Φθηνότερο το φυσικό αέριο: Πέφτουν σημαντικά οι τιμές σε ΕΕ-Βρετανία μετά την παρέμβαση Πούτιν

Φθηνότερο το φυσικό αέριο: Πέφτουν σημαντικά οι τιμές σε ΕΕ-Βρετανία μετά την παρέμβαση Πούτιν

Οι τιμές φυσικού αερίου σε Βρετανία και Ευρώπη έπεσαν μετά τις δηλώσεις Πούτιν πως η πλήρωση των ενεργειακών αποθηκών των ευρωπαϊκών κρατών θα ξεκινήσουν στις 8 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της FT, η τιμή εκκίνησης τόσο για τον Νοέμβριο, όσο και για τον Δεκέμβριο στη βρετανική αγορά έπεσε σχεδόν 10% αμέσως μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου το βράδυ της Τετάρτης.

Αντίστοιχα, η ευρωπαϊκή τιμή εκκίνησης για την Ολλανδία υποχώρησε 6% στα 80 δολάρια η μεγαβατώρα (είχε αγγίξει ακόμη και τα 160 δολάρια). Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα οι τιμές αυτές παραμένουν πέντε φορές πιο υψηλές σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα.

Σε παλιότερο δημοσίευμα της FT, καταγραφόταν η δραματική μείωση στα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας, που υπολογιζόταν σε λιγότερο από το 10% της μέγιστης ικανότητας αποθήκευσης της χώρας καθώς ξεκινά η χειμερινή περίοδος.

Οι πτώση στις τιμές φυσικού αερίου


Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη εγκατάσταση φυσικού αερίου στην Αυστρία, που ελέγχεται επίσης από την Gazprom παρουσίαζε αποθέματα στο 20% της χωρητικότητάς της.

Οι τιμές της γερμανικής ενέργειας για τον επόμενο μήνα και το πρώτο τρίμηνο του 2022 υποχώρησαν κατά 10%, αγγίζοντας το χαμηλότερο σημείο από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ μειώθηκαν και οι τιμές για δικαιώματα εκπομπών άνθρακα στο μεγαλύτερο ποσοστό την τελευταία εβδομάδα.


Πρώτα η Ρωσία


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε χθες κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, από τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, Αλεξέι Μίλερ, να αρχίσει την παροχή φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου μόλις η Ρωσία ολοκληρώσει την πλήρωση των δικών της αποθεμάτων.

Ο Μίλερ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Gazprom μέχρι την 1η Νοεμβρίου θα έχει καλύψει την παροχή των εγχώριων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου με τις προγραμματισμένες ποσότητες των 72 και πλέον δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου και θα ολοκληρώσει την πλήρωσή τους έως τις 8 Νοεμβρίου.

Η ενεργοποίηση του Nord Stream 2 στην εξίσωση
Σύμφωνα με τον αναλυτή της ICIS, Τομ Μάρζεκ Μάνσερ η συγκυρία των σχολίων του Πούτιν για την ροή ρωσικού φυσικού αερίου στις αποθήκες της Gazprom στη Γερμανία και την Αυστρία θα μπορούσε να συνδεθεί με τη δήλωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας την Τρίτη ότι η πιστοποίηση του Nord Stream 2 δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για τον εφοδιασμό της ΕΕ.

Αν και η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, που αποτελεί δείκτη αναφοράς, έχει μειωθεί στο μισό από τα ρεκόρ που έσπαγε νωρίτερα αυτό τον μήνα, υπάρχει ακομη ανησυχία για πιθανή εκτόξευση των τιμών σε περίπτωση που ο χειμώνας είναι δριμύς καθώς οι προμήθειες παραμένουν περιορισμένες από τη Ρωσία κι είναι έντονος ο ανταγωνισμός με την Ασία για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Παραμένει η ανησυχία στις ευρωπαϊκές αγορές
Η εστίαση του Πούτιν στην ανοικοδόμηση των ρωσικών αποθεμάτων φυσικού αερίου που εξαντλήθηκαν μετά την περσινή βαρυχειμωνιά σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα στις αποθήκες της Gazprom στην ΕΕ, αποτελούν πηγή μεγάλης ανησυχίας για την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς η Ευρώπη ξεκίνησε με τα χαμηλότερα αποθέματα της δεκαετίας την περίοδο θέρμανσης.

Ήταν η τελευταία φραστική παρέμβαση του Πούτιν στις αγορές που βοήθησαν στην πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, μολονότι ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου συγκρατεί την προμήθεια ενέργειας για να πιέσει την Ευρώπη να εγκρίνει τάχιστα τη λειτουργία του νέου αγωγού Nord Stream2.

Ο Πούτιν έχει αρνηθεί τις αιτιάσεις αυτές, ενώ η Ρωσία ανησυχεί μήπως οι υπερβολικά υψηλές τιμές επηρεάσουν αρνητικά τη ζήτηση και θα ήθελε να υποχωρήσουν κατά περίπου 60% σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS