Ελληνοτουρκικά: Στα μέσα Οκτωβρίου οι διερευνητικές επαφές - Ολισθηρό έδαφος στρώνει η Άγκυρα

Ελληνοτουρκικά: Στα μέσα Οκτωβρίου οι διερευνητικές επαφές - Ολισθηρό έδαφος στρώνει η Άγκυρα

Με αρκετή καχυποψία για τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις φαίνεται πως προχωρούν οι ετοιμασίες για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας.

Αν και η Αθήνα δηλώνει έτοιμη εδώ και καιρό, όλα εξαρτώνται από τη στάση που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες η Άγκυρα, της οποίας οι πράξεις μέχρι στιγμής υπονομεύουν τον διάλογο.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία την κατάσταση, ωστόσο οι νέες πηγές έντασης που δημιουργούνται από την τουρκική ηγεσία -ακόμη κι αν αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές- δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι όροι που έχουν τεθεί από ελληνικής πλευράς είναι ξεκάθαροι και προβλέπουν «συνέχεια και συνέπεια» στην αποκλιμάκωση της έντασης, κάτι που ο Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να συμμερίζεται μέχρι στιγμής.

Στο ίδιο έργο… θεατές

Κι αυτό, γιατί η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τη στρατηγική που έχει χαράξει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το απόγευμα του Σαββάτου, η Άγκυρα προχώρησε σε NAVTEX με αφορμή ελληνικές ασκήσεις ανοιχτά της Χίου, επικαλούμενη το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης στο νησί, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Σημειώνεται πως η Τουρκία αμφισβητεί εδώ και δεκαετίες το δικαίωμα παρουσίας αμυντικών δυνάμεων πάνω στα νησιά του Αιγαίου, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση των σχετικών συνθηκών. Ωστόσο, η επιμονή της αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία τώρα, ενόψει μάλιστα της έναρξης των διερευνητικών επαφών.

Η γείτονα θεωρεί ότι έχει ισχυρή νομικά θέση και με αυτό τον τρόπο μπορεί να «στριμώξει» την Ελλάδα, αποκρούοντας τις κατηγορίες ότι είναι η πλευρά που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Παράλληλα, αναλυτές επισημαίνουν ότι η Άγκυρα ενδέχεται να πιέσει ζητώντας την παραπομπή της υπόθεσης αυτής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ η Αθήνα δηλώνει ρητά ότι η Χάγη πρέπει να είναι η κατάληξη της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή, η έκδοση NAVTEX για έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η NAVTEX αφορά σεισμικές έρευνες από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου και συγκεκριμένα στα οικόπεδα 6 και 7, στη θέση που βρίσκονταν πριν το γεωτρύπανο Yavuz αλλά αποσύρθηκε σε λιμάνι της Τουρκίας.

Το Barbaros θα συνοδεύεται από τα τουρκικά πολεμικά πλοία «Tanux 1» και «Apollo Moon».

Μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι διερευνητικές επαφές

Πάντως, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών αναφέρθηκε για πρώτη φορά η Αθήνα.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αυτές θα ξεκινήσουν μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου.

«Όσο λιγότερες εντάσεις έχουμε τόσο το καλύτερο για τον Ελληνισμό» επισήμανε και πρόσθεσε πως θα είναι ευχής έργο αν αρχίσουν οι διερευνητικές και πως όσον αφορά τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας η Τουρκία δείχνει σταθερή αποκλιμάκωση.

Σημειώνεται πως σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη, στην Μπρατισλάβα, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές.

Σχετικά με τις προκλήσεις της Άγκυρας στην Κύπρο, ο κ. Πέτσας είπε πως αυτό που έκανε στην Αμμόχωστο ο Ερντογάν είναι αυτό ακριβώς που του είπε η ΕΕ να μην κάνει με το σημείο 18 των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

«Άρα εδώ θα βρει απέναντί του, όχι την Κύπρο, όχι την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη» υπογράμμισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι είναι σαν να κοροϊδεύει η Τουρκία όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αναλαμβάνει ρόλο το Βερολίνο;

Στο πλαίσιο αυτό, κι ενώ παράλληλα η κατοχική κυβέρνηση του ψευδοκράτους στην Κύπρο έχει προχωρήσει στο άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων κατόπιν απόφασης της Άγκυρας, το Βερολίνο ανησυχεί ότι ο σχεδιασμός του για να ηρεμήσουν τα πνεύματα στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της πρόσφατης πρωτοβουλίας του μπορεί να εκτροχιαστεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έχει βολιδοσκοπήσει την Αθήνα, την Άγκυρα και τη Λευκωσία για το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην περιοχή την προσεχή εβδομάδα, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες.

Το γεγονός ωστόσο και μόνο ότι το Βερολίνο αισθάνεται την ανάγκη για μία τέτοια κίνηση πριν καν στεγνώσει το μελάνι των Συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (1-2 Οκτωβρίου) καταδεικνύει ότι οι γερμανικές επιδιώξεις βασίζονται σε σαθρό έδαφος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS