Βουλή: Εκλέγεται το νέο προεδρείο, παραμένει πρόεδρος ο Κώστας Τασούλας

Βουλή: Εκλέγεται το νέο προεδρείο, παραμένει πρόεδρος ο Κώστας Τασούλας

Δεύτερη και τελευταία ημέρα σήμερα που θα είναι ανοιχτή η Βουλή μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με μοναδικό σκοπό σύγκλισής της να εκλέξει το νέο της προεδρείο.

Πρόεδρος της Βουλής της μιας ημέρας ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Υπέρ του κ. Τασούλα ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών». Έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία και επί 296 ψηφισάντων βουλευτών, 270 βουλευτές ψήφισαν «ναι» ενώ 26 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Ποιοι απουσίαζαν
Απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Ζεϊμπέκ Χουσείν, ενώ δεν ψήφισαν οι Α. Σαμαράς (ΝΔ) και Όθων Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) καθώς δεν πρόλαβαν να ορκιστούν, χθες, λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό.

Απουσίαζαν, επίσης, αλλά είχαν στείλει επιστολική ψήφο υπέρ του κ. Τασούλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν.

Ο Αλέξης Τσίπρας ψήφισε με επιστολική καθώς παραβρέθηκε στην κηδεία της Τζίνας Πολίτη, ιστορικού στελέχους της αριστεράς.

Ο κ. Τασούλας αφού εξελέγη απευθύνθηκε στο σώμα, ευχαριστώντας τους συναδέλφους του για την εκλογή του και ανέφερε ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η βουλή είναι φευγαλέα, ενώ αναφέρθηκε και στα βιβλία που μοιράστηκαν χθες στους βουλευτές και έκανε μια ιστορική αναδρομή για να τονίσει τη σημαντικότητα της σύγκλισης αυτής της βουλής των λίγων ημερών.

Οι δηλώσεις του Κωνσταντίνου Τασούλα μετά την εκλογή του

Αυτή η «φευγαλέα» Βουλή δεν συνιστά ένα στίγμα γι' αυτή, όπως υπονοείται από κάποιες διατυπώσεις περί Βουλής μιας ημέρας ή περί βουλευτών ορισμένων ωρών, σημείωσε ο κ. Τασούλας. Το «φευγαλέο» της Βουλής υπαγορεύεται από ύψιστες θεσμικές πρωταρχίες και προτεραιότητες, οι οποίες συγκροτούν κατακτήσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος, επισήμανε ο κ. Τασούλας.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα τόσο στο Σύνταγμα του 1864, που θέσπισε για πρώτη φορά την Αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας: Έκτοτε, ανώτατο όργανο του κράτους είναι ο λαός και όχι ο ανώτατος άρχων είπε ο κ. Τασούλας και συμπλήρωσε: «μέσα στα θεσμικά νάματα αυτού του Συντάγματος γεννήθηκε τον Αύγουστο 1875 η Αρχή της Δεδηλωμένης. Γεννήθηκε από τον περίφημο λόγο του θρόνου του Γεωργίου του Α', ο οποίος είπε ότι απαραίτητο προσόν των κυβερνήσεων που θα καλεί για να τους αναθέσει την κυβέρνηση είναι η δεδηλωμένη της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής πλειονοψηφίας. Έκτοτε πέρασαν 100 χρόνια για να θεσπιστεί ρητά η Αρχή της Δεδηλωμένης στο Σύνταγμα του 1975. Και επακόλουθο της Αρχής της Δεδηλωμένης είναι η πλειοψηφική Αρχή που αποτελεί κοινοβουλευτική κατάκτηση και προτίμηση σαφή του συντακτικού νομοθέτη».

«Εν ονόματι της Αρχής της Δεδηλωμένης και της πλειοψηφικής Αρχής, αυτών των δύο κορυφαίων παραμέτρων του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, η Βουλή αυτή είναι φευγαλέα» εξήγησε ο κ. Τασούλας, υποσχόμενος ότι θα υπηρετήσει την προετοιμασία της για την επόμενη, η οποία θα ανταποκριθεί στη λαϊκή εντολή της 25ης Ιουνίου.

Είμαι βέβαιος, είπε ο κ. Τασούλας «ότι τα λόγια του προκαθημένου της ελλαδικής Εκκλησίας, Μακαριωτάτου Ιερώνυμου, θα τηρηθούν: Η επόμενη Βουλή θα είναι καρπερή, γόνιμη και δημιουργική. Και νομίζω ότι από σήμερα όλοι κατανοούμε ότι το "φευγαλέο" αυτής της θητείας δεν μειώνει καθόλου το σημαντικό της εκλογής σας» είπε ο κ. Τασούλας, απευθυνόμενος στους βουλευτές.

H ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους της Βουλής

Αυτή την ώρα γίνεται η ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους της Βουλής οι οποίοι θα είναι οι Νικήτας Κακλαμάνης, Θανάσης Μπούρας, Χαράλαμπος Αθανασίου από τη ΝΔ, Μερόπη Τζούφη από τον ΣΥΡΙΖΑ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ και Κωνσταντίνος Χήτας από την ΕΛΛΥΣΗ.

Θα ακολουθήσει, η εκλογή κοσμητόρων και γραμματέων.

Στη συνέχεια αναμένεται η θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των 300 βουλευτών, όπως αυτοί προέκυψαν από τις εκλογές.

Ο κ. Τασούλας εκλέχθηκε για πρώτη φορά Πρόεδρος της Βουλής στις 18 Ιουλίου 2019, με την ευρύτερη μεταπολιτευτικά πλειοψηφία (283 ναι, 15 «παρών»).

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ