Ισημερινός: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Σανγκάι - Εκτοξεύει τέφρα σε ύψος 3 χιλιομέτρων [Βίντεο]

Ισημερινός: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Σανγκάι - Εκτοξεύει τέφρα σε ύψος 3 χιλιομέτρων [Βίντεο]

Νέφος ηφαιστειακής τέφρας, που έφθασε σε υψόμετρο 3 χιλιομέτρων, από το ηφαίστειο Σανγκάι στον κεντρικό Ισημερινό σκέπασε τέσσερις κοινότητες της περιοχής. Σε αυτές τις τέσσερις κοινότητες ζουν κάπου 400.000 κάτοικοι.

«Ελαφριές πτώσεις τέφρας αναφέρθηκαν στην επαρχία Τσιμποράσο, στα καντόνια Γουαμότε και Κουμαντά», ανέφερε μέσω X η Εθνική Γραμματεία Διαχείρισης Κινδύνων (SNGR).

«Πτώσεις τέφρας» αναφέρθηκαν σε άλλες δυο κοινότητες, στην επαρχία Γουάγιας, στη Ναρανχίτο και στη Μιλάγκρο, κατά μήκος των ακτών του Ισημερινού στον Ειρηνικό Ωκεανό, κάπου διακόσια χιλιόμετρα από τον κώνο του ηφαιστείου, πρόσθεσε αργότερα χθες η SNGR.

Δείτε βίντεο

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ ακούστηκαν ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις σε πέντε επαρχίες γύρω από το Σανγκάι, ως ακόμη και στην πρωτεύουσα Κίτο, ενώ γινόταν λόγος περί «ασυνήθιστης» δραστηριότητας στο ηφαίστειο, με ως και 15 εκρήξεις το λεπτό για περίπου 19 ώρες.

Οπτικό υλικό που μεταδόθηκε από μέσα ενημέρωσης εικονίζει αυτοκίνητα καλυμμένα από ηφαιστειακή τέφρα και αγρότες που καθαρίζουν τις καλλιέργειές τους.

Το ηφαίστειο Σανγκάι

Το ηφαίστειο που βρίσκεται σε απόσταση 195 χιλιομέτρων απόν την πρωτεύουσα Κίτο είναι σε κατάσταση συνεχούς, αν και χαμηλής δραστηριότητας από από 1628 σύμφωνα με το γεωφυσικό ινστιτούτο.

Όπως και τα Σιέρα Νέγρα και Τσίλες-Σέρο Νέγρο, άλλα δυο ηφαίστεια, το Σανγκάι παρέμενε πάντως καταταγμένο σε κατάσταση κίτρινου συναγερμού, παρά την αύξηση της δραστηριότητας, ενώ το γειτονικό Ρεβενταδόρ βρισκόταν σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού.

Η δραστηριότητα του Σανγκάι, που βρίσκεται σε εθνικό πάρκο, δεν προσελκύει γενικά προσοχή, διότι σπανίως επηρεάζει κατοικημένες περιοχές, αντίθετα με άλλο ηφαίστειο, το Τουνγκουράουα, στις πλαγιές του οποίου βρίσκονται κοινότητες.

Ο Ισημερινός βρίσκεται σε μία περιοχή με υψηλή σεισμική δραστηριότητα ενώ φιλοξενεί πάνω από 100 ηφαίστεια.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ