Νέα ΠΝΠ με τα μέτρα της 3ης φάσης - Περισσότεροι οι δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής

Νέα ΠΝΠ με τα μέτρα της 3ης φάσης - Περισσότεροι οι δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις -μέσω συμψηφισμού φορολογικών υποχρεώσεων- που θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν και θα εισπράξουν μειωμένα ενοίκια, θα περιλαμβάνονται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί αυτή την εβδομάδα με τις παρεμβάσεις που θα ληφθούν από την 1η Ιουνίου.

Εντός της εβδομάδας ολοκληρώνεται και ο πρώτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής με την εκταμίευση των ποσών και στις υπόλοιπες 5.800 επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι. Αυξημένος θα είναι ο αριθμός των δικαιούχων στο δεύτερο κύκλο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Με συμψηφισμό με τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τον Ιούλιο, το κράτος θα καλύψει μέρος των απωλειών που υπέστησαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω είσπραξης μειωμένου ενοικίου. Πρόκειται για υποχρεώσεις όπως η καταβολή του φόρου εισοδήματος αλλά και ο ΕΝΦΙΑ, με το κράτος να καλύπτει το 1/3 του συνολικού ποσού που έχουν «χάσει» οι ιδιοκτήτες. Το επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζεται να εμπλουτιστεί η υπάρχουσα πλατφόρμα, ώστε οι ιδιοκτήτες με βάση το συμβόλαιο αλλά και την απόδειξη είσπραξης του ενοικίου να αποδεικνύουν, ότι έγινε η μείωση.

Σε επόμενο στάδιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 «θα πρέπει να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες μεταξύ του ιδιοκτήτη και αυτού που κάνει χρήση του ενοικίου, ώστε να υπάρχει ισορροπία στην αγορά».

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Με αυξημένο ποσό σε σχέση με τον πρώτο κύκλο αλλά και μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων θα ανοίξει εκ νέου η σχετική πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή τον Ιούνιο.

Στο νέο κύκλο, αίτηση θα μπορούν να υποβάλλουν τόσο οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον εποχικό τουρισμό αλλά και όσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στον πρώτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, κι έχουν ήδη λάβει δάνειο. Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας, «προτεραιότητα» θα δοθεί στις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν εισπράξει έως τώρα κάποιο ποσό μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Όσον αφορά το ποσό που θα διατεθεί, αυτό θα κυμαίνεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Βασικό κριτήριο για την επιλογή των επιχειρήσεων που θα υποβάλουν αίτηση θα είναι η μείωση του τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο.

Τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η καταβολή των ποσών και στις «τελευταίες» 5.819 επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Από τον πρώτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα καλυφθούν περισσότερες από 53.000 επιχειρήσεις με το ποσό που έχει διατεθεί έως τώρα να ανέρχεται σε 468,7 εκατ. ευρώ ενώ εκτιμάται ότι η συνολική δαπάνη εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 600 εκατ. ευρώ (ο συνολικός προϋπολογισμός του πρώτου κύκλου έφτανε το 1 δισ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες θα λάβουν χρηματοδότηση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις έως τις 31 Οκτωβρίου.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ