ΕΚΤ: «Καρφωμένα» σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια – Τα σενάρια για την πρώτη μείωση

ΕΚΤ: «Καρφωμένα» σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια – Τα σενάρια για την πρώτη μείωση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια στο ανώτατο επίπεδό τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η πρώτη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, το οποίο εξακολουθεί να θεωρείται ότι θα φθάσει στο 3,75% το καλοκαίρι, αναμένεται τώρα το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις που «έβλεπαν» το πρώτο εξάμηνο, έδειξε η έρευνα που διεξήχθη από τις 5 έως τις 11 Μαΐου.

Το σενάριο αυτό συνοδεύεται από τις προσδοκίες ότι δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα ευμετάβλητα στοιχεία και αποτελεί επί του παρόντος τον «αγαπημένο» δείκτη τιμών των αξιωματούχων στη Φρανκφούρτη, θα αργήσει περισσότερο να υποχωρήσει και θα παραμείνει στο 2,4% το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους – πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο του 2%.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Bloomberg υπογραμμίζουν την ανησυχία πολλών υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με τη διαρκή φύση του υποκείμενου πληθωρισμού. Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25% αυτόν τον μήνα, δεσμευόμενη να ωθήσει το κόστος δανεισμού σε «επαρκώς περιοριστικά επίπεδα» και να το διατηρήσει εκεί για όσο διάστημα είναι απαραίτητο» ώστε να θέσει υπό έλεγχο τις τιμές.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS