Meta: Ώρα αποφάσεων για την επιστροφή Τραμπ σε Facebook και Instagram

Meta: Ώρα αποφάσεων για την επιστροφή Τραμπ σε Facebook και Instagram

Η Meta ετοιμάζεται να ανακοινώσει εάν θα επιτρέψει στον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στο Facebook και το Instagram, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Οι λογαριασμοί του Τραμπ είχαν ανασταλεί από τις πλατφόρμες της Meta για υποκίνηση βίας λίγο μετά την εισβολή ομάδας υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021.

Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι θα αποφασίσει αν θα επιτρέψει στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να επαναφέρει τους λογαριασμούς του στις 7 Ιανουαρίου 2023.

Ωστόσο όπως αναφέρουν οι Financial Times, η απόφαση ενδεχομένως να καθυστερήσει να ανακοινωθεί.

Η επιστροφή του Τραμπ στα social media είναι ένα ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Θεωρείται επίσης η μεγαλύτερη δοκιμασία που έχει να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της Meta για τις διεθνείς υποθέσεις, Νικ Κλεγκ. O πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να επιβλέψει την απόφαση, αφού ανέλαβε έναν διευρυμένο ρόλο τον Φεβρουάριο, καθοδηγώντας την εταιρεία σε θέματα πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Meta, Μαρκ Ζούκεμπεργκ, επικεντρώνεται τώρα στο προϊόν και στο αναδυόμενο όραμά του για το metaverse. Ωστόσο θα μπορούσε να παρέμβει στο θέμα ως διευθύνων σύμβουλος, πρόεδρος και κύριος μέτοχος της Meta. Ήδη έχει συσταθεί μία ομάδα εργασίας για να επικεντρωθεί στο θέμα.

Γιατί όμως το θέμα προκαλεί διχασμό;

Οι ειδικοί λένε ότι αν ο Τραμπ παραμείνει αποκλεισμένος σε Facebook και Instagram, τότε θα υπάρξουν εντάσεις με τους Ρεπουμπλικάνους συμμάχους του πρώην προέδρου των ΗΠΑ που κατηγορούν την εταιρεία ότι λογοκρίνει συντηρητικές απόψεις.

Άλλες ομάδες υποστηρίζουν ότι είναι ανεύθυνο και επιζήμιο για τη δημοκρατία να επιτραπεί η επιστροφή του.

«Και οι δύο αποφάσεις συνοδεύονται από δύσκολες συνέπειες», δήλωσε η Κέιτι Χάρμπαθ, συνεργάτης του Bipartisan Policy Center και πρώην διευθύντρια δημόσιας πολιτικής του Facebook.

Άλλωστε η απόφαση έρχεται μετά το «πράσινο φως» του Έλον Μασκ στον Τραμπ να επιστρέψει στο Twitter, παρ΄όλο που ο δεύτερος δεν έχει «εμφανιστεί» ακόμη.

Η απόφαση θα έχει ενδεχομένως και οικονομικές επιπτώσεις στην επιχείρηση της Meta, καθώς μπορεί να απομακρύνει τους διαφημιζόμενους αν το περιεχόμενο του Τραμπ θεωρηθεί επικίνδυνο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τέθηκε σε διαθεσιμότητα «επ’ αόριστον» την επομένη της επίθεσης στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον το 2021. Ο Ζούκεμπεργκ τότε είχε πει πως ο Τραμπ προσπάθησε να «υποκινήσει μία βίαιη εξέγερση εναντίον μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης».

Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε από το εποπτικό συμβούλιο της Meta, ένα όργανο τύπου «Ανώτατου Δικαστηρίου» που αποτελείται από ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες και αξιολογεί τις αποφάσεις της εταιρείας. Ωστόσο, το συμβούλιο διαφώνησε με την «ισόβια απαγόρευση του Τραμπ», καλώντας τη Meta να επανεξετάσει την απόφασή της εντός δύο ετών.

«Αν αρθεί ο αποκλεισμός, θα υπάρξει μια αυστηρή σειρά από κλιμακούμενες κυρώσεις που θα ενεργοποιηθούν εάν ο κ. Τραμπ διαπράξει περαιτέρω παραβιάσεις στο μέλλον», είχε δηλώσει η εταιρεία τον Ιούνιο, αναφέροντας ότι η οριστική διαγραφή των σελίδων και των λογαριασμών του θα είναι η πιο σκληρή τιμωρία για τον Τραμπ.

Ορισμένοι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι η ρητορική του Τραμπ εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS