«Πονοκέφαλος» για τον Πούτιν: Αντεπιτίθενται οι Ουκρανοί - «Στο κενό» οι προσπάθειές του ρωσικού στρατού

«Πονοκέφαλος» για τον Πούτιν: Αντεπιτίθενται οι Ουκρανοί - «Στο κενό» οι προσπάθειές του ρωσικού στρατού

Για «στατικές μάχες» μιλά το βρετανικό υπουργείο Άμυνας

Δύσκολα τα έχουν βρει οι Ρώσοι το τελευταίο 24ωρο απέναντι στους Ουκρανούς, όπου οι δεύτεροι ανακαταλαμβάνουν τις πόλεις τους.

Σύμφωνα με τον Guardian -που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας- η Ρωσία στην προσπάθειά της να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, έπληξε στρατιωτικούς στόχους στη δυτική ουκρανική πόλη Λβιβ, κοντά στα πολωνικά σύνορα, με πυραύλους Κρουζ υψηλής ακρίβειας.

Οι επιθέσεις στο Χάρκοβο, Λβιβ και γύρω από το Κίεβο

Όπως γίνεται γνωστό , το Σάββατο οι Ρώσοι στρατιώτες επιδόθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο, στο Λβιβ και στο Χάρκοβο. Ειδικά στην τελευταία αυτή μαρτυρική πόλη, που πολιορκείται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο στόχος ήταν ένα πυρηνικό ερευνητικό κέντρο, το οποίο δέχθηκε πυρ εναντίον πυρηνικού ερευνητικού κέντρου στο Χάρκοβο.

«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος των ζημιών λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», ανακοινώθηκε από το ρωσικό κοινοβούλιο, το οποίο επικαλέστηκε την κρατική ρυθμιστική αρχή επιθεώρησης των πυρηνικών.

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι Ρώσοι κατέλαβαν και το Σλάβουτικ, την πόλη στην οποία ζει το προσωπικό του Τσερνόμπιλ.

Στην περιοχή του Λβιβ η κατάσταση γίνεται εφιαλτική μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι εναντίον υποδομών, μίας αποθήκης καυσίμων μέσα στην πόλη και στρατιωτικών στόχων. Όπως αναφέρθηκε οι βομβαρδισμοί ήταν τρομακτικοί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι προμηθεύονται ακόμα και μάσκες φοβούμενοι χημική επίθεση, ενώ οι τοπικές αρχές ετοιμάζονται και για μάχες μέσα στην πόλη.

Οι ρώσοι βομβάρδισαν όμως και αποθήκες πετρελαίου στο Ρίβνε, που είναι μερικά χιλιόμετρο βορειανατολικά του Λβιβ.

Παράλληλα, στόχοι έγιναν και πόλεις κοντά στο Κίεβο, όπως το Τσερνίχιβ, όπου καταστράφηκε η γέφυρα που το ενώνει με την πρωτεύουσα. Πρόκειται για μία πόλη 130.000 κατοίκων, οι οποίοι έμειναν χωρίς τις βασικές παροχές - ρεύμα, θέρμανση, πόσιμο νερό. Η πόλη είναι κοντά και στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Πάντως υπήρξε και μία πετυχημένη ουκρανική αντεπίθεση. Οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Τροστίανετς, στην περιοχή Σούμι, βορειοδυτικά του Χάρκοβου, μετά από σκληρές μάχες με τους Ρώσους στρατιώτες.

Αποθήκες πετρελαίου χτυπήθηκαν και στο Ρίβνε. Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές για κατάρριψη ρωσικού πυραύλου κοντά στο Βολίν. Πρόκειται για πόλη βόρεια της Λβιβ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις παράλληλα, αναφέρουν πως ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Τροστίανετς, στο βορειοανατολική Ουκρανία, όπου οι μάχες με τους Ρώσους στρατιώτες μαίνονται, είπε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Η πόλη Τροστίανετς, στην περιοχή του Σούμι, απελευθερώθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής», έγραψε το υπουργείο στο Telegram, επικαλούμενο την 93η ταξιαρχία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ανακατέλαβαν πόλεις οι Ουκρανοί

Tην ίδια στιγμή, το πρωί της Κυριακής πηγές από την Ουκρανία ανέφεραν ότι οι εγχώριες δυνάμεις ανακατέλαβαν δυο πόλεις κοντά στο Κίεβο. Τα ξημερώματα της Κυριακής, η Kyiv International μετέδωσε ότι απελευθερώθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις δυο ακόμα μικρές πόλεις, η Πολτάβκα και Μαλινίβκα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ζαπορίζια.

Νωρίτερα, η ίδια εφημερίδα ανέφερε ότι οι Ουκρανοί ανέκτησαν και την πόλη Τρόστιανετς, στα βόρεια του Σούμι. Το CNN, σε ρεπορτάζ του, επιβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν χωριά στην πόλη Σούμι και το Βιλκίβκα, έναν οικισμό που βρίσκεται στα 32 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας, στα βορειοανατολικά.

Στο κενό οι προσπάθειες των Ρώσων

Την ίδια στιγμή, το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου, ένα αμερικανικό think tank που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εξέδωσε νέα ενημέρωση για τη ρωσική εισβολή. Όπως αναφέρει στο τελευταίο του report, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν και το Σάββατο -παρά την αλλαγή στρατηγικής που ανακοινώθηκε- τις ανεπιτυχείς προσπάθειές τους ώστε να βρουν τις κατάλληλες θέσεις απ’ όπου θα μπορούσαν να επιτεθούν και να καταλάβουν το Κίεβο.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για «στατικές μάχες γύρω από το Κίεβο» που αντανακλούν την ανικανότητα των ρωσικών δυνάμεων και όχι κάποια μετατόπιση στους στόχους ή τη στρατηγική των Ρώσων. Στην έκθεση τονίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να διχοτομήσουν την πολιορκημένη πόλη – λιμάνι της Μαριούπολης, στα νοτιοανατολικά, τις επόμενες ημέρες και να αποκτήσουν τον έλεγχό της στο «σχετικά κοντινό μέλλον».

«Το μέγεθος των ρωσικών απωλειών στη μάχη για τη Μαριούπολη θα καθορίσει αν η πτώση της πόλης επιτρέψει στη Ρωσία να “επιστρέψει” στις πολεμικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στην ανατολική Ουκρανία. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε, αλλά οι σημερινές ενδείξεις φανερώνουν ότι οι ρωσικές απώλειες ήταν και θα συνεχίσουν να είναι υψηλές» προσθέτει το Ινστιτούτο.

Την ίδια στιγμή, αναφέρουν στη συνέχεια, η καταληφθείσα νότια πόλη Χερσώνα «φαίνεται να αντιστέκεται στον ρωσικό έλεγχο με τρόπους που οδηγούν τον ρωσικό στρατό και την εθνοφρουρά να συγκεντρώσουν δυνάμεις για να διασφαλίσουν τον έλεγχό της». Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου, «η ανάγκη να διασφαλιστούν οι κατακτημένες πόλεις μπορεί να επιφέρει σημαντικό κόστος στις διάσπαρτες ρωσικές δυνάμεις και να εμποδίσει την ικανότητά τους να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις».

«Πονοκέφαλος» οι ουκρανικές αντεπιθέσεις

Για «στατικές μάχες» μιλά το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Στην ενημέρωση που ανάρτησε το πρωί της Κυριακής αναφέρει ότι «οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων που “κοιτάζουν” τις αυτονομημένες περιοχές στα ανατολικά της χώρας, προελαύνοντας από την κατεύθυνση του Χάρκοβο στα βόρεια και της Μαριούπολης στα νότια».

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, οι τοπικές αντεπιθέσεις των Ουκρανών έχουν παρεμποδίσει τις ρωσικές προσπάθειες να αναδιοργανώσουν τις δυνάμεις τους στο νότο, ενώ στο βορρά οι μάχες είναι στατικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι ήρθαν αντιμέτωποι και με την οργή των κατοίκων στο Σλάβουτιτς, οι οποίοι κατάφεραν να απελευθερώσουν το δήμαρχο και να εκδιώξουν τις ρωσικές δυνάμεις.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ