Νίκη Τράμπ στο debate και η καταστροφική επίδοση του Μπάιντεν

Νίκη Τράμπ στο debate και η καταστροφική επίδοση του Μπάιντεν

Με εκατέροθεν «πυρά», συγκρούσεις για κομβικά ζητήματα αλλά και δίχως να... ανταλλάξουν χειραψία αναμετρήθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν τον νυν και των πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να «κονταροχτυπιούνται» για μία νέα θητεία στον Λευκό Οίκο, έντονες είναι οι συζητήσεις για την απόδοση Μπάιντεν στην τηλεμαχία, με πολλούς -και κυρίως εκ των Δημοκρατικών- να θεωρούν πως ο εκπρόσωπός τους είναι «εκτός τόπου και χρόνου», ενώ υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχους προέβη σε νουθεσίες προς τους Δημοκρατικούς μέχρι και για αντικατάστασή του.

Αντιπαράθεση εφ’όλης της ύλης

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων αντίστοιχα αντιπαρατέθηκαν για ζητήματα όπως η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή, η μετανάστευση, τα οικονομικά θέματα ενώ φυσικά, δεν έλειψαν και οι «μπηχτές». Ο Τραμπ κατηγορήθηκε από τον αντίπαλό του για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, τονίζοντας επίσης ότι ψεύδεται αναφορικά για τη μεταναστευτική κρίση και τη σύνδεσή της με την εγκληματικότητα. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε στον Μπάιντεν ότι «συμπεριφέρεται σαν Παλαιστίνιος», τονίζοντας πως «είναι αδύναμος», ενώ ισχυρίστηκε ότι αν βρισκόταν ο ίδιος στον προεδρικό θώκο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα ξεσπούσε ποτέ. Προβληματισμό, πάντως, αποτελεί το γεγονός ότι απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει τον αποτέλεσμα των εκλογών.

Τα ΜΜΕ των ΗΠΑ -σχεδόν συνολικά-, αναφέρουν ότι ο Τραμπ δεν έδωσε καλές απαντήσεις και απέφυγε να μιλήσει για κρίσιμα ζητήματα όπως την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, το αν θα αναγνώρισε την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, αποδίδοντάς του όμως ότι τοποθετήθηκε για το θέμα των αμβλώσεων αφού γνωστοποίησε ότι εγκρίνει το χάπι μιφεπριστόνης για την άμβλωση, που ενέκρινε και το Ανώτατο Δικαστήριο. Ουσιαστικά, ο 77χρονος κρίθηκε -επίσης έντονα- για την τακτική του και τις συνεχείς του επιθέσεις, γεγονός που όμως πέρασε σε δεύτερη μοίρα υπό το πρίσμα της αδυναμίας Μπάιντεν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τηλεμαχίας.

Αδύναμος και «λυπηρός»

Παράλληλα, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών κυριαρχεί το σοκ της εμφάνισης του Τζο Μπάιντεν, καθώς η αδύναμη και αναποτελεσματική του παρουσία -ειδικότερα απέναντι σε έναν Τραμπ χωρίς σαφήνεια σε πληθώρα ζητημάτων-, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ολόκληρη την καμπάνια. Τα αμερικανικά μέσα «σταυρώνουν» τον νυν πρόεδρο για την συνολική του απόδοση, με την «Wall Street Journal» να μιλάει για έλλειψη δύναμης και διάθεσης, την USA Today να κάνει λόγο για «καταστροφική εμφάνιση», την Washington Post να αναφέρει ότι δεν είχε τη δύναμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του debate, επισημαίνοντας πως ήταν φανερή η «αντίθεση μεταξύ της ενέργειας και της ζωτικότητας του Τραμπ και του αγώνα του Μπάιντεν να εκφράσει τις απόψεις του με συνοπτικό και κατανοητό τρόπο». Η New York Post αρκέστηκε να τον χαρακτηρίσει ως «απλά λυπηρό».

Μόλις ξεκίνησε το debate, ο Μπάιντεν έκανε μια παύση την ώρα που μιλούσε για το Medicare και τη φορολογική μεταρρύθμιση και έμοιαζε σα να έχει χάσει τον ειρμό του, ενώ σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά ο 81χρονος ήταν βραχνιασμένος και τον ταλαιπωρήθηκε από βήχα στα πρώτα λεπτά της εκδήλωσης. Παρ’ότι σε επικοινωνιακό βαθμό και σύμφωνα με τους «τηλεοπτικούς όρους» αυτό θα του στερούσε κάποιους πόντους, η αποτίμηση της συνολικής του παρουσίας ήταν αυτή που ενέτεινε την ανησυχία στους Δημοκρατικούς αλλά και στους ψηφοφόρους του κόμματος ότι ενδεχομένως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μίας ακόμη 4ετίας. Οι εξ απορρήτων της εκστρατείας αλλά και οι σύμμαχοί του επιχείρησαν να δείξουν ότι η κακή αυτή βραδιά για τον ίδιο δεν ναρκοθετεί την δυνατότητα εκλογής του, όμως το πλήγμα που υπάρχει είναι μεγάλο.

Πλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν «δεύτερες σκέψεις» για τον Μπάιντεν ακόμη και στο «παρά πέντε» των εκλογών, με Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο να καλεί σήμερα τους Δημοκρατικούς να επανεξετάσουν την υποψηφιότητά του στο συνέδριο που θα συγκλιθεί στα μέσα Αυγούστου. Μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel, ο Μίχαελ Λινκ κατέστησε σαφές ότι οι Δημοκρατικοί έχουν ανάγκη έναν υποψήφιο «ικανό να κερδίσει» και οφείλουν να αναρωτηθούν «ποιος βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να εμποδίσει τον Τραμπ να επιστρέψει στην εξουσία». Ο ίδιος δήλωσε πως προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του πρώην προέδρου για την εξωτειρκή πολιτική ως «συγκεχυμένες και εξοργιστικές» και «ανησυχητικές για τη Γερμανία και την Ευρώπη».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ