Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή» - Οι δικαιούχοι, η διαδικασία και το εκπτωτικό κουπόνι

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή» - Οι δικαιούχοι, η διαδικασία και το εκπτωτικό κουπόνι

Την ώρα που η ακρίβεια και οι τιμές στο ρεύμα οδηγούν σε απόγνωση τα νοικοκυριά, χιλιάδες είναι οι πολίτες που αναμένουν εδώ και καιρό να ξεκινήσει το πρόγραμμα.


Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η επιδότηση για τις ηλεκτρικές συσκευές.

«Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη (5/5).

Οι δικαιούχοι επιδοτούνται έως 50% για αντικατάσταση έως και τριών συσκευών από τις εξής κατηγορίες:

  • ψυγείο
  • κλιματιστικά
  • καταψύκτης
  • Δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση συσκευές, όπως πλυντήρια ρούχων ή πιάτων και ηλεκτρικές κουζίνες.

Την ώρα που η ακρίβεια και οι τιμές στο ρεύμα οδηγούν σε απόγνωση τα νοικοκυριά, χιλιάδες είναι οι πολίτες που αναμένουν εδώ και καιρό να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Όπως έχει αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός, «έχουμε κάνει μια μελέτη που δείχνει ότι εφόσον το νοικοκυριό αντικαταστήσει τρεις συσκευές ενεργοβόρες που είναι χαμηλής ενεργειακής κλάσης με καινούργιες πολύ υψηλής ενεργειακής κλάσης μπορεί να έχει μια εξοικονόμηση που ξεπερνάει ακόμα και το 30% της ετήσιας κατανάλωσης».

Οι δικαιούχοι της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

Η επιδότηση θα αφορά 200.000 νοικοκυριά ενώ θα υπάρχουν οικονομικά κριτήρια. Ανάλογα με το εισόδημα θα υπάρχει και ανάλογη επιδότηση. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα γίνεται κατάταξη των ενδιαφερομένων που θα κάνουν αίτηση.

Ο στόχος του υπουργείου είναι 200.000 νοικοκυριά, αν όμως γίνουν 300.000 αιτήσεις, τότε θα ισχύουν οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Σε αυτή την περίπτωση, θα οριστούν επιλαχόντες και εφόσον βρεθούν τα χρήματα και αυξηθεί ο προϋπολογισμός της επιδότησης, τότε θα μπορούν και εκείνοι να αντικαταστήσουν τις συσκευές τους.
Προτεραιότητα πάντως αναμένεται να έχουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με ΑΜΕΑ, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες.

Αίτηση με κωδικούς Taxisnet και ΑΦΜ

Όταν ανοίξει τις επόμενες ημέρες η ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για το πρόγραμμα με τους προσωπικούς τους κωδικούς TaxisNet. Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θα χρειάζεται και το ΑΦΜ. Ο ενδιαφερόμενος, είτε μόνος του, είτε μέσω του λογιστή του θα μπορεί να δηλώσει ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.

Ποιοι αποκλείονται από το εκπτωτικό «κουπόνι»

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρετε την επιδότηση είναι μία: Θα πρέπει η παλιά συσκευή που θέλετε να αντικαταστήσετε να λειτουργεί. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα ένα παλιό air condition ή μια πολύ παλιά ηλεκτρική κουζίνα που είναι εκτός λειτουργίας, δεν θα μπορείτε να κάνετε αίτηση.

Πώς θα πάρετε τα χρήματα της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

Η επιδότηση δεν αναμένεται να είναι με πίστωση χρηματικού ποσού, αλλά με έκπτωση 30% έως 50%, η οποία θα αφαιρείται στο κατάστημα με την αγορά. Θα μπορείτε ελεύθερα να επιλέξετε όποια συσκευή επιθυμείτε, απλά θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS