Φυσικό Αέριο: Σε χαμηλό διετίας οι τιμές - Τι έπαιξε ρόλο στην πτώση

Φυσικό Αέριο: Σε χαμηλό διετίας οι τιμές - Τι έπαιξε ρόλο στην πτώση

Στα 23,5 ευρώ έπεσε την Τρίτη ενδοσυνεδριακά η τιμή του φυσικού αερίου, καταγράφοντας την χαμηλότερη τιμή της τους τελευταίους 24 μήνες.

Η τελευταία φορά που υπήρξαν ξανά τιμές στα τρέχοντα επίπεδα των 24 έως 25 ευρώ η μεγαβατώρα ήταν το Σεπτέμβριο του 2021, δηλαδή προτού ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση και εκτιναχθούν οι τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη.

Τον περασμένο Αύγουστο, περίοδο όπου η ενεργειακή κρίση έφτασε στο πικ της, η τιμή του φυσικού αερίου είχε εκτιναχθεί στα 306,8 ευρώ η μεγαβατώρα, εξέλιξη που προκάλεσε και τη συνακόλουθη εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την κορύφωση των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία γενικά.

Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου οφείλεται στην όλο και μειούμενη ζήτηση ενέργειας, λόγω του ρεκόρ της παραγωγής των ΑΠΕ στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία. Ταυτόχρονα σε επίπεδο προσφοράς, οι αυξημένες εισαγωγές LNG αντικατέστησαν το σύνολο των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία, ενώ κομβικός παράγοντας στην μείωση αυτή ήταν ο φετινός ήπιος χειμώνας, με αποτέλεσμα να μη σπαταληθεί το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων αερίου που είχε αποθηκευτεί στις αποθήκες αερίου της Ε.Ε. Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι γεμάτες σε ποσοστό 68% όταν ο μέσος όρος των τελευταίων 5 ετών δεν υπερβαίνει το 50%. Στη Γερμανία το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο και φτάνει στο 73%.

Οι προβλέψεις για την καθίζηση της τιμής του φυσικού αερίου κυμαίνονται στο ότι θα φτάσει και κάτω από τα 20 ευρώ η μεγαβατώρα σε περίπτωση που η Κίνα περιορίσει περαιτέρω τις εισαγωγές LNG μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον ανταγωνισμό με την Ευρώπη για τη διασφάλιση ποσοτήτων του καυσίμου στη διεθνή αγορά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ