Παρίσι - Συνάντηση Μακρόν-Σολτς: Αμήχανα χαμόγελα μετά την παγωμάρα - Τα σημεία τριβής

Παρίσι - Συνάντηση Μακρόν-Σολτς: Αμήχανα χαμόγελα μετά την παγωμάρα - Τα σημεία τριβής

Χαμόγελα στη σκιά της αμηχανίας, με αυτές τις λέξεις τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ περιγράφουν το κλίμα της συνάντησης ανάμεσα σε Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν, σε μια κρίσιμη για την ευρωπαϊκή κοινότητα περίοδο με τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, τα αμυντικά ζητήματα και τον πόλεμο να δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα στους κόλπους της ΕΕ.

Από τα σκαλιά του Ελιζέ, σχολιάζει ο ξένος Τύπος, φάνηκε ένα θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, όμως κανείς δεν μπορεί να ξεγελαστεί δεδομένης της παγωμάρας των τελευταίων ημερών.

«Είμαστε διατεθιμένοι να κρατήσουμε σε λειτουργία τη γαλλογερμανική μηχανή» δήλωσε αμέσως μετά τον διάλογο των δύο ηγετών, στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας, Ολιβιέ Βεράν.

Πίσω, όμως, από αυτήν την εγκαρδιότητα όλοι γνωρίζουν πως οι προκλήσεις, που έχουν συσσωρευτεί σαν σύννεφο πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο, δημιουργούν μια άνευ προηγουμένου πίεση.

Την ίδια στιγμή, φανερή είναι η ανησυχία του Παρισιού για τον ρόλο της Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ενδεικτική πάντως της πτώσης της θερμοκρασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν η ακύρωση της καθιερωμένης ετήσιας κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων Γαλλίας και Γερμανίας.

Μετά την ψυχρότητα, έγινε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων.

Η γαλλική Figaro μίλησε, σε δημοσίευμά της, για μια συνάντηση ενόσω μεταμορφώνεται η Ευρώπη λόγω των γεωστρατηγικών αλλαγών.

Όπως έγραψε, ακόμη, το δημοσίευμα η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί το ξύπνημα ενός γίγαντα (της Γερμανίας) που καλείται να μετατοπιστεί, για τα δικά του συμφέροντα, σε μια επικίνδυνη γειτονιά.

Σε αυτό το σημείο εγείρειται ένας σοβαρός προβληματισμός σύμφωνα με τον οποίο η ευθυγράμμιση του Παρισιού με το Βερολίνο δεν επιτρέπει στην πρώτη μεριά να αναπτύξει ένα ανεξάρτητο όραμα για ενωμένη Ευρώπη.

Οι διαφορές

Όσον αφορά στον οπλισμό, η Γερμανία έχει δείξει ξεκάθαρη προτίμηση για τα μαχητικά F-35 και τα συστήματα Patriot, όμως την ίδια στιγμή αφήνει σε αναμονή τις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες.

Ένα ακόμη σημείο στο οποίο εντοπίζεται διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο είναι ότι οι μεν Γερμανοί προβάλλουν τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ για να καθυσηχάσουν τους ανατολικούς συμμάχους, οι δε Γάλλοι εστιάζουν στην Άμυνα της ΕΕ.

Όσον αφορά στην ενέργεια, η Γερμανία τάσσεται κατά του ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι όμως που θέλει η Γαλλία.

Παράλληλα, η Γερμανία έχει προτάξει την πρόταση να χορηγήσει σε κρατικό επίπεδο 200 ​​δισ. ευρώ βοήθεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όμως η Γαλλία κάνει - από τη μεριά της - λόγο για σοβαρές οικονομικές δυσλειτουργίες.

Το μενού

Τα ζητήματα της ενέργειας και της οικονομίας κυριάρχησαν στο γεύμα εργασίας που είχαν Μακρόν με Σολτς.

Όπως ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι του μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων οι δύο ιθύνοντες επικεντρώθηκαν στις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβουν οι χώρες τους με στόχο την ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα στην Ευρώπη και την απεξάρτηση του από τον άνθρακα.

Ως προς τα ζητήματα της ενέργειας επιβεβαίωσαν την αρχή της αλληλεγγύης ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία και την αποφασιστικότητα τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει σε σχέση με τον περιορισμό των εκπομπών αερίων.

Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της ενίσχυσης της Αμύντας της Ευρώπης προς την κατεύθυνση που υιοθέτησε η σύνοδος κορυφής των Βερσαλλιών η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Τέλος συζητήθηκαν το ζήτημα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας αλλά και το ζήτημα των σχέσεων με την Κίνα ενόψει της μετάβασης του Γερμανού καγκελάριου στο Πεκίνο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS