ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Το ΔΝΤ προειδοποιεί για συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία

Ο νέος κοροναϊός φαίνεται πως θα προκαλέσει προβλήματα και στην παγκόσμια οικονομία, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Αυτό ισχυρίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η γενική διευθύντριά του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία έκανε λόγο για «αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία».

«Αυτό το τρίμηνο, θα υπάρξουν πιθανότατα αρνητικές συνέπειες. Θα ήταν ανεύθυνο να κάνουμε υποθέσεις για τη συνέχεια. Μπορώ απλούστατα να αναφερθώ σε μια παρόμοια συγκυρία, την επιδημία του SARS (επιδημία που προκάλεσε 774 θανάτους την περίοδο 2002-03)», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη σύνοδο του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη.

«Αυτό που είχε γίνει τότε, στην πραγματικότητα, ήταν μια βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση, κατόπιν μια επανεξισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης. Θα γίνει το ίδιο και αυτή τη φορά; Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί», σχολίασε στη συνέχεια, προσθέτοντας: «οι άμεσες συνέπειες είναι προφανείς. Έχουμε τα ταξίδια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία στην Κίνα και, πέραν της Κίνας, την Ασία που ήδη πλήττεται λίγο. Η προετοιμασία, η πρόληψη, η έγκαιρη δράση είναι τα στοιχεία που πρέπει να ρέουν στις φλέβες των πολιτικών αν βρεθούν μπροστά σε μια πανδημία, ένα κλιματικό σοκ ή γεωπολιτικές εντάσεις».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις διαβεβαίωσε ότι ο θεσμός παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις όσον αφορά τον νέο κοροναϊό στην Κίνα και υπογράμμισε πως οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της επιδημίας. «Στο ΔΝΤ παρακολουθούμε από πολύ κοντά την κατάσταση. Εξετάζουμε τους οικονομικούς δείκτες σε πραγματικό χρόνο», είπε σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα.

Ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 213 στην Κίνα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 9.700 κρούσματα, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS