Φυσικό αέριο: Πότε θα γεμίσει τις αποθήκες η Ευρώπη - Προσδοκία για πτώση τιμών ως και 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Φυσικό αέριο: Πότε θα γεμίσει τις αποθήκες η Ευρώπη - Προσδοκία για πτώση τιμών ως και 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι συνήθως για αυτήν την εποχή του χρόνου αγοράζει η Ευρώπη φυσικό αέριο για να γεμίσει τις αποθήκες της, παρά την πτώση στις τιμές. Κι αυτό γιατί, όπως εκτιμούν αναλυτές, οι αγοραστές στοιχηματίζουν σε περαιτέρω πτώση.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς της ηπείρου έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν είναι ήταν αρκετό για να τονώσει τις αγορές. Παράλληλα, η κατανάλωση αργεί να ανακάμψει από τα χαμηλά της κρίσης. Ως εκ τούτου τηρούν στάση αναμονής, αισιοδοξώντας ότι η πλήρωση των αποθηκών πριν από τον επόμενο χειμώνα θα γίνει με ακόμα χαμηλότερο κόστος.

Η μειωμένη χρήση καυσίμου σημαίνει ότι οι παγκόσμιες προμήθειες είναι αρκετές για να καλύψουν την ευρωπαϊκή ζήτηση προς το παρόν, ακόμη και με μειωμένες ροές από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι παραγωγοί φυσικού αερίου και οι έμποροι προειδοποιούν ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και μια καθυστερημένη και αβέβαιη ανάκαμψη της κατανάλωσης θα μπορούσε να διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία της αγοράς.

Ο «επικίνδυνος» ενθουσιασμός

Οι καταναλωτές φαίνονται σίγουροι, ενθουσιασμένοι από το μήνυμα των πολιτικών ηγετών ότι τα χειρότερα πέρασαν, σύμφωνα με τον Κλάους Ράινις, επικεφαλής πωλήσεων στην ελβετική εταιρεία ενεργειακής διαπραγμάτευσης MET Holding AG.

«Ακούνε από τις ειδήσεις παντού ότι η Ευρώπη τα πήγε εκπληκτικά και η κρίση έχει τελειώσει», είπε ο Ράινις σε συνέντευξή του στο Άμστερνταμ. Υπογράμμισε επίσης, ότι υπάρχουν κάποιες προσδοκίες ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν έως και 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάτω από περισσότερο από 70% από τα επίπεδα τώρα, αλλά ακόμα κι αν συμβεί αυτό, οι χαμηλότερες τιμές δεν θα παραμείνουν για πολύ.

Η μεγάλη εξάρτηση από ένα παγκόσμιο εμπόρευμα όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο – το οποίο αντικατέστησε το ρωσικό καύσιμο μέσω αγωγών – αφήνει την Ευρώπη εξαιρετικά εκτεθειμένη σε ευρύτερες κινήσεις της αγοράς και έντονη αστάθεια των τιμών, σύμφωνα με τον Ράινις.

Ευάλωτη η αγορά

Η αγορά εξακολουθεί να είναι ευάλωτη. Η ταχεία αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τη βιομηχανία σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση της ζήτησης από την Ασία εγκυμονούν κινδύνους. Αναλυτές από την Goldman Sachs Group Inc. έως τη Boston Group Consulting βλέπουν μια πιθανότητα ανάκαμψης της τιμής άνω των 100 ευρώ.

Σύμφωνα με τον νορβηγικό ενεργειακό κολοσσό Equinor ASA, τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης, οι προσδοκίες για περαιτέρω πτώση των τιμών σημαίνουν ότι η αναπλήρωση των αποθεμάτων αερίου σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες πιθανότατα θα χαλαρώσουν.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου σχετικά σταθερές τους επόμενους τρεις μήνες πριν από τα απότομα κέρδη εν όψει του χειμώνα, «όσοι έχουν ευελιξία που τους επιτρέπει να περιμένουν, θα περιμένουν», σχολίασε από την πλευρά του ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor για το μάρκετινγκ φυσικού αερίου και ενέργειας.

Γεμάτες οι αποθήκες

Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά το 60%, περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Μιλώντας στους Financial Times, ο αναλυτής της Morgan Stanley, Martijn Rats, υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι τώρα σε θέση να ξαναγεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου στο 100% ακόμη και αν οι ρωσικές προμήθειες πέσουν στο μηδέν. Υπογράμμισε ότι οι χαμηλές τιμές θα επιβραδύνουν επίσης την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω θαλάσσης, μέσω των οποίων η Ευρώπη προσπάθησε να αντικαταστήσει τις ρωσικές ροές. «Κάποια στιγμή, η εισροή LNG θα πρέπει να επιβραδυνθεί για να αποτραπεί η υπερπλήρωση των αποθεμάτων»

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS