Ελληνοτουρκικά: Διπλό μήνυμα στην Τουρκία μετά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις

Ελληνοτουρκικά: Διπλό μήνυμα στην Τουρκία μετά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις

Απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίαςη Αθήνα διατηρεί ψύχραιμη στάση. Το μπαράζ των δηλώσεων διά στόματος τόσο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και Τούρκων αξιωματούχων δεν δείχνει να έχει τέλος.


Παράλληλα, το βλέμμα της Τουρκίας είναι στραμμένο στις ΗΠΑ και, για την ακρίβεια, στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F16 στην Άγκυρα, κάτι που πήρε το πράσινο φως από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αλλά όλα δείχνουν πως το ζήτημα προσκρούει στο Κογκρέσο.

Ο μεγάλος φόβος του Tούρκου προέδρου είναι να μπλοκάρουν οι ΗΠΑ για ακόμα μία φορά την πώληση των μαχητικών, μια εξέλιξη που αναμένεται να τη χρεωθεί ο ίδιος.
Δεν περνάει, άλλωστε, απαρατήρητο το γεγονός ότι ακόμα και στρατιωτικοί αναλυτές στην Άγκυρα μιλούν για αλλαγή ισορροπιών στο Αιγαίο εξαιτίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Αθήνας.

Η Αθήνα, από την πλευρά της, δεν παύει να διεθνοποιεί τη στάση της Τουρκίας, και μάλιστα στέλνει διπλό ηχηρό μήνυμα τόσο μέσω του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και μέσω του υπ. Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
«Η Ελλάδα κινείται με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι η Αθήνα είναι ανοικτή στον διάλογο για την επίλυση της μοναδικής διαφοράς με την Άγκυρα, δηλαδή τη διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Συμπλήρωσε, δε, σε αυστηρό τόνο, ότι «Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα κι ούτε χρειάζεται την άδεια κανενός για να προχωρήσει στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και έργων όπως φράχτης».
«Ανησυχώ για την εντεινόμενη ρητορική, ζητώ από την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για εσωτερικούς λόγους δεν είναι σωστή στρατηγική. Εύχομαι να έχουμε δει το κρεσέντο της ρητορικής έξαρσης με όλα αυτά που έχουμε ακούσει κατά καιρούς περί αφίξεως τα βράδια», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε πρωτοφανή τη διάρκεια των προκλήσεων της Τουρκίας.
Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας «και σε άλλες χρονικές περιόδους υπήρχε ένταση, αλλά ουδέποτε συνέβη επί τριάμισι συνεχόμενα χρόνια ένα μέλος του ΝΑΤΟ να απειλεί άλλη χώρα σύμμαχο επί τακτά χρονικά διαστήματα ότι θα έλθει νύχτα».
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την ενίσχυση των αμυντικών συμμαχιών της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, αλλά και τις υπογραφές οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ