Φωτογραφία: Euronews

Νίκολα Γκρατέρι: Ποιος είναι ο Νο.1 στόχος της ιταλικής μαφίας – «Συχνά μιλάω με τον θάνατο»

Ο Νο.1 στόχος της μαφίας στην Ιταλία ονομάζεται Νίκολα Γκρατέρι. Είναι ο εισαγγελέας που ηγείται του αγώνα της χώρας κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

 
Ο ίδιος έχει μάθει να ζει σε συνεχή κίνδυνο, ενώ η ζωή του δεν έχει καμία σχέση με τη ζωή ενός οποιοδήποτε άλλου εισαγγελέα. 

Ο δημοσιογράφος Μαρλ Λόουεν του BBC αφηγήθηκε στο βρετανικό μέσο την συνάντηση μαζί του, η οποία είναι ξεκάθαρα βγαλμένη από αστυνομική σειρά.

«Μας έχει δοθεί εντολή να τον περιμένουμε έξω από το δικαστήριο στη νότια περιοχή της Καλαβρίας, όπου επιβλέπει τη μεγαλύτερη δίκη της μαφίας από τη δεκαετία του 1980. Οι ύποποτοι ξεπερνούν τους 330, ενώ 70 μέλη της ιταλικής μαφίας ‘Ndrangheta έχουν ήδη καταδικαστεί.

«Μόλις φτάνει ο Γκρατέρι, σαρώνονται τα πάντα. Ο ίδιος είναι περιτριγυρισμένος από τη συνοδεία του που αποτελείται από πέντε περιπολικά», αναφέρει ο Λόουεν εξηγώντας πως ο Γκατέρι βρίσκεται στη λίστα των δολοφόνων της ισχυρότερης μαφίας της Ιταλίας, της ‘Ndrangheta.

«Ζω με αυτό το επίπεδο ασφάλειας από το 1989, όταν το σπίτι της αρραβωνιαστικιάς μου δέχτηκε πυροβολισμούς και κάποιος της τηλεφώνησε μέσα στη νύχτα για να της πει ότι παντρεύεται έναν νεκρό», αναφέρει ο ιταλός δικαστής εξηγώντας πώς έφτασε σε αυτό το ασφυκτικό επίπεδο ελέγχου. 

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε και τους δολοφονημένους δικαστές – και πώς και αυτοί κατέληξαν τελικά να είναι κινούμενοι στόχοι καθώς διέσχιζαν τις περιοχές της Ιταλίας που «δηλητηριάστηκαν από το οργανωμένο έγκλημα». 

 Συχνά μιλάω με τον θάνατο

«Συχνά μιλάω με τον θάνατο, γιατί πρέπει να εκλογικεύσεις τον φόβο για να προχωρήσεις», λέει επισημαίνοντας πως αν δεν το έκανε, δεν θα μπορούσε να κάνει κι αυτή τη δουλειά. 

Το εγκληματικό συνδικάτο ‘Ndrangheta βασίζεται σε οικογενειακές φατρίες, οι οποίες παραδοσιακά έλεγχαν τα χωριά στις βουνοκορφές της Καλαβρίας, έχοντας σκληρή αφοσίωση στην οργάνωση ενώ οι δεσμοί τους ήταν ενωμένοι με… αίμα. 

Το νόμισμά τους είναι η κοκαΐνη. Η ομάδα κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά και πιστεύεται ότι ελέγχει πλέον έως και το 80% του ευρωπαϊκού εμπορίου των ναρκωτικών.

Η δίκη αυτή είναι η μεγαλύτερη στην επαγγελματική πορεία του Γκρατέρι. 

«Οι συλλήψεις της εγκληματικής ομάδας τον Μάιο του 2021 στέρησαν από την ‘Ndrangheta το 70% του ελέγχου της στο Vibo Valentia, μια από τις επαρχίες-προπύργια της», αναφέρει ο δικαστής προσθέτοντας: «Αν καταδικαστούν όλοι, αυτό θα σημαίνει ανάσα για την κοινότητα».

Παρ΄όλο που όταν τελειώσει η συγκεκριμένη υπόθεση, ο Γκρατέρι απλά θα συνεχίσει με την επόμενη, στην πραγματικότητα ο ίδιος έχει θυσιάσει όλη τη ζωή του σε αυτό τον αγώνα κατά της μαφίας. 

Δεν έχω πάει σε κινηματογράφο ή εστιατόριο εδώ και 25 χρόνια

«Δεν έχω ζωή. Για να πάμε σε ένα καφέ, πρέπει να σταματήσουμε και να ελέγξουμε τα πάντα με την ομάδα προστασίας μου. Κάποιος μπαίνει για να πληρώσει και μετά μπαίνουμε μέσα και πίνουμε τον καφέ. Πριν πρέπει να σταματήσουμε και να συζητήσουμε πού θα πάω τουαλέτα. Δεν έχω πάει σε κινηματογράφο ή εστιατόριο εδώ και 25 χρόνια. Ο κουρέας μου έρχεται εδώ στο γραφείο όταν χρειάζομαι κούρεμα. Δεν βλέπω σχεδόν ποτέ την οικογένειά μου. Αλλά μέσα στο κεφάλι μου, είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος», αναφέρει. 

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν αξίζει τον κόπο, ο ίδιος αναστενάζει βαριά. 

«Αξίζει τον κόπο αν πιστεύεις σε αυτό – και εγώ το πιστεύω. Πιστεύω ότι κάνω κάτι σημαντικό. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που πιστεύουν σε μένα και για τους οποίους είμαι το τελευταίο καταφύγιο, η τελευταία ελπίδα αλλαγής. Δεν μπορώ να τους απογοητεύσω», κατέληξε. 

Τα «πλοκάμια» της Ndrangheta 

Οι οικονομικές δραστηριότητες της Ndrangheta περιλαμβάνουν διεθνες εμπόριο κοκαΐνης και του λαθρεμπορίου όπλων, με ιταλούς ερευνητές να εκτιμούν ότι το 80% της κοκαΐνης στην Ευρώπη να περνά μέσα από το λιμάνι Gioia Tauro της Καλαβρίας που ελέγχεται από την Ndrangheta . 

Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και της Europol, η Ιβηρική Χερσόνησος, θεωρείται το κύριο σημείο εισόδου της κοκαΐνης στην Ευρώπη και μια πύλη προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), εκτιμά ότι το 2007 σχεδόν δέκα φορές περισσότερη κοκαΐνη κατασχέθηκε στην Ισπανία (σχεδόν 38 Τόνοι) σε σύγκριση με την Ιταλία (σχεδόν 4 τόνοι). 

Οι Ομάδες της Ndrangheta και οι ομάδες της Σικελικής Κόζα Νόστρα μερικές φορές ενεργούν ως κοινοπραξία στις επιχειρήσεις διακίνησης κοκαΐνης. Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν προμήθειες από τα μεγάλα έργα κατασκευής δημοσίων έργων, το ξέπλυμα χρήματος και παραδοσιακά εγκλήματα, όπως η τοκογλυφία και οι εκβιασμοί. 

Η Ndrangheta επενδύει τα παράνομα κέρδη σε νόμιμα ακινήτα και σε χρηματοοικονομικές δραστηριότητες. Ο όγκος των επιχειρήσεων της Ndrangheta εκτιμάται σε σχεδόν 44 δισεκατομμύρια ευρώ το 2007, περίπου το 2,9% του ΑΕΠ της Ιταλίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών στην Ιταλία. 

Η διακίνηση ναρκωτικών είναι η πιο επικερδής δραστηριότητα με 62% του συνολικού κύκλου εργασιών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ