Μητσοτάκης - Ερντογάν: Τον Απρίλιο ή τον Μάιο η επόμενη συνάντησή τους στην Άγκυρα

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Τον Απρίλιο ή τον Μάιο η επόμενη συνάντησή τους στην Άγκυρα

Εν μέσω του ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος, η χώρα μας επιδιώκει να διατηρήσει το εύθραυστο καλό κλίμα στα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Μάιο στην Άγκυρα.

Μέχρι τότε όμως θα προηγηθούν κρίσιμα υπουργικά ραντεβού, όπως είχε γράψει η «Α» από τις 7 Δεκεμβρίου, ανήμερα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Ελληνοτουρκικά: Τα κρίσιμα υπουργικά ραντεβού

Στις 2 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Μπουράκ Ακσαπάρ για τη λεγόμενη «θετική ατζέντα». Ενώ στην Πόλη θα βρεθεί και πολυπληθής επιχειρηματική ομάδα για ένα μεγάλο business forum. Στις 11 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα ο νέος γύρος του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας. Για τον λόγο αυτόν, η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, θα πάει στην τουρκική πρωτεύουσα.

Οι συζητήσεις της με τον Μπ. Ακσαπάρ θα εστιάσουν στο Μεταναστευτικό και στην Πολιτική Προστασία. Προς το παρόν δεν έχει ανοίξει η συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες. Διπλωματικοί κύκλοι εξηγούν ότι πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες προτού μπούμε στα «βαθιά» της ελληνοτουρκικής διαφοράς. Τέλος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θα πραγματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον και σίγουρα πριν από την ανοιξιάτικη συνάντηση των δύο ηγετών.

Το «αγκάθι» της Λιβύης

Αρνητικό παράγοντα στην ελληνοτουρκική προσπάθεια εξομάλυνσης των διμερών μας σχέσεων αποτελεί η Λιβύη. Η κίνησή της να ανακηρύξει συνορεύουσα ζώνη στα 24 ναυτικά μίλια προς Βορρά, δηλαδή νοτίως της Κρήτης, επιχειρώντας «κλείσιμο» της Σύρτης, προφανώς έγινε με τουρκικές πλάτες. Εξέλιξη που επηρεάζει πρωτίστως την Αίγυπτο, δευτερευόντως την Ιταλία, τη Μάλτα και μετά την Ελλάδα.

Η χώρα μας απάντησε στέλνοντας μία νομικά τεκμηριωμένη επιστολή στον ΟΗΕ. Μία επιστολή που, σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη την ημέρα που ο Γιώργος Γεραπετρίτης βρισκόταν στο Κάιρο. Προηγήθηκαν συνομιλίες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Η συναντίληψη Αθήνας - Καΐρου για το θέμα της Λιβύης επανεπιβεβαιώθηκε, γεγονός που δίνει στην Ελλάδα ένα επιπλέον αβαντάζ.

Κοινώς, δημιουργούμε ισχυρές συμμαχίες ώστε να έχουμε ισχυρό ρόλο επί των προσπαθειών Τρίπολης και Άγκυρας να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην περιοχή. Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν πάντως ότι η Ελλάδα θα ήθελε στο μέλλον, όταν το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες, να προχωρήσει σε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη. Νόμιμη οριοθέτηση, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Όχι παράνομη, όπως ήταν η τουρκολιβυκή συμφωνία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ