Αθήνα: Αγωνία για το κλείσιμο των συνόρων από την Γερμανία – Τι αλλάζει από σήμερα

Αθήνα: Αγωνία για το κλείσιμο των συνόρων από την Γερμανία – Τι αλλάζει από σήμερα

Η ελληνική κυβέρνηση χτίζει άμυνες απέναντι στην απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορά της, ως απάντηση στην αυξημένη ροή παράτυπων μεταναστών. Παράλληλα, επιχειρεί να διαμορφώσει στρατηγικές συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα λόγω της γερμανικής πρωτοβουλίας.

Σήμερα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα επισκεφθεί τις Καστανιές Έβρου για να επιθεωρήσει τον φράχτη στα σύνορα, κίνηση με έντονο συμβολισμό, δείχνοντας την αποφασιστικότητα της Ελλάδας στη φύλαξη των συνόρων.

Παράλληλα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, βρίσκεται στο Βερολίνο, συμμετέχοντας σε διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση και την ασφάλεια. Στο πλαίσιο της διάσκεψης, θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, καθώς και με την Υπουργό Εσωτερικών της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή της απόφασης για το κλείσιμο των συνόρων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να μεταφέρει το σαφές μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτό διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μονομερής απόφαση της Γερμανίας να περιορίσει τη Συνθήκη Σένγκεν και να επιβαρύνει αποκλειστικά τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Ενίσχυση συνεργασιών με τους εταίρους

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ανήσυχη για τις συνέπειες της γερμανικής απόφασης, παρά τις διαβεβαιώσεις του Βερολίνου ότι η Συνθήκη Σένγκεν δεν θα παραβιαστεί και ότι δεν θα μεταφερθούν δυσανάλογα βάρη στις χώρες υποδοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Με τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα υπό αυξημένη επιτήρηση, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι οι διακινητές θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τις τρέχουσες συνθήκες, εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό για να αυξήσουν τις ροές μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με ευρωπαίους ηγέτες, όπως τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για τις αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης.

Τον Οκτώβριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου θα τεθεί και το ζήτημα της μετανάστευσης. Επίσης, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Τι αλλάζει από σήμερα

Από τα μεσάνυχτα, οι έλεγχοι στα γερμανικά χερσαία σύνορα επεκτείνονται σε όλη τη χώρα. Μέχρι πρότινος, οι έλεγχοι περιορίζονταν στα νοτιοανατολικά σύνορα με την Αυστρία, την Ελβετία, την Τσεχία και την Πολωνία. Πλέον, καλύπτουν και τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα με τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Δανία.

Αναμένεται ότι η απόφαση αυτή θα προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι έλεγχοι θα δημιουργήσουν προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών που διασχίζουν συχνά τα σύνορα για αγορές, καύσιμα ή ιατρικές υπηρεσίες. Οι ουρές στα σημεία διέλευσης θα είναι αναπόφευκτες, γεγονός που θα επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία των διασυνοριακών περιοχών.

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ