Στο έλεος της κλιματικής αλλαγής η Ευρώπη: Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο

Στο έλεος της κλιματικής αλλαγής η Ευρώπη: Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο

Τα τελευταία 30 χρόνια οι μέσες θερμοκρασίες στην Ευρώπη αυξάνονται με ταχύτητα υπερδιπλάσια σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, πιο γρήγορα απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ήπειρο, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO).

Η φετινή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη έρχεται έπειτα από ένα καλοκαίρι ακραίων καιρικών φαινομένων: η ήπειρος χτυπήθηκε από το χειρότερο καταγεγραμμένο κύμα καύσωνα και τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών, οι παγετώνες των Άλπεων υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό και ένας ασυνήθιστα παρατεταμένος θαλάσσιος καύσωνας ανέβασε τη θερμοκρασία της Μεσογείου μέχρι τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Ανομβρία στη Μεσόγειο

Η πορεία των θερμοκρασιών, σημειώνει η έκθεση, βρίσκεται σε συμφωνία με τις προβλέψεις για αύξηση των χειμερινών βροχοπτώσεων στη Βόρεια Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στη Μεσόγειο, αντίθετα, οι βροχοπτώσεις προβλέπεται να μειωθούν στη διάρκεια του καλοκαιριού, φαινόμενο που σταδιακά θα επεκτείνεται προς τα βόρεια.

«Η Ευρώπη δίνει μια ζωντανή εικόνα ενός κόσμου που θερμαίνεται και μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και καλά προετοιμασμένες κοινωνίες δεν είναι ασφαλείς από τις επιπτώσεις των ακραίων φαινομένων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τάλας.

Από το 1991 έως το 2021 οι μέσες επιφανειακές θερμοκρασίες στην Ευρώπη ανέβαιναν κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, δύο και πλέον φορές πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 0,2 βαθμών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ