Οπαδική βία: Νέα πραγματικότητα με τα μέτρα στα γήπεδα -Πώς θα γίνεται πλέον η είσοδος των φιλάθλων

Οπαδική βία: Νέα πραγματικότητα με τα μέτρα στα γήπεδα -Πώς θα γίνεται πλέον η είσοδος των φιλάθλων

Τα μέτρα για την οπαδική βία αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αναπληρωτή υπ. Αθλητισμού να παρουσιάζει να νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό του φαινομένου που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας.

Όπως όλα δείχνουν μαζί με το άνοιγμα των γηπέδων θα έρθει και μια νέα πραγματικότητα, αφού η είσοδος των φιλάθλων θα γίνεται πλέον αποκλειστικά με ηλεκτρονικό εισιτήριο μέσω app στο κινητό προκειμένου να ταυτοποιείται ο κάτοχός του.

Την ίδια ώρα, το κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να «ενεργοποιήσει» μια δέσμη μέτρων που ναι μεν είχαν θεσπιστεί, αλλά παρέμεναν στον συρτάρι εδώ και καιρό, μέτρα που απαιτούν και τις ανάλογες παρεμβάσεις από τις ΠΑΕ.

Σημειώνεται ότι οι αγώνες της Super League θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου και η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο πως εάν οι ομάδες δεν συμμορφωθούν, τότε οι αναμετρήσεις θα συνεχίσουν να διεξάγονται χωρίς κόσμο οι παρεμβάσεις να εφαρμοστούν.

Μητσοτάκης: Η πολιτεία θα παρεμβαίνει άμεσα

Ειδική αναφορά για τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας έκανε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Να περάσουμε τώρα στη δύσκολη μάχη με την οπαδική βία, η οποία δυστυχώς διεξάγεται στη σκιά ενός ακόμα σοβαρού τραυματισμού ενός αστυνομικού μας. Θα έχει την ευκαιρία ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού να παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης, πώς θα προχωρήσουμε ουσιαστικά στην άμεση εφαρμογή και προβλέψεων οι οποίες μπορεί να ίσχυαν και στο παρελθόν, αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί από τις ΠΑΕ, όπως οι κάμερες ή η άμεση καθιέρωση μητρώου με τα μέλη μιας και μόνο λέσχης ανά Σύλλογο, το ηλεκτρονικό εισιτήριο με τη συνεργασία του αρμόδιου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου του εισιτηρίου μέσω μιας εφαρμογής στα κινητά.

Και βέβαια, μία ακόμη σημαντική παρέμβαση: η δυνατότητα της πολιτείας να παρεμβαίνει άμεσα, με ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο διοικητικών ποινών, όποτε εντοπίζονται περιστατικά όπως ρίψη κροτίδας ή άναμμα φωτοβολίδας σε γήπεδα. Δηλαδή αντικειμενικά γεγονότα, τα οποία θα επισύρουν πια αυτοματοποιημένες ποινές διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.

Είναι σημαντικό, επίσης, ότι η σχετική έρευνα έχει αναβαθμιστεί, με την Εισαγγελία να ερευνά πια στο ανώτατο επίπεδο την τυχόν διασύνδεση της βίας στα γήπεδα με τη δράση εγκληματικών οργανώσεων. Αλλά δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, εμείς οι ίδιοι έχουμε αναγνωρίσει ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις. Δεν θα ξαναπώ το κοινότοπο, ότι ''ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι'', αλλά αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι πια υπάρχει μία απαίτηση, καθολική απαίτηση να ξαναγίνουν τα γήπεδα χώροι αθλητικής άμιλλας, αλλά και αρμονικής συνάντησης όσων αγαπούν τα σπορ και να μην αναγκαζόμαστε να ''καταναλώνουμε'' σημαντικούς ανθρώπινους πόρους από την Αστυνομία κάθε Κυριακή για να εξασφαλίζουμε ότι δεν θα γίνονται επεισόδια στα γήπεδα».

Αναλυτικά τα 5+1 μέτρα για την οπαδική βία

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασε ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, τα οποία, όπως ανέφερε σε πρωινό ρεπορτάζ του το iefimerida.gr, θα περιλαμβάνουν έξι κεντρικές παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα:

  1. Θα τοποθετηθούν κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε όλα τα γήπεδα, οι οποίες θα λειτουργούν με ευθύνη των ΠΑΕ και θα ελέγχονται δύο ημέρες πριν από κάθε αγώνα για την καλή λειτουργία τους. Σε περίπτωση που δεν δουλεύουν, το παιχνίδι θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.
  2. Θα υπάρχει ταυτοποίηση των κατόχων εισιτηρίων προτού εισέλθουν στο γήπεδο, ενώ θα εκδίδονται ψηφιακά εισιτήρια με εφαρμογή στο κινητό.
  3. Θα προβλέπονται αυτόματες ποινές για παραβάσεις εντός των γηπέδων, όπως κροτίδες ή καπνογόνα, ανεξαρτήτως των αποφάσεων των αθλητικών δικαστηρίων, και σε περίπτωση υποτροπής οι ποινές θα διπλασιάζονται.
  4. Θα υπάρχει η δυνατότητα ύπαρξης μόνο μιας λέσχης φιλάθλων σε κάθε ομάδα, που θα λειτουργεί υπό την ευθύνη της ΠΑΕ.
  5. Θα ενεργοποιηθεί το ψηφιακό μητρώο για λέσχες φιλάθλων, με σκοπό την πλήρη χαρτογράφηση των μελών.
  6. Θα αναβαθμιστεί η λειτουργία της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας.
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ