Νόμπελ Φυσικής: Στους Αγκοστινί, Κράους και Λ'Ουιγιέ για την εξερεύνηση του κόσμου των ηλεκτρονίων
Φωτογραφία: Twitter

Νόμπελ Φυσικής: Στους Αγκοστινί, Κράους και Λ'Ουιγιέ για την εξερεύνηση του κόσμου των ηλεκτρονίων

Στους Πιέρ Αγκοστινί, Φέρεντς Κράους και Αν Λ'Ουιγιέ απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής 2023. Οι τρεις επιστήμονες τιμήθηκαν για την «παραγωγή εξαιρετικά σύντομων παλμών φωτός που επέτρεψαν τη μελέτη των ηλεκτρονίων στην ύλη».

Η ανακοίνωση της Ακαδημίας

Με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής τιμήθηκαν σήμερα οι Πιέρ Αγκοστινί, Φέρεντς Κράους και Αν Λ'Ουιγιέ.

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απονείμει το Νόμπελ Φυσικής 2023 στους τρεις επιστήμονες για «πειραματικές μεθόδους που δημουργούν παλμούς φωτός πεντάκις εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου για τη μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη».

«Τα πειράματα των βραβευθέντων παρήγαγαν παλμούς φωτός τόσο σύντομους ώστε μετρώνται σε πεντάκις εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου και κατέδειξαν έτσι ότι οι παλμοί αυτοί μπορούν να χρησιμοποιούνται για να προσφέρουν απεικονίσεις διαδικασιών μέσα στα άτομα και τα μόρια», αναφέρεται στη δήλωση της Ακαδημίας.

Νόμπελ: Το χρηματικό έπαθλο και τα υπόλοιπα βραβεία

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο που αυξήθηκε φέτος σε 11 εκατομμύρια κορώνες Σουηδίας (950.000 ευρώ).

Διαβάστε ακόμα: Σουηδία: Το χρηματικό έπαθλο που θα συνοδεύει τα φετινά Νόμπελ θα αυξηθεί - Θα πλησιάσει το 1 εκατ. δολάρια

Το Νόμπελ Φυσικής είναι το δεύτερο βραβείο Νόμπελ που ανακοινώνεται αυτή την εβδομάδα, αφού η ουγγαρέζα επιστήμονας Καταλίν Κάρικο και ο αμερικανός συνάδελφός της Ντρου Γουάισμαν τιμήθηκαν χθες, Δευτέρα, με το Νόμπελ Ιατρικής για τις εργασίες τους στον τομέα των εμβολίων του αγγελιοφόρου RNA τα οποία αποδείχθηκαν αποφασιστικής σημασίας στη μάχη κατά της Covid-19.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ