Τουρκία: Οι απειλές Ερντογάν για τη Συρία βυθίζουν τη λίρα -Σε ιστορικό χαμηλό το τουρκικό νόμισμα

Τουρκία: Οι απειλές Ερντογάν για τη Συρία βυθίζουν τη λίρα -Σε ιστορικό χαμηλό το τουρκικό νόμισμα

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα, μετά τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, στη Συρία.

Το τουρκικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου στα 9.0398 δολάρια αμέσως μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εξαλείψει τις απειλές από τη Συρία, «ήταν μέσω δυνάμεων που παραμένουν ενεργές εκεί είτε με ίδια μέσα».

«Οι αγορές εκλαμβάνουν τις δηλώσεις αυτές σαν μια επιχείρηση πέραν των τουρκικών» συνόρων» αναφέρει τουρκικής καταγωγής χρηματιστής, ο Εμρέ Ντεγκιρμεντσιόγλου. Οι απώλειες για το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας ενισχύθηκαν σύμφωνα με το Bloomberg από την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου και την εύθραυστη αγοραστική κίνηση διεθνώς.


«Ενδεχομένως να βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ακόμη αδυσώπητο κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής» σημειώνουν αναλυτές για την τουρκική οικονομία, καθώς η συνεχής πτώση της λίρας ενδέχεται να αλλάξει άρδην την πολιτική της τουρκικής κεντρικής τράπεζας προκειμένου να σταθεροποιηθεί το νόμισμα της χώρας.

Για «επιθέσεις» κατά τουρκικών δυνάμεων μίλησε ο Ερντογάν
«Οι πρόσφατες επιθέσεις που στοχεύουν τις αστυνομικές μας δυνάμεις έφτασαν στα όριά τους» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του τη Δευτέρα και συνέχισε: «Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο δυνατό». Στο ίδιο ύφος επέμεινε: «Η υπομονή μας τελείωσε αναφορικά με αυτές τις περιοχές της Συρίας, από τις οποίες προέρχονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις που στοχεύουν στη χώρα μας».

Την κουρδική περιοχή Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, περίπου 70 χλμ. από την Ιντλίμπ, κατέλαβαν τον Μάρτιο του 2018 τουρκικές δυνάμεις και Σύροι σύμμαχοί τους.

Στον τομέα αυτόν, όπως σε όλα τα εδάφη που ελέγχουν αντάρτες οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τουρκία, σημειώνονται τακτικά στοχευμένες δολοφονίες, επιθέσεις και εκρήξεις, που τις περισσότερες φορές αποδίδονται από την Άγκυρα στις κουρδικές πολιτοφυλακές.

Χιλιάδες μαχητές και άμαχοι που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που κατέλαβε το συριακό καθεστώς έχουν συγκεντρωθεί σε αυτήν την περιοχή του Αφρίν, συμπεριλαμβανομένων μελών του Τζάις αλ Ισλάμ (του Στρατού του Ισλάμ), μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες της αντιπολίτευσης στην περιοχή της Δαμασκού, μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011.

Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν, με επιστολή του προς τη βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη Παρασκευή έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, τις οποίες χαρακτήρισε αποσταθεροποιητικές έναντι του πολέμου σε βάρος του ISIS.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ