Ιράν: Πενθήμερο εθνικό πένθος για το θάνατο του προέδρου Ραϊσί - Ο ακούραστος και σκληρά εργαζόμενος πρόεδρος θυσιάστηκε

Ιράν: Πενθήμερο εθνικό πένθος για το θάνατο του προέδρου Ραϊσί - Ο ακούραστος και σκληρά εργαζόμενος πρόεδρος θυσιάστηκε

Στο πένθος έχει βυθιστεί το Ιράν μετά το θάνατο του προέδρου της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί, του Υπουργού Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και άλλων αξιωματούχων έπειτα από συντριβή ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν, χθες Κυριακή (19.05.2024), στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος αναφέροντας: «Κηρύσσω πενθήμερο εθνικό πένθος και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον αγαπητό ιρανικό λαό».

Προσωρινός πρόεδρος ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ

Παράλληλα ο Αλί Χαμενεΐ ανακοίνωσε ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ αναλαμβάνει καθήκοντα προσωρινού προέδρου και έχει στη διάθεσή του 50 ημέρες για τη διοργάνωση προεδρικών εκλογών, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Ο Μοχμπέρ έγινε πρώτος αντιπρόεδρος το 2021 όταν ο Ραϊσί εξελέγη πρόεδρος.

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σημείωσε ότι: «Βάσει του άρθρου 131 του Συντάγματος, ο Μοχμπέρ αναλαμβάνει να ηγηθεί της εκτελεστικής εξουσίας» και θα πρέπει σε συνεννόηση με τους επικεφαλής της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας να προκηρύξει «εκλογές για νέο πρόεδρο μέσα σε 50 ημέρες».

Ο Μοχμπέρ, όπως ο Ραϊσί, είναι στενός συνεργάτης του Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο στα κρατικά ζητήματα του Ιράν.

Προσωρινός υπουργός Εξωτερικών ο Αλί Μπαγερί Κανί

Η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά τον θάνατο του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν διορίζει προσωρινό υπουργό Εξωτερικών της χώρας τον Αλί Μπαγερί Κανί.

Ο 57χρονος Αλί Μπαγκερί έχει μακρά καριέρα στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για μεγάλο μέρος της πολιτικής του καριέρας και περιγράφει τον εαυτό του ως «διπλωμάτη» από τη δεκαετία του 1990.

Χρειάστηκαν 13 ώρες για να βρουν το ελικόπτερο

Εκτός από τον πρόεδρο του Ιράν και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, στο ελικόπτερο επέβαιναν άλλα επτά άτομα, τα οποία είναι κι αυτά νεκρά. Πρόκειται για τον κυβερνήτη της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Μαλέκ Ραχματί, τον ιμάμη της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ, Mohammad Ali Alehashem, καθώς και τον πιλότο Σεγιέντ Ταχέρ Μοσταφαβί, τον συγκυβερνήτη του Σαχίντ Μοχσέν Νταριανούς και τον μηχανικό Μπερούζ Αλντί.

Οι σοροί των οκτώ θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας μεταφέρθηκαν στην πόλη Ταμπρίζ, απ' όπου στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην Τεχεράνη.

Το ελικόπτερο συνετρίβη στην περιοχή Βαρζαγκάν στη βορειοδυτική επαρχία του ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, με την επιχείρηση για τον εντοπισμό του να καθυστερεί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της πυκνής ομίχλης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης στην επαρχία του ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, ήταν ένα ιρανικό drone που εντόπισε το σημείο της τραγωδίας. Τελικά το ελικόπτερο εντοπίστηκε περίπου 13 ώρες αφότου ανακοινώθηκε ότι είχε εμπλακεί σε «περιστατικό».

Το επίσημο ανακοινωθέν για τον θάνατο Ραΐσι

Το υπουργικό συμβούλιο του Ιράν εξέδωσε ανακοινωθέν για τον «μάρτυρα» πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τη συνοδεία του σε συντριβή ελικοπτέρου, βορειοδυτικά της χώρας. Το ελικόπτερο Bell 212 στο οποίο επέβαινε ο Εμπραχίμ Ραΐσι και τα άλλα 8 άτομα εντοπίστηκε κατεστραμμένο και καμένο λίγο πριν από τις 6 τα ξημερώματα σήμερα, Δευτέρα.

Στην ανακοίνωση το ιρανικό υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι ο δημοφιλής πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, πέθανε στην επέτειο γέννησης του Ιμάμ Ρεζά (AS), του όγδοου σιίτη ιμάμη. «Ο ακούραστος και σκληρά εργαζόμενος πρόεδρος θυσιάστηκε ενώ υπηρετούσε το έθνος του», προστίθεται. Η δήλωση συνέχισε σημειώνοντας ότι ο εκλιπών έκανε τα πάντα για να βοηθήσει τη χώρα να προχωρήσει.

«Διαβεβαιώνουμε το πιστό, ευγνώμον και αγαπημένο έθνος μας ότι ο δρόμος της υπηρεσίας θα συνεχιστεί με το ακούραστο πνεύμα του Εμπραχίμ Ραΐσι, ήρωα και υπηρέτη του έθνους και πιστού φίλου της ηγεσίας, και με τη βοήθεια του Παντοδύναμου Θεού και τη συνεργασία του αξιότιμου λαού, δεν θα υπάρξει καμία έλλειψη στην τζιχαντιστική διαχείριση της χώρας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αρνείται εμπλοκή το Ισραήλ

Κι ενώ όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τα αίτια συντριβής του ελικοπτέρου παραμένουν ανοιχτά, το Reuters μετέδωσε νωρίτερα ότι Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων πως δεν εμπλέκεται στη συντριβή του ελικοπτέρου.

Όπως ανέφερε σχετικά με το δυστύχημα νωρίτερα Λίβυος καθηγητής, πιθανότατα οι λόγοι της συντριβής του ελικοπτέρου του ήταν μια τεχνική δυσλειτουργία και η κακοκαιρία. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι φυσικές συνθήκες είναι πιο πιθανές, παρ' όλ' αυτά δεν πρέπει να αποκλειστούν άλλα σενάρια.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ