Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αυτά είναι τα 21 μέτρα στήριξης 5,5 δις. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αυτά είναι τα 21 μέτρα στήριξης 5,5 δις. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων ανακοίνωσε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα λίγα λεπτά μετά τις 20:30, καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο που γέμισε το συνεδριακό κέντρο, για να παρακολουθήσει την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς.

«Το εθνικό στοίχημα παραμένει ένα: μέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ο τόπος μας να είναι ελεύθερος», επισήμανε, αρχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και η δημαγωγία», συνέχισε.

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάτπυξη και στις εξαγωγές. Μέσα σε τρία χρόνια ο λαός μας ξεπέρασε με ωριμότητα μία πανδημία, απέκρουσε τις προκλήσεις των γειτόνων στα νερά μας… Η πατρίδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή από τότε που ο λαός εμπιστεύθηκε την κυβέρνηση του τόπου».

«Με έργα και αποτέλεσμα υποδεχόμαστε την επέτειο 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής» και συνέχισε: «Οι επόμενοι μήνες είναι προεκλογικοί. ‘Η συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μία δεύτερη φορά στη συμφορά. Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα. Με μία λάθος κίνηση όλα μπορούν να γκρεμιστούν. Το 2019 έθετα πέντε προτεραιότητες: χαμηλότερους φόρους, περισσότερες δουλειές, υγεία και παιδεία και ένα ψηφιακό κράτος».

«Η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το είπαμε, το κάναμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαι ενώπιόν σας και σας απαντώ ότι εκείνα που έλεγα τότε, έγιναν και γίνονται. Οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο, καταβάλουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ κατά 35%, ο φόρος των επιχειρήσεων και οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν και κανείς, σχεδόν δεν επιβαρύνεται όταν μεταβιβάζει την περιουσία του στα παιδιά του. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 8,3% στο πρώτο εξάμηνο. Η εκτίμηση είναι ότι η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν, οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα πέντε δισ. Ανοδική πορεία έχει και ο τουρισμός. Το είπαμε, το κάναμε: Ολα αυτά δικαιώνουν τις επιλογές και το σύνθημά μας. Είχαμε δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Εχουμε έργα ΣΔΙΤ, οδικά δίκτυα που συνδέουν την επικράτεια, αρδευτικά έργα σε κάθε περιφέρεια. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μεγάλο εργοτάξιο. Το είπαμε, το κάναμε», πρόθεσε.

«Όσα πετύχαμε δεν ήταν δεδομένα. Με μία λάθος κίνηση μπορούν να γκρεμιστούν», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Δρομολογούμε έργα πνοής που αλλάζουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης και την κάνουν πρωταγωνίστρια: Το αεροδρόμιο είναι ήδη έτοιμο. Το μετρό έχει μπει σε τροχιά παράδοσης στο τέλος του 2023. Ο νέος περιφερειακός «fly over» και η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης», είπε ο πρωθυπουργός.

«Όχι κύριε Ερντογάν, τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα»


«Κλείνω με την περήφανη πατρίδα που υποσχεθήκαμε. Μια πατρίδα μεγαλύτερη γιατί έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια. Μια πατρίδα με περισσότερους συμμάχους. Ανάμεσά τους στρατηγικές αμυντικές συμφωνίες με πιο σημαντικές αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Τη διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει το δόρυ της αποτροπής. Από αυτό το βήμα είχα εξαγγείλει την αγορά των Rafale, τα πρώτα από αυτά πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Loriant ναυπηγούνται ήδη οι δύο πρώτες Μπελαρά που θα μπουν στο στόλο μας μέχρι το 2025.

Σ' αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν και οι 3000 νέοι συνοριοφύλακες και ασφαλώς και ο φράχτης στον Έβρο. Χάρις σε αυτά και σ' αυτή την πολιτική οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη μειώθηκε κατά 80%. Έχουν σωθεί χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Καθημερινά αποτρέπονται περίπου 1000 παράνομοι είσοδοι. Η απάντησή μας στο κρεσέντο της Τουρκίας, είναι η επιφυλακή μας, οι διεθνείς συμμαχίες και η ενότητα του λαού μας.

Ας σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα προς εσωτερική κατανάλωση. Ούτε μας φοβίζουν ούτε μας πτοούν. Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου απαντά μια λέξη του έθνους μας «Όχι», κύριε Ερντογάν. Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

«Ξέρω καλά τα βήματα που γίνονται αλλά ξέρω καλύτερα τα άλματα που απαιτούνται»


«Οι μισθοί στη χώρα είναι ακόμα χαμηλοί. Η αγορά δεν προστατεύει πάντα τους πιο ευάλωτους. Η γραφειοκρατία πολιορκεί κρίσιμους τομείς. Μπορεί με το πρώτο ένσημο οι νέοι να βρίσκουν πιο γρήγορα δουλειά. Αλλά ο μισθός πρέπει να επιτρέπει να νοικιάζει ένα σπίτι.

Στην Ελλάδα του 21ου η ταχύτητα της απόδοσης της Δικαιοσύνης δεν έχουν ευθυγραμμιστεί με τις ανάγκες. Κι άλλες παγίδες από το χθες καραδοκούν στο σήμερα. Δεν επιτρέπεται όταν ο πολίτης χρειαστεί να εμφανιστεί στο γκισέ λίγοι υπάλληλοι να τον ταλαιπωρούν. Δεν μπορεί στα Νοσοκομεία να υπάρχουν παράπονα. Πρώτος εγώ ξέρω καλά τα βήματα που γίνονται αλλά ξέρω καλύτερα τα άλματα που απαιτούνται.

Για να μη φύγει έξω ο γιατρός πρέπει να βρει καλό μισθό στο Νοσοκομείο. Για να είναι παραγωγικός ο υπάλληλος πρέπει να τον επιβραβεύει ο εργοδότης του. Βλέπω τα καθήκοντά μας ως μια διαρκή μάχη. Να μην συνθηκολογήσουμε με τις αστοχίες μας. Τα αμέτρητα λάθη των αντιπάλων μας δεν κάνουν ελαφρύτερα τα δικά μας. Δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από την εμπειρία της Πολιτικής Προστασίας. Μιας άφαντης υπηρεσίας το 2019, που έδρασε καταλυτικά σε όλες τις φάσεις του κορονοϊού και στα μέτωπα των φυσικών καταστροφών.

Ανέλαβα με θάρρος την πολιτική ευθύνη, την αναβαθμίσαμε και υπήρξε πρόοδρος. Είχαμε παράπονα. Καταφέραμε όμως να έχουμε 220.000 λιγότερα καμμένα στρέμματα από το μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας. Με καλύτερη ανταπόκριση, περισσότερα εναέρια μέσα. Δεν ακούσαμε παράπονα φέτος "πού είναι τα αεροπλάνα". Υπήρξε καλύτερη συνεργασία. Αυτό θα πει να μπορείς να γίνεσαι καλύτερος και να μαθαίνεις από τα λάθη σου.

Ανάλογη πορεία στο μεταναστευτικό. Μειώθηκαν οι ροές όταν η χαλαρότητα έδωσε τη θέση της στην αυστηρότητα. Όταν ανασυστήσαμε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και έχουμε αποτελέσματα. Όχι μόνο στην αποτροπή αλλά και στην εξέταση των αιτημάτων. Φροντίσαμε για τα χιλιάδες ανήλικα προσφυγόπουλα που συχνά βρισκόταν σε άθλιες συνθήκες», σημείωσε ο πρωθυπουγός

«Λάθος με Ανδρουλάκη - Να βελτιωθεί και όχι να ακυρωθεί το έργο της ΕΥΠ»


«Και στην περίπτωση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Ένα επιχειρησιακό λάθος για το οποίο η κυβέρνηση ανέλαβε αμέσως την ευθύνη. Καταθέσαμε αμέσως προτάσεις για την αλλαγή της ΕΥΠ. Το θέμα είναι πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης. Προσοχή όμως η λειτουργία της ΕΥΠ ήταν είναι και θα είναι ακόμα πιο πολύτιμη στην εποχή που έρχεται. Η δράση της πρέπει να βελτιωθεί, όχι να βαλτώσει. Να βελτιωθεί όχι να ακυρωθεί. Έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η επικαιρότητα να εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια».

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν δύσκολο χειμώνα»


«Η ενεργειακή κρίση γίνεται οικονομική κρίση, αυξάνοντας τιμές ρεύματος και προϊόντων. Η απάντηση πρέπει να είναι και ευρωπαϊκή. Η Μόσχα θέλει να μετατρέψει την ακρίβεια σε όπλο κοινωνικών αναταραχών και αποσταθεροποίησης δυτικών κυβερνήσεων. Η ενεργειακή ανασφάλεια να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική αστάθεια. Ήδη ο φόβος τυλίγει την κοινωνία στην προοπτική. Πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα αλλά να μην επιτρέψουμε στο θύτη να επιβάλλει τον εκβιασμό του στα θύματα. Να μην επιτρέψουμε η αγανάκτηση να γίνει τυφλή. Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σ' αυτόν που την προκαλεί. Στον κ. Πούτιν.

«Δεν δέχομαι πιέσεις και «υποβολείς». Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας δεν θα γίνω», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Είκοσι μία κυβερνητικές πρωτοβουλίες εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Κατ' αρχάς, θα υπάρξει ενίσχυση 250 ευρώ για καθέναν και καθεμιά από τους 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας το Δεκέμβριο - συν μια μηνιαία δόση για δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Επίσης θα γίνει αύξηση στο φοιτητικό επίδομα στέγασης από 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ -και στα 2.000 ευρώ ανά άτομο αν συγκατοικήσουν».

21 πρωτοβουλίες σε τρεις χρονικούς κύκλους
• Οχτώ άμεσα μέτρα μέχρι το τέλος του 2023
• Τον Δεκέμβριο 2,3 εκατ. θα στηριχθούν και πάλι. Η ενίσχυση θα είναι 250 ευρώ, χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες.
• Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου θα εισπράξουν μια ακόμα δόση.
• Δικαιούχοι επιδόματος Παιδιού 1,5 δόση.
• Αυξάνεται το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1000 στα 1500 ευρώ. Για όσους αποφασίζουν να συγκατοικήσουν το επίδομα αυξάνεται στα 2000 ευρώ ανά άτομο
• Το επίδομα θέρμανσης πέρσι ήταν στα 174 εκατ. ευρώ, σήμερα θα φτάσει τα 300 εκατ. Τα κριτήρια διευρύνονται. Για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά καύσιμο πλην φυσικού αερίου θα πάρουν διπλό. Μελετούμε και θα ανακοινώσουμε σύντομα παρέμβαση που θα μειώνει κόστος πετρελαίου στην αντλία για όλους τους καταναλωτές.
• Για τους αγρότες: Έκτακτη επιδότηση 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος λιπασμάτων. 50.000 κτηνοτρόφοι θα πάρουν 89 εκατ. ευρώ για αυξημένες ζωοτροφές.
• Δικαιούχοι προγράμματος Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή, αυξάνονται κατά 200.000.
• Εξασφαλίζουμε τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο. Χρηματοδοτούμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια.
• Μετά την εξαιρετικά πετυχημένη τουριστική σεζόν, επεκτείνουμε το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», για να καλύψει νέους δικαιούχους. Να μην αισθάνονται ότι δεν μπόρεσαν να πάνε διακοπές. Εγκρίνουμε πρόσθετα κονδύλια ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί για το διάστημα έως και τον Μάρτιο.
• Διευθετούμε σειρά από αιτήματα των ΕΔ. Μισθολογική εξέλιξη, επέκταση μάχιμης πενταετίας και νυχτερινή αποζημίωση. Έκτακτη ενίσχυση στα πληρώματα πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.
• Όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα απαλλάσσονται από μέρος των εισφορών των εργαζομένων.
• Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις: Αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό των πλήρους απασχόλησης δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνον τον χρόνο.

Μόνιμη δέσμη μέτρων από Ιανουάριο 2023


• Μονιμοποιείται η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών. Αυξάνει το εισόδημα εργαζομένων, μειώνει κόστος επιχειρήσεων.
• Καταργείται για πάντα και για όλους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος.
• Στο Δημόσιο παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική εισφορά στο Ταμείο Πρόνοιας.
• Αυξάνονται οι συντάξεις 1,5 εκατ. συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%. Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά, θα δουν αύξηση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
• Αύξηση πόρων Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως
• Νέα αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου 2023
• Αναμορφώνουμε το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του μισθού με αύξηση του μισθού και των επιδομάτων.
• Για τη στήριξη οικογένειας, επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες.
• Ο μειωμένος ΦΠΑ στις συγκοινωνίες στον καφέ, επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Το ίδιο για τουρισμό, πολιτισμό, γυμναστήριο.

Μέτρα για στέγαση νέων


• Πρόγραμμα στέγασης 1,8 δισ. ευρώ για νέους και ζευγάρια – 150.000 ωφελούμενοι
• Ανέγερση 8.150 θέσεων σε 5 Φοιτητικές Εστίες σε Κρήτη, Θεσσαλία, Δυτ. Μακεδονία, Θράκη και Δυτ. Αττική.
• Στεγαστικά δάνεια 500 εκατ. ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο – για 25.000 νέους μέχρι 40 ετών
• Πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους – μέχρι 30.000 ευρώ η ενίσχυση
• Κίνητρο έως 10.000 ευρώ για ανακαίνιση σε 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων
• Θεσμοθετείται η «κοινωνική αντιπαροχή» για δημόσια ακίνητα – οι μισές για ενοίκιο με χαμηλά ποσά σε νέους μισθωτές
• Στα 500.000 ευρώ η Golden Visa για να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες
• Πρόγραμμα «Εστία 2» – το Δημόσιο μισθώνει 1.000 ακίνητα και τα διαθέτει σε ευάλωτους
• Συνεκτικό πρόγραμμα φροντίδας και ανάπτυξης για όλα τα στρώματα και ηλικίες

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ