενδφιαφερομένων που δεν έκαναν αίτηση για οποιοδήποτε λόγο», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Δεν υπάρχει όριο στις οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω. Στις αιτήσεις θα εξεταστούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις - εισοδήματα του 2022. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις εγκαίρως».

Αναλυτικά όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών

 • Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Το όφελος για πάνω από 700.000 φορολογούμενους φτάνει τα 77 εκατ ευρώ. Επίσης με τα νέα όρια μειώνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα.
 • Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Είναι η πρώτη αύξηση που δίδεται από το 2014, που ξεκίνησε να δίδεται το επίδομα.
 • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έτος πρώτης εφαρμογής θα είναι το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023. Μένει να διευκρινιστεί εάν θα τεθεί ως προϋπόθεση ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν ασφαλισμένες τις κατοικίες τους έναντι των φυσικών καταστροφών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.
 • Κάρτα νέων «Youth pass» για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως. Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι κάθε χρόνο οι πολίτες που θα συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη και η βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιταγής θα είναι ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr και να έχουν αποκτήσει υποχρεωτικά κωδικούς taxisnet. Το ύψος του θα ανέρχεται σε 150 ευρώ και θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου.
 • Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.
 • Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτούς - ελεύθερους επαγγελματίες - και αγρότες. Αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150-200 ευρώ σήμερα. Για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700-6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Στην πράξη το όφελος το 2024 θα είναι και μεγαλύτερο όσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (σε περίπου 800 ευρώ το 2024 και έως τα 950 ως το 2027) για κάθε παιδί που θα αποκτά στο εξής η οικογένεια.
 • Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024 με κόστος 500 εκ. ευρώ. Θα επιφέρει αλλαγές σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια με έμφαση στα χαμηλότερα (στους εισαγωγικούς μισθούς) αλλά και στις θέσεις ευθύνης, στους ενστόλους και στα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό).

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις αποδοχές περίπου 600.000 – 700.000 υπαλλήλων ενώ θα προβλέπει και την οριζόντια αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων. Έτσι, ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά θα δει αυτόματα αύξηση 50 ευρώ τον μήνα ή 600 ευρώ τον χρόνο μόνο από το οικογενειακό επίδομα, ανεξαρτήτως των υπόλοιπων αυξήσεων στον μισθό του.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ