Μέση Ανατολή: Το Ιράν «ζυγίζει» τις επόμενες κινήσεις του μετά τη δολοφονία του Νασράλα – Η ανθεκτική Χεζμπολάχ και η παγίδα του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: Το Ιράν «ζυγίζει» τις επόμενες κινήσεις του μετά τη δολοφονία του Νασράλα – Η ανθεκτική Χεζμπολάχ και η παγίδα του Ισραήλ

Η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από το Ισραήλ την Παρασκευή, που επιβεβαιώθηκε σήμερα, ταρακούνησε τη λιβανέζικη οργάνωση, επιφέροντας το πιο σοβαρό πλήγμα που έχει δεχθεί από την ίδρυσή της. Σύμφωνα με την ανάλυση του CNN, αυτό το γεγονός ώθησε τους Ιρανούς υποστηρικτές της Χεζμπολάχ να προειδοποιήσουν ότι το Ισραήλ εισήλθε σε μια επικίνδυνη φάση της σύγκρουσης, καθώς μεταβάλλει τους κανόνες εμπλοκής στη Μέση Ανατολή.

Η δολοφονία του Νασράλα αποτελεί την κορύφωση μιας σειράς επιθέσεων από το Ισραήλ, οι οποίες ξεκίνησαν μετά την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεών του στον βόρειο μέτωπο, την 17η Σεπτεμβρίου. Αυτές οι ισραηλινές επιχειρήσεις περιελάμβαναν μαζικές εκρήξεις σε χιλιάδες βομβητές και γουόκι τόκι που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολάχ και στοχευμένες επιθέσεις σε διάφορες τοποθεσίες εντός Λιβάνου.

Με βάση την ανάλυση του CNN, είναι σαφές ότι η δολοφονία του Χασάν Νασράλα σηματοδοτεί μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία της Χεζμπολάχ. Παρά τα σοβαρά πλήγματα, η οργάνωση φαίνεται να παραμένει επιχειρησιακά ενεργή, και το ερώτημα που παραμένει είναι το πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες φάσεις της σύγκρουσης.

Το Ισραήλ έχει πετύχει μια σημαντική νίκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Χεζμπολάχ έχει αποδυναμωθεί πλήρως. Αντιθέτως, μπορεί να έχει οδηγηθεί σε μια νέα φάση, με την ενίσχυση της υποστήριξης από το Ιράν, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης.

Έχει αποδυναμωθεί η Χεζμπολάχ;

Το ισραηλινό στρατιωτικό επιτελείο υποστηρίζει ότι η ηγετική δομή της οργάνωσης έχει σχεδόν εξαρθρωθεί πλήρως, με αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους της να έχουν σκοτωθεί. Ο Hanin Ghaddar, ανώτερος ερευνητής του Washington Institute και συγγραφέας του βιβλίου «Hezbollahland», σημειώνει στο CNN: «Η Χεζμπολάχ έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα στην στρατιωτική της υποδομή από την ίδρυσή της. Εκτός από την απώλεια αποθηκών όπλων και εγκαταστάσεων, η οργάνωση έχει χάσει τους περισσότερους ανώτερους διοικητές της, ενώ το δίκτυο επικοινωνιών της έχει καταρρεύσει».

Παρόλα αυτά, ο Ghaddar υπογραμμίζει ότι η Χεζμπολάχ διατηρεί ακόμα σημαντικές δυνάμεις και οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ακριβείας και των πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικά πλήγματα στις στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές του Ισραήλ. Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα από αυτά τα οπλικά συστήματα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στη σύγκρουση.

Μπενιαμίν Νετανιάχου για Χασάν Νασράλα: Ένας εχθρός παρομοίαζε το Ισραήλ με «ιστό αράχνης»

Από την άλλη, η ειδικός σε θέματα Χεζμπολάχ και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κάρντιφ, Amal Saad, δήλωσε στο CNN: «Η στρατιωτική απόδοση της Χεζμπολάχ έχει αποδείξει ότι ήταν ικανή να απορροφήσει το πρώτο σοκ και να ανακάμψει, ενώ χτυπά σκληρά το βόρειο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες». Η εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου που κατευθυνόταν προς το Τελ Αβίβ και αναχαιτίστηκε από το Ισραήλ, αποτελεί μια ενέργεια που υποδεικνύει την ικανότητα της Χεζμπολάχ να διατηρεί την επιχειρησιακή της ισχύ.

Παρόλο που η δολοφονία του Χασάν Νασράλα αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για τη Χεζμπολάχ, η Amal Saad επισημαίνει ότι δεν θα προκαλέσει πλήρη παράλυση του οργανισμού. «Η Χεζμπολάχ είναι μια οργάνωση που δημιουργήθηκε για να απορροφά αυτού του είδους τα σοκ… είναι δομημένη έτσι ώστε να είναι ανθεκτική και να επιβιώνει πέρα από την απώλεια μεμονωμένων ηγετών».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το CNN, είναι γεγονός ότι ο Νασράλα είχε μεγάλη δημοφιλία και συνδεόταν άμεσα με τις «χρυσές εποχές» της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από το νότιο Λίβανο το 2000 και τον πόλεμο του 2006.

Σύμφωνα με το CNN, εάν η ηγετική δομή της Χεζμπολάχ αποδιοργανωθεί πλήρως, μπορεί να οδηγήσει το Ιράν να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο μέσω των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC). Αυτό, ωστόσο, ενέχει κινδύνους, καθώς θα έθετε τους ίδιους τους Ιρανούς σε κίνδυνο επιθέσεων σε έδαφος που δεν γνωρίζουν τόσο καλά όσο οι μαχητές της Χεζμπολάχ.

Υπό ποιες συνθήκες θα επέμβει το Ιράν;

Η μέχρι τώρα στάση του Ιράν ήταν ότι η Χεζμπολάχ είναι ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αναγνώρισε μεν την απώλεια της ηγεσίας της οργάνωσης ως πλήγμα, αλλά εξέφρασε πίστη στις δυνατότητές της.

Ωστόσο, η πρεσβεία του Ιράν στον Λίβανο εξέδωσε μια ανακοίνωση μετά το χτύπημα, που υποδηλώνει μια πιθανή αλλαγή στάσης. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα και η απερίσκεπτη συμπεριφορά αποτελούν μια σοβαρή κλιμάκωση που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, και ο δράστης θα τιμωρηθεί κατάλληλα», ανέφερε.

Μέση Ανατολή: Γιατί κανείς δεν χαρακτηρίζει ως «πόλεμο» τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ
Ο Trita Parsi, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Quincy, δήλωσε στο CNN ότι εάν το Ιράν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Χεζμπολάχ δεν μπορεί πλέον να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τότε η ιρανική στάση να παραμένει εκτός σύγκρουσης θα καταρρεύσει. «Εάν η Τεχεράνη δεν αντιδράσει, θα αντιμετωπίσει την απειλή απώλειας της αξιοπιστίας της στους υπόλοιπους συμμάχους του Άξονα», εξήγησε.

Παρόλο που το Ιράν, πιθανότατα, ήδη βοηθά την Χεζμπολάχ να ανασυγκροτήσει τη στρατιωτική της ηγεσία, θα μπορούσε να αναγκαστεί σε μια πιο ενεργή επέμβαση εάν η Χεζμπολάχ φτάσει σε σημείο κατάρρευσης. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πυραυλικές επιθέσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις με drones, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Απρίλιο. Όπως επισημαίνει το CNN, το σενάριο μιας πιο μεγάλης επίθεσης δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η σημασία της Χεζμπολάχ για το Ιράν

Όπως αναφέρει το CNN, η Χεζμπολάχ αποτελεί το πιο πολύτιμο μη κρατικό σύμμαχο του Ιράν και τον ακρογωνιαίο λίθο του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης», που περιλαμβάνει κυρίως σιιτικές, φιλοϊρανικές ισλαμιστικές οργανώσεις.

Ως κράτος, το Ιράν βλέπει τη Χεζμπολάχ ως βασικό παράγοντα για τη διατήρηση ενός ισχυρού στρατιωτικού παράγοντα στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Το CNN σημειώνει ότι η Χεζμπολάχ είναι σχεδιασμένη για να είναι ανθεκτική και να αντέχει σε σοβαρές απώλειες, ενώ η στρατηγική τοποθεσία της στον Λίβανο αποτελεί ζωτικό σημείο για την ιρανική παρουσία στην περιοχή.

Το βλέμμα του Ιράν στη Δύση

Οι προσπάθειες του Ιράν για ενίσχυση των δεσμών με τη Δύση παραμένουν σε εξέλιξη, παρότι η ένταση με το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ απειλεί να αποσταθεροποιήσει αυτές τις πρωτοβουλίες. Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, έχει αναλάβει μια προσέγγιση που στοχεύει στη βελτίωση των διεθνών σχέσεων, με στόχο την απομάκρυνση της χώρας από την απομόνωση που έχει οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση.

Κατά την πρόσφατη ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, ο Πεζεσκιάν δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να εμπλακεί σε συνομιλίες με τη Δύση σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Έχει ορίσει ως αντιπρόεδρό του τον Τζαβάντ Ζαρίφ, έναν έμπειρο διπλωμάτη με σπουδές στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNN, τα πρόσφατα επεισόδια με το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ απειλούν να υπονομεύσουν αυτές τις προσπάθειες.

Ο Trita Parsi από το Ινστιτούτο Quincy υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και η επακόλουθη κλιμάκωση με τη Χεζμπολάχ δεν ευνοούν ιδιαίτερα το Ιράν, καθώς παρουσιάστηκαν σε ακατάλληλες στιγμές. «Αυτές οι ενέργειες κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν, τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ σε μια στιγμή που είναι πολύ πιο ευνοϊκή για το Ισραήλ από ότι για τον Άξονα της Αντίστασης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η «παγίδα» του Ισραήλ

Σε μια συνέντευξη του στο CNN, ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, τόνισε ότι το Ιράν είναι προσεκτικό να μην πέσει στην «παγίδα» του Ισραήλ, η οποία, όπως είπε, στοχεύει στην επέκταση των εχθροπραξιών και στην εμπλοκή και άλλων πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Ο Ζαρίφ υπογράμμισε ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ έχουν επιδείξει αυτοσυγκράτηση απέναντι στις ισραηλινές επιθέσεις, αλλά πρόσθεσε: «Ωστόσο, οι Ισραηλινοί πλέον ξεπερνούν τα όρια, κατά την άποψή μου, και υπάρχει κάθε πιθανότητα ο πόλεμος να γίνει πιο δύσκολο να ελεγχθεί».

Τόνισε επίσης ότι το Ιράν θα μπορούσε να παρέμβει, αν κριθεί απαραίτητο, αλλά μόνο εάν η διεθνής κοινότητα δεν παρέμβει για να περιορίσει την κατάσταση.

Το Ιράν δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει τα αντίποινα που είχε υποσχεθεί μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, η ένταση παραμένει σε ύψη και η προοπτική μιας πιο άμεσης ιρανικής ανάμειξης φαίνεται να γίνεται όλο και πιο πιθανή.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, πριν από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι το Ιράν «δεν θα παραμείνει αδιάφορο» σε περίπτωση ευρύτερης κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. «Στεκόμαστε δίπλα στον λαό του Λιβάνου με κάθε μέσο», τόνισε.

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ