Κίνα: Έρχονται «επείγονται» μέτρα και στο Πεκίνο μετά τα 22 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Κίνα: Έρχονται «επείγονται» μέτρα και στο Πεκίνο μετά τα 22 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Όλο και πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση στη Κίνα αναφορικά με τον κορωνοϊό καθώς μετά τη Σαγκάη, που βλέπει τους θανάτους των πολιτών της να αυξάνονται καθημερινά, υπάρχει πλέον έντονη ανησυχία και στο Πεκίνο, περίπου χίλια χιλιόμετρα μακριά από το μεγάλο λιμάνι.

Η κινεζική πρωτεύουσα κάνει αγώνα δρόμου για να εντοπίσει μια επιδημία του Covid-19 που μπορεί να έχει εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα εδώ και μια εβδομάδα, δήλωσαν οι αρχές της πόλης το Σάββατο, αυξάνοντας την προοπτική ότι σύντομα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αυστηρότεροι περιορισμοί σύμφωνα με άλλες κινεζικές πόλεις.

Το Πεκίνο προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει στην ανάληψη «επείγουσας» δράσης για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, όλη η πόλη πρέπει να αναλάβει δράση χωρίς καθυστέρηση», τόνισε η Πανγκ Σινγκχούο, αξιωματούχος της υπηρεσίας υγείας της πρωτεύουσας, τονίζοντας πως πιθανόν ο SARS-CoV-2 εξαπλωνόταν με «αόρατο τρόπο» τις τελευταίες ημέρες.

Οι αξιωματούχοι του Πεκίνου δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο ότι παρακολουθούσαν κρούσματα σε πολλές περιοχές και αφορούσαν φοιτητές, τουριστικές ομάδες και εργαζόμενους στην εσωτερική διακόσμηση. Η πρωτεύουσα ανέφερε 22 νέα τοπικά κρούσματα το Σάββατο. «Η πόλη έχει δει πρόσφατα αρκετά κρούσματα που περιλαμβάνουν πολλαπλές αλυσίδες μετάδοσης και ο κίνδυνος συνεχιζόμενης και απαρατήρητης μετάδοσης είναι υψηλός. Η κατάσταση είναι επείγουσα», δήλωσε ο δημοτικός υπάλληλος Τιαν Γουέι στους δημοσιογράφους το Σάββατο. «Όλη η πόλη πρέπει να δράσει άμεσα».

Στο Πεκίνο, οι αρχές κινητοποιήθηκαν για να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού, καθώς περισσότερα από 20 κρούσματα εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έως τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ένα γυμνάσιο στο οποίο εντοπίστηκαν πολλαπλά κρούσματα έκλεισε την Παρασκευή, ενώ οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της περιοχής θα περάσουν από αρκετά τεστ Covid-19 την ερχόμενη εβδομάδα.

Αρκετές κοινότητες στην ίδια περιφέρεια τέθηκαν επίσης υπό «διαχείριση ελέγχου», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, χρησιμοποιώντας έναν όρο που συνήθως σημαίνει ότι απαγορεύεται στους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή ενώ υποβάλλονται σε εξετάσεις. Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν επίσης τους γονείς να μην ταξιδέψουν εκτός της πόλης λόγω του κινδύνου να μεταφέρουν πίσω τη μόλυνση.

Η αγωνία για τον περιορισμό της επιδημίας έρχεται καθώς αυξάνεται ο φόβος σε όλη την Κίνα ότι θα μπορούσαν να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, καθώς η χώρα εμμένει στην αυστηρή πολιτική »μηδενικού covid». Αυτή η πολιτική έχει αντιμετωπίσει την πιο σκληρή της πρόκληση από την 1η Μαρτίου, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron προκάλεσε πολλές ταυτόχρονες επιδημίες σε διάφορες πόλεις.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα στην Κίνα, λόγω των μεγάλων κρουσμάτων στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν και τη Σαγκάη. Τα λουκέτα και η σκληρή καραντίνα στη Σαγκάη έχουν προκαλέσει οργή και απόγνωση μεταξύ των πολιτών, οι οποίοι αγωνίζονται για πρόσβαση σε τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη. Η πόλη είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν επρόκειτο να εφαρμόσει πλήρες, αστικό λουκέτο, αφήνοντας πολλούς ανθρώπους απροετοίμαστους όταν οι αξιωματούχοι άλλαξαν γρήγορα πορεία στα τέλη του περασμένου μήνα.

Οι περιορισμοί επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές, με αρκετές δεκάδες πόλεις να εφαρμόζουν κάποια μορφή lockdown, σύμφωνα με μια καταμέτρηση νωρίτερα αυτό το μήνα. Το Σάββατο αναφέρθηκαν νέα τοπικά κρούσματα σε 19 επαρχίες, σύμφωνα με τα εθνικά στοιχεία.

Nέο «άλμα» στους νεκρούς παρά το σκληρό lockdown στη Σαγκάη

Ο απολογισμός του τρέχοντος ξεσπάσματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Σαγκάη έφθασε σήμερα τους 87 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 παρά το lockdown, ενώ η πόλη του Πεκίνου κλήθηκε να «δράσει χωρίς καθυστέρηση» εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην κινεζική πρωτεύουσα.

Από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ο οποίος αρχικά ταυτοποιήθηκε στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019, το Πεκίνο έχει καταφέρει –τουλάχιστον κατά τα επίσημα δεδομένα– να κρατήσει τον απολογισμό των θυμάτων κάτω από τους 5.000 νεκρούς και τον αριθμό των μολύνσεων γύρω στις 200.000 συνολικά. Οι αριθμοί αυτοί, θεαματικά κατώτεροι από αυτούς που ανακοινώνονται σε διεθνές επίπεδο, θεωρούνται γενικά πολύ υποτιμημένοι.

Όμως το ξέσπασμα που αποδίδεται στην παραλλαγή Όμικρον συνεχίζει να πλήττει τη Σαγκάη, που παραμένουν υπό αυστηρό περιορισμό επ’ αόριστον, υπό συνθήκες σε ορισμένες περιπτώσεις σπαρτιάτικες. Το πρόβλημα επιδεινώνει το γεγονός ότι τα ποσοστά ανοσοποίησης είναι συγκριτικά χαμηλά, ειδικά μεταξύ των πιο ηλικιωμένων.

Οι 39 άνθρωποι που απεβίωσαν ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, ιδίως υπέρταση, διευκρίνισαν οι υγειονομικές αρχές. Παρά το lockdown, καταγράφηκαν επίσης σχεδόν 22.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο (με συμπτώματα και ασυμπτωματικά). Συνολικά, από τις αρχές Μαρτίου, στο μεγαλύτερο κινεζικό αστικό κέντρο έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν μισό εκατομμύριο μολύνσεις.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2023 YSTEROGRAFO NEWS