Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Έγκριση από FDA για τα εμβόλια κατά της «Όμικρον»

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Έγκριση από FDA για τα εμβόλια κατά της «Όμικρον»

Τα νέα εμβόλια κατά της Covid-19 που είναι σχεδιασμένα ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον έλαβαν σήμερα την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την κυκλοφορία τους.

Τα εν λόγω σκευάσματα στοχεύουν στη βελτίωση της προστασίας ενάντια στη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, ενόψει μιας πιθανής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Οι ενισχυτικές δόσεις, οι οποίες έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να στοχεύουν τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της «Όμικρον» θα αξιολογηθούν την Πέμπτη από συμβούλους του κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC). Εάν αυτοί οι ειδικοί προβούν σε σύσταση της χρήσης των εν λόγω εμβολίων, κάποια από αυτά θα είναι ίσως διαθέσιμα ήδη από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Η έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης των ενισχυτικών δόσεων της Moderna και των Pfizer/BioNTech, σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας ενισχυμένης προσπάθειας από την κυβέρνηση Μπάιντεν για τη θωράκιση του πληθυσμού εναντίον του ιού, ο οποίος έχει εξελιχθεί δραματικά κατά τα τελευταία 2,5 χρόνια και προκαλεί ακόμα τον θάνατο κατά μέσο όρο 400 με 500 ανθρώπων στις ΗΠΑ σε καθημερινή βάση.

Επιφυλάξεις από ειδικούς

Οι επιστήμονες και οι γιατροί αναρωτιούνται εάν οι Αμερικανοί πολίτες, οι οποίοι άργησαν να προβούν στις ενισχυτικές δόσεις, θα δείξουν μεγαλύτερη προθυμία σε ό,τι αφορά αυτή τη νέα παρτίδα σκευασμάτων.

Κάποιοι ειδικοί, όπως ο Πολ Α. Όφιτ, ένας εκ των κορυφαίων συμβούλων του FDA για τα εμβόλια, έχουν επικρίνει τον Οργανισμό, υποστηρίζοντας ότι κινήθηκε υπερβολικά γρήγορα και τονίζοντας ότι δεν είναι σαφές εάν η νέα ενισχυτική δόση είναι καλύτερη από τις υπάρχουσες. Προειδοποιούν μάλιστα πως το γεγονός ότι ο FDA βασίζεται τόσο πολύ σε μελέτες που γίνονται σε ποντίκια, θα μπορούσε να πυροδοτήσει σκεπτικισμό.

«Έχουμε ήδη πρόβλημα σε ό,τι αφορά την αποδοχή των ενισχυτικών δόσεων», αναφέρει ο Έρικ Τόπολ, καθηγητής μοριακής ιατρικής στο ινστιτούτο ερευνών Scripps. Αν αυτό το φαινόμενο επιδεινωθεί λόγω έλλειψης δεδομένων από έρευνες σε ανθρώπους σχετικά με τα νέα εμβόλια, «νομίζω πως αυτό θα ήταν κάτι ατυχές».

Τι αναφέρουν FDA και Φάουτσι

Ο Πίτερ Μαρκς, κορυφαίος αξιωματούχος του FDA για τα εμβόλια, αμύνθηκε της προσέγγισης του Οργανισμού, λέγοντας ότι τα εμβόλια mRNA έχουν ένα ισχυρό ιστορικό σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. Και ενώ, όπως είπε, τα κρούσματα μειώνονται αυτή την περίοδο, κάποιοι ειδικοί ανησυχούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια μεγάλη αύξηση των μολύνσεων μέχρι τη γιορτή των Ευχαριστιών, καθώς οι πολίτες θα συναθροίζονται περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους και η ανοσία θα συνεχίσει να φθίνει. Η αναμονή για περαιτέρω στοιχεία θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική καθυστέρηση στην κυκλοφορία των ενισχυτικών δόσεων, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ήμασταν πάντα ένα βήμα πίσω από τον ιό, και έπρεπε να σκεφτούμε εποικοδομητικά για το πώς μπορούμε να τον προλάβουμε με ασφαλή τρόπο», είπε ο Μαρκς. «Εάν είναι να παρέμβουμε, τώρα είναι η στιγμή».

Από την πλευρά του ο Άντονι Φάουτσι, συμφώνησε με τον Μαρκς, λέγοντας ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα είναι χρήσιμα ακόμη και αν αν εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή που να είναι διαφορετική από τις ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Πηγή: Washington Post

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ