Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark Radio.

Το DR αποκάλυψε τις πληροφορίες αυτές έπειτα από έρευνα που έκανε από κοινού με τη σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT, τη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK, τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα NDR και WDR, τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Σύμφωνα με την έκθεση, συλλέχθηκαν πληροφορίες για αξιωματούχους από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

Παρόμοιοι ισχυρισμοί εμφανίστηκαν το 2013.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα μυστικά που διέρρευσαν από τον αμερικανό πληροφοριοδότη Έντουαρντ Σνόουντεν, η NSA υπέκλεπτε το τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Όταν έγιναν αυτοί οι ισχυρισμοί, ο Λευκός Οίκος δεν προέβη σε καμία διάψευση, αλλά είπε ότι στο τηλέφωνο της Μέρκελ δεν είχε κοριό τότε και δεν θα είχε στο μέλλον.

Να σημειωθεί ότι Γερμανία είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Στη μια νέα έκθεση που κοινοποιήθηκε σε αρκετά ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, υποστηρίζεται ότι η NSA ότι είχε πρόσβαση σε γραπτά μηνύματα κειμένου και στις τηλεφωνικές συνομιλίες ορισμένων σημαντικών ατόμων αξιοποιώντας τηλεπικοινωνιακές υποδομές στη Δανία σε συνεργασία με το FE.

Η φερόμενη οργάνωση, σύμφωνα με την έκθεση με την κωδική ονομασία «Operation Dunhammer», επέτρεψε στην NSA να λάβει δεδομένα χρησιμοποιώντας τους αριθμούς τηλεφώνου των πολιτικών ως παραμέτρους αναζήτησης, σύμφωνα με τον Danmark Radio.

Η έκθεση ακολουθεί έρευνα του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού που περιλαμβάνει συνεντεύξεις με εννέα πηγές, οι οποίες λέγεται ότι είχαν πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες που κατέχει το FE.

Μεταξύ των πολιτικών που φέρεται να βρίσκονταν υπό κατασκοπεία, και εκτός από την Μέρκελ, ήταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερκαι ηγέτης της αντιπολίτευσης εκείνη την εποχή και ο Πέερ Στάινμπρουκ.

Ούτε το υπουργείο Άμυνας της Δανίας ούτε οι εκπρόσωποι του FE δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τις τελευταίες εκθέσεις.

Μετά την είδηση ​​της έκθεσης την Κυριακή, ο Σνόουντεν κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι «εμπλέκεται βαθιά σε αυτό το σκάνδαλο από την πρώτη φορά». Ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τη στιγμή που έγινε η παρακολούθηση.

«Θα πρέπει να υπάρχει ρητή απαίτηση για πλήρη δημοσιοποίηση όχι μόνο από τη Δανία, αλλά και για τον ανώτερο συνεργάτη τους», ανέφερε στο Twitter.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS