«Υπερτουρισμός»: Η Γαλλία κατακλύζεται από τουρίστες και η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα

«Υπερτουρισμός»: Η Γαλλία κατακλύζεται από τουρίστες και η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα

Οι Γάλλοι αποφάσισαν να πάρουν μέτρα για την καταπολέμηση του «υπερτουρισμού».

Αντιμέτωπη με την αύξηση του μεγάλου αριθμού των επισκεπτών σε ιστορικά μνημεία και φυσικούς θησαυρούς, η Γαλλία θέλει να περιορίσει τα τουριστικά πλήθη που την κατακλύζουν κάθε χρόνο, αν και οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο.

Η υπουργός Τουρισμού, Ολίβια Γκρεγκουάρ παρουσίασε την Κυριακή ένα σχέδιο για τη ρύθμιση της ροής των επισκεπτών στους πιο δημοφιλείς τόπους και την χάραξη μιας στρατηγικής κατά του «υπερτουρισμού».

Η ίδια δήλωσε ότι η Γαλλία, ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, χρειάζεται ιδιαίτερα να διαχειριστεί καλύτερα τις εισροές της περιόδου αιχμής που απειλούν «το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των ντόπιων και την εμπειρία των επισκεπτών της».

Το ζήτημα είναι επείγον για τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως, καθώς τα διεθνή ταξίδια αυξάνονται κατακόρυφα μετά τις καραντίνες του Covid-19, γράφει το France24. Πολλοί από τους πιο σεβαστούς γαλλικούς τόπους, όπως το αβαείο Mont-Saint-Michel στη Νορμανδία, λένε ότι κατακλύζονται από τον υπερμεγέθη αριθμό των επισκεπτών.

Στη φημισμένη παραλία της Μάγχης Etretat-που γνώρισε τουριστική έξαρση χάρη στην επιτυχημένης αστυνομικής σειρά του Netflix «Lupin»- οι μόλις 1.200 κάτοικοι βλέπουν έως και 10.000 τουρίστες την ημέρα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Μαζική εισροή τουριστών

«Αυτή η μαζική εισροή καταλήγει να καταπατά και να διαβρώνει τα βράχια και να θέτει σε κίνδυνο τα βράχια της παραλίας», δήλωσε η Σάι Μαλέ, μία από τους επικεφαλής της ένωσης κατοίκων του Etretat Tomorrow.

Η ίδια εκφράζει επίσης παράπονο για την έλλειψη τοπικών οικονομικών οφελών, καθώς οι επισκέπτες μένουν μόνο λίγες ώρες, ίσως αρπάζουν ένα παγωτό, αλλά δεν συχνάζουν πάντα σε εστιατόρια ή ξενοδοχεία.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έρχεται την ώρα που το Παρίσι, το οποίο αντιμετωπίζει έλλειψη κατοικιών εν μέρει επειδή οι ιδιοκτήτες σπιτιών προτιμούν τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις σε τουρίστες, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει 37 εκατομμύρια τουρίστες φέτος, λίγο πιο κάτω από το προ της πανδημίας επίπεδο των 38,5 εκατομμυρίων το 2019.

Τα όρια έχουν ήδη τεθεί, με τους αξιωματούχους να περιορίζουν τις ημερήσιες επισκέψεις στο πανέμορφο νησί της Βρετάνης Brehat σε 4.700 κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αιχμής.

Και το εθνικό πάρκο Calanques κοντά στη Μασσαλία δήλωσε ότι θα διατηρήσει για τα επόμενα πέντε χρόνια ένα σύστημα δωρεάν κρατήσεων για την επίσκεψη στους φημισμένους όρμους Sugiton, μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η περιοχή, στην οποία μπορεί να φτάσει κανείς με πεζοπορία μιας ώρας, επιτρέπει πλέον την είσοδο μόλις 400 ατόμων την ημέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε σύγκριση με έως και 2.500 άτομα προηγουμένως.

«Δεν υπάρχει καμία μαγική λύση για κάθε περιοχή, αλλά από τη στιγμή που γνωρίζετε πόσοι έρχονται σε ποιες περιόδους, μπορείτε να έχετε τοπικές στρατηγικές μάρκετινγκ - όπως η μη διαφήμιση κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου - ή στρατηγικές τιμολόγησης που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά να έρθουν εκτός εποχής», δήλωσε ο Σιμόν Τιρό της συμβουλευτικής ομάδας Eurogroup Consulting.

Έλλειψη δεδομένων στη Γαλλία

Προς το παρόν, η κυβέρνηση θα συστήσει μια ομάδα παρακολούθησης του κλάδου για τον εντοπισμό των πιο επικίνδυνων τοποθεσιών και τη χάραξη στρατηγικών για την ενθάρρυνση των επισκέψεων εκτός εποχής.

«Η Γαλλία είναι ο κυριότερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, αλλά έχουμε σοβαρή έλλειψη δεδομένων», δήλωσε h υπουργός Γκρεγκουάρ στην εφημερίδα Figaro.

«Εναπόκειται στην κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους περιφερειακούς αξιωματούχους και τους τουριστικούς τόπους, να εφαρμόσει μέτρα για την ενημέρωση των τουριστών και των ντόπιων και να βοηθήσει στη διαχείριση του πλήθους», είπε.

Ένας βασικός στόχος θα είναι να επιστρατευθούν «influencers» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσουν τους κινδύνους του υπερτουρισμού, για παράδειγμα ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να αναζητούν τοποθεσίες εκτός της πεπατημένης ή να κάνουν ταξίδια εκτός των καλοκαιρινών μηνών.

Αλλά θα μπορούσαν επίσης να προβλεφθούν υψηλότεροι φόροι διαμονής ή τέλη πρόσβασης για να βοηθηθούν οι κοινότητες να αντιμετωπίσουν το κόστος της υποδοχής των συνωστισμών επισκεπτών.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τις ευαίσθητες περιοχές - έχουμε χάσει το 30% της βιοποικιλότητας σε 25 χρόνια», δήλωσε ο Nτιντιέ Αρινό, επικεφαλής της συμβουλευτικής ομάδας Protourisme.

«Χρειαζόμαστε μια συντονισμένη στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης, έτσι ώστε αυτή η εισροή να εξαπλωθεί όσον αφορά τους προορισμούς και τις εποχές», δήλωσε στο AFP.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το 80% της ετήσιας τουριστικής δραστηριότητας συγκεντρώνεται σε μόλις το 20% της χώρας - εξ ου και η προσπάθεια να ενθαρρυνθούν οι επισκέπτες να ανακαλύψουν λιγότερο γνωστά μέρη της Γαλλίας.

«Υπάρχει μια πραγματική προσπάθεια που μπορεί να γίνει σε εθνικό επίπεδο για να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να ανακαλύψει άλλες περιοχές» εκτός από τη γαλλική Ριβιέρα ή τη νοτιοδυτική ακτή και το Μπιαρίτζ, δήλωσε ο Ντιντιέ Σενέ, επικεφαλής της ένωσης ξενοδοχείων και εστιατορίων GHR.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ