ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όριο εθνικού χρέους «α λα καρτ» προτείνει ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ

Εθνικά και όχι πανευρωπαϊκά όρια στο κρατικό χρέος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω ανομοιογένειας μεταξύ των μελών της προτείνει ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα την Τετάρτη. Μια τέτοια προσέγγιση ασφαλώς και ευνοεί την Ελλάδα, που έχει ζητήσει ευελιξία από το 2023 και μετά.

Ο Ιταλός επίτροπος δήλωσε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung πως προτιμά εξατομικευμένα όρια χρέους για κάθε χώρα στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, που πρόκειται να παρουσιάσει στα μέσα του 2022.

Από τον Νοέμβριο ο κ. Τζεντιλόνι έχει ζητήσει να γίνει συζήτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ δεδομένης της πίεσης από την πανδημία.

«Δεν μπορούμε να… τσουβαλιάζουμε όλες τις χώρες μαζί. Οι διαφορές στα ποσοστά χρέους είναι υπερβολικά μεγάλες για να κάνουμε κάτι τέτοιο», δήλωσε στην εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Τα μέτρα κρατικής στήριξης και αρωγής ως απάντηση στην υγειονομική κρίση έχουν στείλει το επίπεδο κρατικού χρέους πολύ πάνω από το όριο του 60% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος σε πολλές χώρες-μέλη. Ο κ. Τζεντιλόνι δήλωσε πως η μεταρρύθμισή του μπορεί να θέσει εθνικά όρια ανά χώρα, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων.

Παράλληλα απέρριψε την πρόταση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, περί αύξησης του ορίου χρέους στο 100% του ΑΕΚ για όλες τις χώρες-μέλη: «Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην ιδέα μου περί διαφοροποημένης προσέγγισης των χωρών», δήλωσε.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS