Ιράν: Ανησυχία για την επόμενη μέρα μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί - Έρευνες για τα αίτια συντριβής του ελικοπτέρου

Ιράν: Ανησυχία για την επόμενη μέρα μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί - Έρευνες για τα αίτια συντριβής του ελικοπτέρου

Ανακοινώθηκε επίσημα από τις ιρανικές Αρχές ο θάνατος του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος μετέβαινε από το Αζερμπαϊτζάν στην Τεχεράνη με ελικόπτερο, όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία αυτό συνετρίβη.

Επί 13 ώρες περισσότερες από 70 ομάδες διασωστών έψαχναν μέσα στην πυκνή ομίχλη, τη βροχή και τους ισχυρούς ανέμους το ελικόπτερο και κάποιο σημάδι ζωής από τον Ιρανό πρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών Αμιίρ - Αμντολαχιάν και άλλους έξι επιβαίνοντες.

Με το πρώτο φως της μέρας, επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο Ραϊσί είχε χάσει τη ζωή του.

«Είμαστε όλοι από τον Θεό και επιστρέφουμε σε αυτόν. Ο δούλος του Ιμάμη Ρεζά και του λαού Εμπραχίμ Ραϊσί, ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, έγινε μάρτυρας υπηρετώντας τον λαό», επιβεβαίωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Οι αξιωματούχοι ταξίδευαν από τα σύνορα του Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν, όπου ο Ραϊσί εγκαινίασε φράγμα μαζί με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγιεφ.

«Αυτό το φράγμα μπορεί να προσφέρει πολύ ασφαλή μεταφορά εμπορευμάτων, επιβατών και τουριστών», είχε δηλώσει σχετικά ο Ραϊσί.

Το ελικόπτερο του Ραϊσί πετούσε προς την πόλη Ταμπρίζ σε κονβόϊ μαζί με άλλα δύο. Την ώρα που βρισκόταν πάνω από απομακρυσμένη, δασώδη περιοχή στο βορειοδυτικό Ιράν κατέπεσε και συνετρίβη για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Τουρκικό στρατιωτικό drone, που συμμετείχε στις έρευνες, κατάφερε να εντοπίσει πηγή θερμότητας στα συντρίμμια και μετέφερε το στίγμα στις ιρανικές αρχές.

Δελτίο του δικτύου Al Jajeera μετέδωσε: «Ο πρόεδρος Ραϊσί και η συνοδεία του ταξίδευαν με αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερο Bell. Έχει δύο έλικες και έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει όπλα και φορτία. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε αναπροσαρμοστεί για να μεταφέρει επιβάτες. Μπορούσε να μεταφέρει 15 επιβάτες μαζί με τον πιλότο ενώ το συγκεκριμένο μοντέλο είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το 1971. Λόγω των κυρώσεων, το Ιράν δυσκολευόταν να προμηθευτεί ανταλλακτικά ή νέα αεροσκάφη».

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν τον Ραϊσί εντός του ελικοπτέρου και επικεντρώνονται στα λασπωμένα παπούτσια, αναφέροντας ότι πρόκειται για τα τελευταία πλάνα πριν την συντριβή.

Ανησυχία για την επόμενη μέρα

Πλήθη Ιρανών θρηνούν στους δρόμους και στα τεμένη.

«Το Ιράν έχει χάσει σπουδαίες προσωπικότητες στο παρελθόν. Αλλά το θέμα είναι ότι η Ισλαμική Δημοκρατία σίγουρα δεν θα διαταραχθεί με ένα τέτοιο περιστατικό και με την απώλεια μιας μεγάλης προσωπικότητας στην εξουσία», σχολίασε κάτοικος της Τεχεράνης.

Ωστόσο, βίντεο Ιρανών χρηστών στο διαδίκτυο κατέγραψαν και πυροτεχνήματα στην Τεχεράνη.

Ακόμα, Ιρανοί αντιφρονούντες οργανώνουν εκδηλώσεις χαράς μπροστά στις πρεσβείες της χώρας στο εξωτερικό.

Η Μαριάμ Ρατζαβί, εξόριστη πολιτικός δήλωσε: «Ο Ραϊσί ήταν διαβόητος για τον ρόλο του στη σφαγή των πολιτικών κρατουμένων το 1988. Ο θάνατός του θα πυροδοτήσει μια σειρά από συνέπειες και κρίσεις εντός της θεοκρατικής τυραννίας, που θα ενθαρρύνουν την εξεγερμένη νεολαία σε δράση».

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων με ειδική ομάδα ερευνά τα αίτια συντριβής

Επιπλέον, το Ιράν έχει να αντιμετωπίσει τις έρευνες αναφορικά με τα αίτια του δυστυχήματος – αν πρόκειται για δυστύχημα- κι έχει ξεκαθαρίσει ότι ως θεοκρατικό καθεστώς δεν θα επιτρέψει σε τρίτους να μπουν στα εδάφη τους.

Όπως όλα δείχνουν, το Ιράν θα αναζητήσει εσωτερικά την διερεύνηση των αιτίων και ανακοίνωσαν παράλληλα, ότι συγκροτούν ειδική ομάδα έρευνας με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας να προΐσταται αυτής της ομάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση υπουργού Μεταφορών της Τουρκίας σε δηλώσεις του υπογράμμισε όλο νόημα «στην αρχή πιστεύαμε ότι πρόκειται για ατύχημα, σήμερα δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί».

Διορίστηκε ο αντικαταστάτης του Ραϊσί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κήρυξε πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του προέδρου Ραϊσί και των άλλων αξιωματούχων.

Καθήκοντα υπηρεσιακού προέδρου ανέλαβε ήδη ο αντιπρόεδρος της χώρας ο οποίος πρέπει να οδηγήσει το Ιράν σε εκλογές εντός 50 ημερών.

ΗΠΑ: Λαμβάνει τακτική ενημέρωση ο Μπάιντεν για την κατάσταση στο Ιράν
Η Ουάσιγκτον ακολουθεί λεπτομερώς όλες τις εξελίξεις από την αρχή και θεωρεί ότι το δυστύχημα ενδέχεται να έχει και πολιτικές προεκτάσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι δυστύχημα του προέδρου του Ιράν με το ελικόπτερο συνέβη σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ζήτησε να διεξαχθεί και σύσκεψη στον Λευκό Οίκο με αξιωματούχους που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα γύρω από το Ιράν ζητώντας να διεξάγουν τη δική τους έρευνα για το τι μπορεί να έχει συμβεί.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ