Μητροπολίτης Ναυπάκτου κατά ιερέων που υποδεικνύουν πολιτικά κόμματα: Δεν έxετε δικαίωμα να καθοδηγείτε τους πιστούς

Μητροπολίτης Ναυπάκτου κατά ιερέων που υποδεικνύουν πολιτικά κόμματα: Δεν έxετε δικαίωμα να καθοδηγείτε τους πιστούς

Πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της Εκκλησίας για μη εμπλοκή των κληρικών στις εκλογές.

Μετά τους Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως, Κατερίνης, Δημητριάδος, Εδέσσης και ο Ναυπάκτου Ιερόθεος με εγκύκλιό του ζητά από τους ιερείς της Περιφέρειάς του να απέχουν από καθετί που επηρεάζει την ελεύθερη βούληση των πολιτών.
Η εγκύκλιος ήδη έχει αποσταλεί στους ιεροκήρυκες και τους ιερείς προκειμένου να πείσουν και να πειστούν ότι δεν πρέπει να εμπλέκονται σε συζητήσεις και δραστηριότητες υπέρ συγκεκριμένων κομμάτων. Ο κ. Ιερόθεος καλεί τους κληρικούς να παραμείνουν έξω από κόμματα και παρατάξεις: «Δεν έχετε το δικαίωμα να καθοδηγείτε και να κατευθύνετε τους Χριστιανούς στο να ψηφίζουν μία συγκεκριμένη παράταξη».

«Βαρύτατο αμάρτημα»

Ιδιαίτερα σκληρός με τους κληρικούς που επιχειρούν να παρέμβουν στις εκλογές είναι ο Αρχιμανδρίτης και στέλεχος της Ιεράς Συνόδου Σπυρίδων Κατραμάδος, ο οποίος από τον Άγιο Νικόλαο Κόνιτσας τόνισε πως οι στοχευμένες υποδείξεις και κατευθυντήριες γραμμές παραπέμπουν σε στρατιωτικού τύπου υποταγή.

Χαρακτήρισε όσους εμπλέκουν την ορθόδοξη πίστη σε πολιτικά και κομματικά παιχνίδια ως «επικίνδυνα χειριστικά πρόσωπα που νομίζουν ότι έχουν γνώση επί παντός επιστητού και την επιβάλλουν με τη μορφή της υπακοής (!!!) στους άλλους για το τι πρέπει να κάνουν. Κινούνται συνήθως έχοντας εγωιστικά κίνητρα αυτοπροβολής και νοοτροπίας, στρεβλώνοντας και υπονομεύοντας κανόνες, δόγματα και όλες τις άλλες αξίες, τόσο ως προς το μεγάλο δώρο της ελευθερίας μας, έτσι όπως διδάσκει και βιώνει η Εκκλησία, όσο και ως προς τη σταθερότητα και τη συνοχή στην κοινωνία μας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Μια σταθερότητα και συνοχή που στις μέρες μας διαπιστώνουμε πόσο αναγκαία είναι».

Χαρακτήρισε επίσης βαρύτατο αμάρτημα «όταν κάποιοι πιστοί, και μάλιστα κληρικοί, χωρίζουμε τους ανθρώπους με κομματικά κριτήρια και ταυτιζόμαστε με μια κομματική παράταξη».

«Η Εκκλησία δείχνει αγάπη σε όλα τα παιδιά της»

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ανατολή, όπως κάθε μητέρα, δείχνει την αγάπη της αδιάκριτα προς όλα τα παιδιά της, που ενδεχομένως να ανήκουν σε διάφορα κόμματα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινούνται ιδιαιτέρως οι κληρικοί, ως πνευματικοί πατέρες των ανθρώπων που αναζητούν αγάπη, ελευθερία, νόημα ζωής και όχι στοχευμένες υποδείξεις που παραπέμπουν σε στρατιωτικού τύπου υποταγή», σημείωσε χαρακτηριστικά στον λόγο του.

Υπογράμμισε δε ότι «η συγκεκριμένη αυτή επικίνδυνη πρακτική που υιοθετείται και κακώς ασκείται από κάποιους υποτιθέμενους πνευματικούς ανθρώπους στο πλαίσιο πολιτικών διαδικασιών, προτάσσοντας δήθεν το υγιές κατ’ αυτούς θρησκευτικό συναίσθημα, θυμίζει το “εγώ δεν είμαι όπως όλοι οι άλλοι” της γνωστής παραβολής του Φαρισαίου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας αρρωστημένης ανατροφής φανατικών και μόνο οπαδών».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS