Ειδικοί εξηγούν στο Forbes τι θα γίνει αν πατήσει ο Πούτιν το κουμπί των πυρηνικών στη Ουκρανία

Ειδικοί εξηγούν στο Forbes τι θα γίνει αν πατήσει ο Πούτιν το κουμπί των πυρηνικών στη Ουκρανία

Φόβους για μια ολέθρια σύρραξη με πυρηνικά όπλα πυροδότησε η νέα απειλή την Παρασκευή του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο οπλοστάσιο της Μόσχας για να υπερασπιστεί ρωσικά εδάφη μετά την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας.

Αν και δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν οι λεπτομέρειες ενός ρωσικού πλήγματος με πυρηνικά στην Ουκρανία, ειδικοί εξηγούν στο Forbes ότι ο Πούτιν πιθανότατα θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα - όπως προειδοποίησε και το Κίεβο -, δηλαδή πολύ μικρότερα από τις σχεδιασμένες για την καταστροφή πόλεων πυρηνικές κεφαλές μεγάλου βεληνεκούς, αλλά ικανά να προκαλέσουν τεράστια ζημιά, καθώς το μεγαλύτερο απ’ αυτά μπορεί να έχει ισχύ έως και 100 κιλοτόνων, δηλαδή πολλαπλάσια εκείνων (15 κιλοτόνων) που είχαν ρίξει οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα.

Ειδικός: Ο Πούτιν θα αποφύγει πυρηνικό χτύπημα σε ουκρανική πόλη σε πρώτη φάση

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ασφάλειας του King’s College του Λονδίνου, δρα Ροντ Θόρντον, ο Πούτιν είναι λίαν απίθανο να χτυπήσει με πυρηνικά σε ένα αρχικό πλήγμα μια πόλη στην Ουκρανία και πιθανώς θα απέφευγε τις απώλειες, αλλά παράλληλα θα έστελνε το μήνυμα για την ετοιμότητα της Ρωσίας να υπερασπιστεί τα «εδάφη της».

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι στόχοι, αλλά ένας εξ’ αυτών θα μπορούσε να είναι το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα, που είχαν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις στην πρώτη φάση του πολέμου και ανακατέλαβαν αργότερα οι Ουκρανοί.

Ραδιενεργό νέφος σε Ευρώπη και Ασία;

Οι επιπτώσεις ενός πυρηνικού πλήγματος εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το είδος του όπλου που θα χρησιμοποιηθεί, το πώς και το πότε, αλλά ακόμη και μια πυρηνική βόμβα μικρής ισχύος μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, λέει, για την υγεία των επιζώντων και το περιβάλλον από την εκλυθείσα από την έκρηξη ραδιενέργεια, ου θα μπορούσε πιθανώς να μεταφερθεί στην Ευρώπη και την Ασία.

Και λόγω των αντιδράσεων πολλών χωρών σε μια τέτοια περίπτωση, εκτιμά ο Θόρντον, η Ρωσία πιθανώς θα χρησιμοποιούσε πυρηνικό όπλο σχεδιασμένο για μειωμένο αντίκτυπο. «Ο Πούτιν βρίσκεται υπό πίεση σε πολλά μέτωπα», από τις απώλειες στην Ουκρανία και τις κινητοποιήσεις στη Ρωσία κατά της επιστράτευσης μέχρι τις διεθνείς αντιδράσεις, λέει ο Θόρντον. «Κι όσο μεγαλώνει η απόγνωσή του και ωθείται στη γωνία, τόσο πιθανότερο είναι να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο». Αλλά αυτό θα μπορούσε να επιτείνει τα προβλήματα για τον Ρώσο πρόεδρο στο εσωτερικό πυροδοτώντας αντιδράσεις από το στρατό και άλλα βασικά στελέχη απρόθυμα για μια κλιμάκωση που θα ωθήσει το ΝΑΤΟ σε άμεση υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα;

O πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και σύμμαχος του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποστήριξε προ ημερών ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα βοηθήσουν την Ουκρανία, ούτε θα απαντήσουν εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. «Εάν η απειλή για τη Ρωσία υπερβεί το καθορισμένο όριο κινδύνου, θα πρέπει να απαντήσουμε. Χωρίς να ζητήσουμε την άδεια κανενός, χωρίς πολύωρες διαβουλεύσεις. Και σίγουρα δεν είναι μπλόφα, είπε.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει πώς θα αντιδράσει η υπόλοιπη υφήλιος, καθώς Κίνα και Ινδία εξέφρασαν τις ανησυχίες τους μετά τις απειλές του Πούτιν. Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» για τη Ρωσία σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, ενώ και η Ουάσιγκτον μίλησε για «καταστροφικές συνέπειες» για τη Μόσχα. Για τον Πολωνό ΥΠ ΕΞ, Ζμπίγκνιεφ Ράου, ένα πυρηνικό πλήγμα αντιποίνων είναι μεν πιθανό, αλλά θα προκαλούσε δραματικά επικίνδυνη κλιμάκωση της σύρραξης, ως εκ τούτου είναι πιθανότερο ένα «καταστροφικό» χτύπημα από το ΝΑΤΟ με τη χρήση συμβατικών όπλων.

Σύμφωνα με τον Θόρντον είναι απίθανο να αιφνιδιάσει εντελώς τη Δύση ένα ρωσικό πυρηνικό χτύπημα, καθώς πιθανώς θα προϋπάρξει πολύ παρασκήνιο και συνομιλίες μεταξύ διαφόρων κυβερνήσεων και αμυντικών υπηρεσιών, που θα παρακολουθούν αν η Ρωσία ετοιμάζεται για τέτοια κίνηση. Αν πιάσουν σχετικά σήματα, θα υπάρξει «μαζική εντατικοποίηση της διπλωματικής πίεσης στη Ρωσία», να αλλάξει πορεία, αλλά θα ασκηθεί πίεση και σε Κίνα και Ινδία να ορθώσουν το ανάστημά τους στη Μόσχα, δύο χώρες από τις οποίες εξαρτάται η Ρωσία για τις εξαγωγές ενέργειας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS