Ενέργεια: Θα συνεχιστεί η ακρίβεια έως και το 2025, προβλέπει η Κομισιόν

Ενέργεια: Θα συνεχιστεί η ακρίβεια έως και το 2025, προβλέπει η Κομισιόν

Yψηλές τιμές στην ενέργειας έως και το 2025 προβλέπει η Κομισιόν στα έγγραφα του RePowerEU που ανακοίνωσε την Τετάρτη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την απεξάρτηση από τορωσικό φυσικό αέριο. 

Με βάση τις προβλέψεις της Ετρωπαϊκής Επιτροπής, οι τιμές του φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του επόμενου χειμώναθα βρίσκονται στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ενώ τα επόμενα χρόνια θα διατηρηθούν σημαντικά υψηλότερες του μέσου όρου των τελευταίων ετών, όπως και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, εκφράζεται ο φόβος ότι οι τιμές αυτές μπορεί να απογειωθούν στην περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει την ροή φυσικού αερίου προς την Δύση κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ορατό.

Όπως αναφέρει το newmoney.gr, με βάση τα στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν και τις αναλύσεις που επικαλείται του φορέα των ευρωπαϊκών διαχειριστών δικτύων φυσικού αερίου (ENTSOG), σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου, τις μεγαλύτερες δυσκολίες για να καλύψει την ζήτηση αντιμετωπίζει η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη, καθώς και η βόρεια Γερμανία.

Η έκθεση επισημαίνει πως κρίσιμα έργα υποδομών φυσικού αερίου και διασυνδέσεων ολοκληρώνονται φέτος όπως ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) με δυναμικότητα 3 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) ετησίως, ένα έργο για το οποίο το κατασκευαστικό στάδιο θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Στη συνέχεια θα χρειαστεί να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης της εταιρείας και της διοίκησης, ως ανεξάρτητο σύστημα μεταφοράς αερίου, από τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Βουλγαρίας, που αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο ως τα τέλη Ιουλίου, όταν αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του.

Αναφορά κάνει η Κομισιόν και στο νέο τέρμιναλ (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, δυναμικότητας 5,5 bcm ετησίως, και στο διασυνδετήριο αγωγό Βουλγαρίας – Σερβίας (IBS), με δυναμικότητα 1,8 bcm το χρόνο που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Εντός του 2023 προβλέπεται η ολοκλήρωση του τερματικού της Κύπρου με δυναμικότητα 2 bcm ετησίως.

Για τον αγωγό ΤΑΡ, που μεταφέρει αζέρικο αέριο, διέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας, επισημαίνεται πως θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όμως θα χρειαστεί επιτάχυνση των επενδύσεων (σταθμοί συμπίεσης, κ.λπ.) στο ιταλικό σύστημα μεταφοράς.

Μια τέτοια αναβάθμιση θα στηρίξει μελλοντικές πρόσθετες ποσότητες τόσο από τον ΤΑΡ, όσο και από τον EastMed και τη Βόρεια Αφρική.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS