Τουρκία - Κύπρος: Παράνομη Navtex «για άσκησης έρευνας και διάσωσης» μέχρι τις ακτές της Αμμοχώστου

Τουρκία - Κύπρος: Παράνομη Navtex «για άσκησης έρευνας και διάσωσης» μέχρι τις ακτές της Αμμοχώστου

Περιοχές για παράνομη διεξαγωγή ασκήσεων, πολύ κοντά στις ακτές της κατεχόμενης Αμμοχώστου, δεσμεύει για πρώτη φορά φέτος η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Κατά τις ίδιες πηγές, «η νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για διενέργεια άσκησης έρευνας και διάσωσης την επόμενη εβδομάδα ανοικτά της περίκλειστης Αμμοχώστου γίνεται κάθε χρόνο. Η μεγάλη άσκηση της Τουρκίας διεξάγεται στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και κορυφώνεται τον Ιούνιο».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι «συνήθως οι περιοχές που δεσμεύονται από την Τουρκία για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης άσκησης, βρίσκονται στην ανοικτή θάλασσα. Ωστόσο, για πρώτη φορά φέτος οι περιοχές που δεσμεύτηκαν φθάνουν μέχρι τις ακτές της κατεχόμενης Αμμοχώστου».

Η αντίδραση

Το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε αντι-Navtex ενημερώνοντας τους ναυτιλλομένους ότι η άσκηση της Τουρκίας «είναι παράνομη και συνιστά παραβίαση του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και των διαδικασιών ναυτικής ασφάλειας».

Και προστίθεται ότι «ο μοναδικός εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης», όπως μεταδίδει το politis.com.cy.

«Συμφωνία για ΑΟΖ»

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, λίγο πριν τον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών, σε βίντεο που προβλήθηκε για τα πεπραγμένα της τουρκικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόταν ότι «η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για ΑΟΖ με την ΤΔΒΚ και τη Λιβύη».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ